Ανακοινώσεις, Γυμνάσιο Λευκονοίκου

Εκδήλωση Τιμής στους τρεις τελευταίους γυμνασιάρχες και τους καθηγητές/τριες του Γυμνασίου Λευκονοίκου, του Γυμνασίου από το οποίο αποφοίτησε ο Γέροντας Εφραίμ.

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018, στις 7μ.μ., στο Οίκημα του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο» στη Λάρνακα, η Εκδήλωση Τιμής για τους τρεις τελευταίους γυμνασιάρχες, τους καθηγητές/τριες του Γυμνασίου Λευκονοίκου και το Γραμματειακό Προσωπικό που αφυπηρέτησαν μετά το 1998.

Ήταν μια μεγαλειώδης εκδήλωση σε μια κατάμεστη αίθουσα στην οποία, μετά από πνευματική ομιλία, ο Γέροντας Εφραίμ χάρισε στους συγγενείς των τριών γυμνασιαρχών και στους καθηγητές/τριες μια μεγάλη ασημένια εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας.

Η εκδήλωση ήταν φορτισμένη συγκινησιακά, όλοι μεταφέρθηκαν νοερά στα χρόνια του Γυμνασίου Λευκονοίκου, που ήταν ο φάρος όλης της γύρω περιοχής, θυμήθηκαν τους αείμνηστους γυμνασιάρχες και τους καθηγητές/τριές τους και τα όμορφα, γελαστά χρόνια που πέρασαν στο Λευκόνοικο.

Η ευγνωμοσύνη μας προς τον Γέροντα Εφραίμ και την Ιερά και Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου είναι απεριόριστη. Οι πατέρες της Μονής, συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων, μας επιδαψίλευσαν αυτή την ανέλπιστη δωρεά, όπως ακριβώς και πριν από είκοσι χρόνια, όταν τιμήσαμε όσους καθηγητές/τριές μας είχαν αφυπηρετήσει μέχρι το 1998.

Χωρίς τη μεγάλη συνδρομή τους, χωρίς τη μεγαλοψυχία τους, δεν θα μπορούσαμε ως Σύνδεσμος Αποφοίτων, Μαθητών και Απογόνων Ανωτέρας Σχολής-Γυμνασίου Λευκονοίκου να τιμήσουμε τους πνευματικούς μας γονείς, αυτούς που έσκυψαν πάνω από την ψυχή μας, όχι μόνο πάνω από το μυαλό μας, και λάμπρυναν τις ώρες της τάξης μας.

 

Αξίζει να τονίσουμε ότι το Γυμνάσιό μας, μόρφωσε τις καρδιές μας με το ήθος της πατρίδας και του Ιησού Χριστού, μας ενέπνευσε την αγάπη για την Ελλάδα μας και τη ζωντανή μας παράδοση, στάλαξε μέσα μας την πραγματική αλήθεια, την πραγματική ελευθερία, την πραγματική δικαιοσύνη, την πραγματική δημοκρατία που απορρέουν από τη βίωση της ευαγγελικής ζωής.

Σε αυτούς τους ξεχωριστούς δασκάλους μας του Γυμνασίου Λευκονοίκου οφείλουμε πολλά. Το ευ ζην μας, κυρίως, που μας βοήθησε να διαπλεύσουμε τις συμπληγάδες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς και να ορθοπλωρήσουμε.

 

Ο Γέροντας Εφραίμ επιθυμούσε να τιμήσουμε ξανά τους τρεις τελευταίους Γυμνασιάρχες μας, αυτούς που γνώρισε η δική μας γενιά, για να τιμήσουμε και τον μ. Σοφοκλή Σοφοκλέους, τον Αββά, όπως τον χαρακτήρισε ο Γέροντας, επειδή την προηγούμενη φορά δεν κατέστη δυνατόν να εντοπίσουμε τα παιδιά του που είναι στην Αθήνα. Και πραγματικά, ήταν ευλογία που ήρθαν και τα τέσσερα παιδιά του, δυο κόρες και δυο γιοι, αλλά και τρία εγγόνια του. Μάλιστα, ο νεότερος γιος του ο Νίκος μας έστειλε ηλεκτρονικά και ένα μέρος από το Αρχείο του πατέρα του που έχει σχέση με την υπηρεσία του στο Λευκόνοικο, και μας υποσχέθηκε ότι θα μας στείλει και ό,τι άλλο βρει.

Αναντίρρητα, και οι τρεις γυμνασιάρχες που είχαμε εμείς στα δικά μας χρόνια φοίτησης ήταν η ζώσα παρουσία του πνευματικού ανθρώπου μέσα στα σχολεία, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

Ο Γέροντας Εφραίμ τίμησε ειδικά και την Πρεσβυτέρα Κυριακή Παρασκευά και τον σύζυγό της πατέρα Παρασκευά Παρασκευά, με μια μεγαλύτερη εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, εκφράζοντας έτσι την ευγνωμοσύνη και την αγάπη του σε αυτό το ζευγάρι των πνευματικών μας γονέων που σφράγισαν τη ζωή και την πορεία του, όπως χάρισε και στη συμμαθήτριά του Δήμαρχο Λευκονοίκου την εικόνα της Παναγίας μας για να την ευλογεί στο έργο της.

Επιλογικά, η Εκδήλωση Τιμής προς τους γυμνασιάρχες μας, τους καθηγητές/τριές μας και το Προσωπικό του Γυμνασίου μας, από την Ιερά και Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου  ήταν μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία που δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη παρόμοια στον ελληνικό χώρο.

Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη

Δήμαρχος Λευκονοίκου


  • Κοινοποιήστε: