Home
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ ΖΗΝΑΣ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΔΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την DIMOS   
Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2017 10:04
15268034_1056288947832116_5293779231704615614_n

Πολυαγαπημένοι μου συνδημότες και συνδημότισσες,

σας αγαπώ, σας εκτιμώ, σας θαυμάζω!
«Μονάχη έγνοια μου το Λευκόνοικο και ο κόσμος του»
Καταρχάς, να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω την Παναγία μας, τη Μεγάλη μάνα μας, τον Σωτήρα μας, τον Αρχάγγελό μας, τον Σταυρό μας, την Αγία Ζώνη μας, τον Προφήτη Ηλία μας, τους Αγίους Θεοδώρους μας, τον Άγιο Φωκά μας και τον Άγιο Γεώργιό μας, όπως και τους γείτονές μας αγίους, τον Άγιο Αναστάσιο και τον Άγιο Πανάρετο, τους εκ Περιστερωνοπηγής, γιατί, όπως αναφέρει και στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο,
«Εν αρχή ην ο λόγος και ο λόγος ην προς τον Θεόν και Θεός ην ο λόγος».

 

Ευχαριστώ, όμως και όλους εσάς, φίλοι και φίλες, τον εκλεκτό, τον υπέροχο, τον αγνό κόσμο της κωμόπολής μας, που πιστέψατε σε μένα, που με αγαπήσατε και με αγαπάτε, και, κόντρα στους ενάντιους ανέμους, με την ψήφο σας, κάνατε πραγματικότητα το όνειρό μου να υπηρετήσω το Λευκόνοικό μας, το Λευκόνοικο της καρδιάς μας.

Η σχέση μας κρατάει πολλά χρόνια πίσω στα όμορφα χρόνια, «τα γελαστά» του Λευκονοίκου μας και σφυρηλατήθηκε στα δίσεκτα χρόνια της προσφυγιάς μας με τις πνευματικές και αντικατοχικές εκδηλώσεις μας.

Τούτη την ώρα, μνημονεύω τους μακαριστούς Δημάρχους μας, τον Μάρκο Σπανό και τον Λυκούργο Κάππα, ο οποίος μαζί με το Δημοτικό του Συμβούλιο με όρισε ως Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου Λευκονοίκου. Τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ για όσα πρόσφεραν στον Δήμο μας, όπως ευχαριστώ από καρδιάς τον νυν Δήμαρχο Μιχάλη Πήλικο μαζί με το Δημοτικό του Συμβούλιο για το πολυσχιδές έργο τους και την άψογη, θαυμάσια συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια για την πραγμάτωση πνευματικών, πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την τιμή στο πρόσωπό μου.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να συγχαρώ τον συνυποψήφιό μου κ. Πιερή Γυψιώτη για τον αγώνα που έκανε με σεμνότητα και αξιοπρέπεια. Τον διαβεβαιώ ότι θα συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς, πάντοτε για το καλό της κωμόπολής μας.

Φίλοι και φίλες, να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω, καταρχάς, τους συμμαθητές μου μοναχούς του Αγίου Όρους, τον Γέροντα Εφραίμ της Μονής Βατοπαιδίου και τον πατέρα Γαβριήλ της Μονής Διονυσίου, και ξάδελφό μου, για την αγάπη και τη συμπαράστασή τους, όπως και την οικογένειά μου που όλο αυτό το διάστημα ήταν στο πλάι μου, τον εξαίρετο σύζυγό μου Αριστείδη, τον λατρεμένο μου γιο, τον Αντρέα μου που φέρει το όνομα του παππού του, του ήρωα της αγχόνης Αντρέα Παναγίδη, τη μητέρα μου Χριστίνα, την κοπέλα μας Αΐσια που ήταν η νοικοκυρά του σπιτιού μας όλον αυτόν τον καιρό του προεκλογικού αγώνα, που είναι για μας πιο πολύ και από κόρη.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω και τον αδελφό μου και τη νύφη μου, Γιαννάκη και Κατερίνα Λυσάνδρου, τα ανίψια μου Αντώνη και Μέμνονα, όπως και την οικογένεια του συζύγου μου για όλη τη στήριξη και την αγάπη τους. Κυρίως, όμως, ευχαριστώ θερμότατα τους συγγενείς και τους δεκάδες φίλους και φίλες από το Λευκόνοικο που μου συμπαραστάθηκαν και με βοήθησαν με πολλή αγάπη και ανιδιοτέλεια σε αυτό τον υπέροχο αγώνα.

Θα ήθελα να τελειώσω με κάποιους στίχους του λαϊκού μας ποιητή Αντώνη Αντωνίου για το Λευκόνοικό μας, ελπίζοντας ότι θα έρθει το «νόστιμον ήμαρ», η μέρα της επιστροφής στη γη των προγόνων μας, στη γη που πρωταντικρίσαμε τον ήλιο, εκεί όπου είναι θαμμένοι γονιοί και πρόγονοί μας, εκεί που αφήσαμε τα πιο όμορφά μας χρόνια.

"Λευκόνοικον τα πρώτα σου να σου τα πω κλαμώντα
που 'σιες την σπάστραν τζιαι τιμήν τζι άλλα πολλά προσόντα.
Εσού που τ' άλλα τα χωρκά είσιες μιαν άλλην χάρη
ήσουν μια αμματόπετρα, της Μεσαρκάς καμάριν.
Έχασες τζειν τα κάλλη σου, γυρεύκεις τα μα πού' ν' τα
τζι οι ξένοι εθαυμάζαν σε στους τόπους σου πο'ρκούντα".

Αντώνης Αντωνίου

(Από την ποιητική συλλογή "Πριν τζιαι τωρά", Λεμεσός 1987, Έκδοση του Προσφυγικού Σωματείου "Το Λευκόνοικο". Επιμέλεια:Κυριακή Σούγλη Παρασκευά.)

LAST_UPDATED2
 
ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΚΑΣ ΚΑΜΑΡΙ PDF Εκτύπωση E-mail

 

ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ

Ένας ακόμη μεσαιωνικός ναός ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στο Λευκόνοικο μπηκε στη τελική διαδικασία για συντήρηση. Στις 7 Ιουλίου ζητήθηκαν προσφορές που λήγουν μέχρι τις 7 Αυγούστου. Το έργο, ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ UNDP-PFF, αναμένεται να αρχίσει μέσα στο φΦθινόπωρο. Η εξέλιξη αυτή μας χαροποιεί ιδιαίτερ,α γιατί η Τεχνική Επιτροπή κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Θέλω να επαινέσω τη καλη συνεργασία με τους Τουρκιοκύπριους συναδελφους μας που συνέβαλαν καθοριστικά για το ξεπέρασμα δυσκολιών που είχαν προκύψει στην περίοδο της προετοιμασίας και των μελετών του έργου. Ενωμένοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να δώσουμε μηνύματα ειρήνης, συνεργασίας και συμπόρευσης, για μια νέα αρχή για την πονεμένη μας πατρίδα Κύπρο.

Τάκης Χατζηδημητρίου

 

   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ

Αναφορικά με την προκήρυξη προσφορών, για την αναστήλωση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο,  θα θέλαμε να αναφέρουμε τα γεγονότα όπως έχουν, για αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων.

Μετά από αρκετές  προσπάθειες του Δημάρχου του Λευκονοίκου κ. Μιχάλη Πήλικο τόσο η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ όσο και του Σωτήρος, στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, ανακηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιστικής Κληρονομιάς.

Η πρώτη συμφωνία για την αναστήλωση των κατεχόμενων εκκλησιών, έγινε από τον πρόεδρο Χριστόφια και Ταλάτ, με την απόφαση η πρώτη αναστήλωση να είναι αυτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.

Η ΟΕΒ μέσω του Δημάρχου του Λευκονοίκου πρόσφερε 50 000ευρώ για να αρχίσουν οι πρώτες μελέτες του έργου. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο με αρκετές συναντήσεις για το θέμα αυτό, άσκησαν διάφορες πιέσεις για να ξεκινήσει το έργο της αναστήλωσης.

Μάλιστα τα τελευταία 2 χρόνια, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου , με οδηγίες του Δημάρχου, έχουν επιδοθεί σε μια επίμονη και συνεχή προσπάθεια για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Συγκεκριμένα, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου, επισκέφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014, μαζί με τον κ. Γιαννάκη Μάτση και Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές, το κατεχόμενο Λευκόνοικο , για ενίσχυση της προσπάθειας αυτής.

Ακόμη, αρκετοί ήταν αυτοί που βρίσκονταν σε συχνή επαφή με τον αρχιτέκτονα του έργου κ.Μυριανθέα  και βοήθησαν με την εύρεση παλιών φωτογραφιών, όπως η εκκλησία αποτυπωθεί όσο το καλύτερο δυνατό όπως την αφήσαμε το 1974.

Επίσης εδώ και ένα χρόνο, μέλη του Συμβουλίου είχαν συχνή επαφή (μια φορά το μήνα) με τον κ.Τ.Χατζηδημητρίου. Μάλιστα ορίστηκε συγκεκριμένη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου για λεπτομερή ενημέρωση του Σώματος , από το μέλος της Τεχνικής Επιτροπής κ. Γλαύκο Κωνσταντινίδη, σχετικά με την πορεία όλων των προσπαθειών.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά, χωρίς να ονοματίζουμε τους ανθρώπους που δούλεψαν σκληρά, γιατί στόχος μας είναι να προχωρήσει η αναστήλωση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, για να μην περάσει ακόμα ένας χειμώνας με τον κίνδυνο κατάρρευσης της εκκλησίας.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά την Τεχνική Επιτροπή και τον πρόεδρο κ.Τ.Χατζηδημητρίου που βοήθηαν την όλη αυτή προσπάθεια.


LAST_UPDATED2
 
«ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Copyright © 2017 ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό, που διατίθεται βάσει της Άδειας GNU/GPL..