Ανακοινώσεις

ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ

Ένας ακόμη μεσαιωνικός ναός ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στο Λευκόνοικο μπηκε στη τελική διαδικασία για συντήρηση. Στις 7 Ιουλίου ζητήθηκαν προσφορές που λήγουν μέχρι τις 7 Αυγούστου. Το έργο, ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ UNDP-PFF, αναμένεται να αρχίσει μέσα στο φΦθινόπωρο. Η εξέλιξη αυτή μας χαροποιεί ιδιαίτερ,α γιατί η Τεχνική Επιτροπή κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Θέλω να επαινέσω τη καλη συνεργασία με τους Τουρκιοκύπριους συναδελφους μας που συνέβαλαν καθοριστικά για το ξεπέρασμα δυσκολιών που είχαν προκύψει στην περίοδο της προετοιμασίας και των μελετών του έργου. Ενωμένοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να δώσουμε μηνύματα ειρήνης, συνεργασίας και συμπόρευσης, για μια νέα αρχή για την πονεμένη μας πατρίδα Κύπρο.

Τάκης Χατζηδημητρίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ

Αναφορικά με την προκήρυξη προσφορών, για την αναστήλωση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα γεγονότα όπως έχουν, για αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων.

Μετά από αρκετές προσπάθειες του Δημάρχου του Λευκονοίκου κ. Μιχάλη Πήλικο τόσο η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ όσο και του Σωτήρος, στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, ανακηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιστικής Κληρονομιάς.

Η πρώτη συμφωνία για την αναστήλωση των κατεχόμενων εκκλησιών, έγινε από τον πρόεδρο Χριστόφια και Ταλάτ, με την απόφαση η πρώτη αναστήλωση να είναι αυτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.

Η ΟΕΒ μέσω του Δημάρχου του Λευκονοίκου πρόσφερε 50 000ευρώ για να αρχίσουν οι πρώτες μελέτες του έργου. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο με αρκετές συναντήσεις για το θέμα αυτό, άσκησαν διάφορες πιέσεις για να ξεκινήσει το έργο της αναστήλωσης.

Μάλιστα τα τελευταία 2 χρόνια, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου , με οδηγίες του Δημάρχου, έχουν επιδοθεί σε μια επίμονη και συνεχή προσπάθεια για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Συγκεκριμένα, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου, επισκέφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014, μαζί με τον κ. Γιαννάκη Μάτση και Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές, το κατεχόμενο Λευκόνοικο , για ενίσχυση της προσπάθειας αυτής.

Ακόμη, αρκετοί ήταν αυτοί που βρίσκονταν σε συχνή επαφή με τον αρχιτέκτονα του έργου κ.Μυριανθέα και βοήθησαν με την εύρεση παλιών φωτογραφιών, όπως η εκκλησία αποτυπωθεί όσο το καλύτερο δυνατό όπως την αφήσαμε το 1974.

Επίσης εδώ και ένα χρόνο, μέλη του Συμβουλίου είχαν συχνή επαφή (μια φορά το μήνα) με τον κ.Τ.Χατζηδημητρίου. Μάλιστα ορίστηκε συγκεκριμένη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου για λεπτομερή ενημέρωση του Σώματος , από το μέλος της Τεχνικής Επιτροπής κ. Γλαύκο Κωνσταντινίδη, σχετικά με την πορεία όλων των προσπαθειών.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά, χωρίς να ονοματίζουμε τους ανθρώπους που δούλεψαν σκληρά, γιατί στόχος μας είναι να προχωρήσει η αναστήλωση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, για να μην περάσει ακόμα ένας χειμώνας με τον κίνδυνο κατάρρευσης της εκκλησίας.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά την Τεχνική Επιτροπή και τον πρόεδρο κ.Τ.Χατζηδημητρίου που βοήθηαν την όλη αυτή προσπάθεια.


  • Κοινοποιήστε: