Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες, φίλοι και φίλες.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι από το προηγούμενο Ενημερωτικό μας Δελτίο, Νοέμβριος 2021-Απρίλιος 2022, έχουν εκδοθεί τρία βιβλία που έχουν σχέση με την κωμόπολή μας. Οι εκδόσεις αυτές είναι απότοκο του ελεύθερου χρόνου που είχαμε τον καιρό της πανδημίας, τον οποίο αξιοποιήσαμε δεόντως για να υλοποιήσουμε το όραμά μας να αφήσουμε για τις επόμενες γενιές υλικό για την Ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του Λευκονοίκου μας.
Η έκδοση για την οποία σεμνυνόμαστε και νιώθουμε μεγάλη τιμή και εθνική υπερηφάνεια είναι το Λεύκωμα: «Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα».
Η δεύτερη έκδοση, η οποία ήρθε από την Αθήνα, στην οποία εκδόθηκε, τρεις μέρες μετά, στις 23 Μαΐου 2022, είναι μια φωτοαναστατική ανατύπωση του περιοδικού των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Λευκονοίκου «Φωτεινή Πορεία», 8 τεύχη, από το 1966-1973, δωρεά της Ι.Μ.Μονής Βατοπαιδίου, της οποίας ο ηγούμενος, ο Γέροντας Εφραίμ, είναι απόφοιτος του Γυμνασίου μας.
Τα οκτώ τεύχη μάς δώρισε στην Εκδήλωση Τιμής προς τους Καθηγητές και Καθηγήτριες του σχολείου μας, το 2018, η κ. Χρυστάλλα Χατζηγεωργίου, η κόρη της μ. Ελλούς του Τρισιηνά, στη μνήμη του συζύγου της, Γεώργιου Χατζηγεωργίου από τη Γιαλούσα, ο οποίος ήταν καθηγητής του Γυμνασίου μας. Αμέσως, ο Γέροντας Εφραίμ προσφέρθηκε να τα εκδώσει η Μονή του. Τελικά, είχαμε και χορηγούς, το ζευγάρι των φίλων μας, Konstantin και Alla Shavel.
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη,
Δήμαρχος Λευκονοίκου
Με μεγάλη συγκίνηση, χαρά, τιμή και εθνική περηφάνια σας παρουσιάζω τη νέα έκδοση του Δήμου μας η οποία είναι αφιερωμένη στα παλληκάρια μας που έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση της πατρίδας μας από το 1964-1974, όπως ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκονοίκου. Με τη βοήθεια του Θεού θα προχωρήσουμε και στην έκδοση Λευκώματος για τους ήρωές μας από το 1931, 1945 και 1955, στο άμεσο μέλλον.
Σε αυτό το Λεύκωμα «Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα» ο τίτλος είναι παρμένος από το επίγραμμα που είχε την ευγενή καλοσύνη να συνθέσει για τους ήρωές μας, μετά από παράκλησή μας, ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας Ποιητής, ο Ακαδημαϊκός Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Επίτιμος Δημότης Λευκονοίκου. Οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μας θα είναι εσαεί για τη μέγιστη τιμή που μας έκανε!
Σε αυτό περιλαμβάνονται κείμενα που είχα γράψει παλαιότερα για κάποιους ήρωές μας, οι επικήδειοι που μου ανέθεσαν οι συγγενείς των πιο πολλών ηρώων να εκφωνήσω στις κηδείες τους, πριν εκλεγώ Δήμαρχος, αλλά και επικήδειοι συγγενών και συμπολεμιστών τους, διανθισμένοι με όμορφους στίχους ταιριαστούς για τον ηρωισμό τους.
Στο τέλος, παρατίθεται και Φωτογραφικό Επίμετρο από τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού, καθώς και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου που τελέστηκαν στις 12 Ιουνίου 2022, από τον Έντιμο Υπουργό Άμυνας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, έξω από το προσωρινό Οίκημα του Δήμου μας στο Πλατύ Αγλαντζιάς, με τη μεγάλη συνεισφορά του Γ.Ε.Ε.Φ., όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του Τιμητικού Αγήματος αλλά και της Σ.Μ.Ε.Φ. Οι ευχαριστίες μας, τόσο στον Υπουργό Άμυνας όσο και στο Γ.Ε.Ε.Φ. είναι βαθύτατες.
Η πρώτη φωτογραφία στη σελ.6 είναι καθαρά συμβολική. Ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ε.Φ., Στρατηγός Δημόκριτος Ζερβάκης, καταθέτει στεφάνι στους ήρωές μας, τον Ιούλιο του 2020! Τον ευχαριστούμε και τον ευγνωμονούμε για την τιμή που μας έκανε!
Άπειρες ευχαριστίες, όμως, οφείλω και σε αρκετούς φίλους και φίλες για τη συμπαράσταση, τις συμβουλές και τη βοήθειά τους, ιδιαιτέρως στον αγαπημένο μου Δόκτορα Κυριάκο Ιωάννου, Νεοελληνιστή, επίσης Επίτιμο Δημότη Λευκονοίκου, και στην καλή μου φίλη, τη γραφίστρια κ. Αλεξία Στάικου.
Εύχομαι το Λεύκωμά μας να κοσμεί κάθε σπίτι συνδημότη και συνδημότισσάς μας, για να υπενθυμίζει στις νέες γενιές μας τον ηρωισμό των παλληκαριών της κωμόπολής μας.
Και για να θυμηθούμε τον Ολύμπιο Περικλή στον Επιτάφιο Λόγο του, η παρούσα έκδοση θα αποτελέσει έναν φωτεινό οδοδείκτη για τους νέους μας, που θα τους παρακινεί στον δρόμο της τιμής και της λεβεντιάς:
«Ους νυν υμείς ζηλώσαντες και το εύδαιμον το ελεύθερον το δε ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μη περιοράσθε τους πολεμικούς κινδύνους».