Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων

Την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Βρετανών βουλευτών στα πλαίσια επίσημης επίσκεψής τους στο νησί μας.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Αλέξης Γαλανός, ο Α’ Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Κυθρέας, Δρ. Πέτρος Καρεκλάς, ο Β’ Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Μόρφου, κ. Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, η Δήμαρχος Κερύνειας, κα Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη, ο Δήμαρχος Λαπήθου, κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας και η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κα Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη.

Η Βρετανική αποστολή απαρτίστηκε από τους Sir Roger Gale, Mr. David Barrowes, Mr. Matthew Offord, Rt Hon Theresa Villiers, Mr. Stephen Hepburn, Baroness Massey, Mr. Steven Paterson και συνοδευόταν από τον κ. Χρίστο Καραολή, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τη συνάντηση, οι Βρετανοί ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις στις συνομιλίες και την πορεία του Κυπριακού. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι οι αξιώσεις για τις Τουρκικές εγγυήσεις είναι απαράδεκτες και εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την παραχώρηση των τεσσάρων Βασικών Ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους. Δόθηκε βαρύτητα στο γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα και όχι πρωτίστως οικονομικό.

Σε ερώτηση των Βρετανών βουλευτών για το πώς μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες επίτευξης λύσης, η αντιπροσωπεία των Κατεχόμενων Δήμων απάντησε ότι οφείλουν να ασκούν πίεση στην Τουρκία λόγω της επιρροής που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφορά έγινε και στο θέμα της πώλησης στρατιωτικού οπλισμού από την Βρετανική Κυβέρνηση στην Τουρκική. Επιπλέον, έγινε εισήγηση για ψήφισμα του Βρετανικού Κοινοβουλίου με κεντρικό άξονα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όλων των Κύπριων προσφύγων.

Έγινε σαφές ότι η Κύπρος ήταν, είναι και επιθυμεί να παραμένει στρατηγικός εταίρος της Μεγάλης Βρετανίας και μια ειρηνική Ευρωπαϊκή Κύπρος θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα πόλο σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, γεγονός που θα ωφελήσει όλες τις χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.

Η συζήτηση έκλεισε σε ένα τόνο αισιοδοξίας, με όλους τους συμμετέχοντες να εκφράζουν ελπίδες για θετική κατάληξη των συνομιλιών. Στο τέλος, δόθηκε διαφωτιστικό υλικό στους Βουλευτές σχετικά με την Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις Κατεχόμενες Περιοχές.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017


  • Κοινοποιήστε: