Δήμος Νέα Ιωνίας

Στις 24/3/2008 έγινε η Α φάση της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των Δήμων Λευκονοίκου και Νέας Ιωνίας που έλαβε χώρα στην Νέα Ιωνία.

Στις 8/11/2008 έγινε η Β φάση της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των Δήμων Λευκονοίκου και Νέας Ιωνίας που έλαβε χώρα στο προσωρινό οίκημα του Δήμου Λευκονοίκου στην Αγλαντζιά.

Τελετή Αδελφοποίησης Δήμου Λευκονοίκου και Δήμου Νέας Ιωνίας

(απόσπασμα από ομιλία Ζήνας Λυσάνδρου)

Είναι ευχάριστο γεγονός ότι σμίγουν αδέλφια που τα συνδέουν δεσμοί αίματος αλλά και πνεύματος. Το «όμαιμων, το ομόγλωσσων και το ομόθρησκων» κατά τον Ηρόδοτο. Γιατί η ελληνικότητα, όπως και η ελευθερία, δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται. Είναι στάση ζωής, ένα «modus viventi», κατά τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

Δεν είναι εξάλλου, ηρωική προγονολατρία, δεν είναι κραυγαλέος, ρητορικός πατριωτισμός. Είναι ελληνομάθεια, καλλιέργεια των ελληνικών γραμμάτων, αλλά κυρίως γνώση της ελληνικής γλώσσας που είναι αδιάψευστο τεκμήριο ελληνικότητας.

Παράλληλα, ελληνικότητα είναι ο ελληνικός πολιτισμός, είναι ο ελληνικός τρόπος βίου, και το να αποξενωθεί κάποιος από αυτά ισοδυναμεί με έκπτωση από την Εδέμ.

Μετέχοντας, λοιπόν κι εμείς στην ελληνική παιδεία σας νιώθουμε αδέλφια μας της Νέας Ιωνίας, ως ανθρώπους οικείους, με την ψυχική μεγαλοσύνη της Μικρασίας και την οξύνοια, την ευστροφία, τον πληθωρισμό, τον ανθρωπισμό, τον δυναμισμό και το σφρίγος που χαρακτηρίζουν όσους γεννήθηκαν στις «αμμουδιές του Ομήρου». Και εσείς κουβαλάτε στα κύτταρα σας τούτες τις προγονικές αρετές.

Και τούτο φάνηκε περίτρανα στον χαιρετισμό του Δημάρχου σας, του κ. Γιάννη Χαραλάμπους. Ήταν συγκλονιστικός, μεγαλειώδης και συνάμα κατανοητός, εύστοχος αληθινός, ανθρώπινος που μας φόρτισε συναισθηματικά μα και μας προβλημάτισε με τον φιλοσοφικό στοχασμό του. Ο κ. Γιάννης Χαραλάμπους, δεινός ρήτορας εγκρατής γνώστης της ελληνικής γλώσσας και έμπλεος αγάπης και σύμπνοιας προς όλου εμάς τους Λευκονοικιάτες, κατάφερε να μας σαγηνεύσει, να μας αιχμαλωτίσει με το επικοινωνιακό του χάρισμα, τη γλαφυρότητα του λόγου του και τη σκηνική του παρουσία.

Η Α φάση της αδελφοποίησης έγινε στη Νέα Ιωνία στις 24 Μαρτίου 2008, ενώ η δεύτερη φάση έγινε στη Λευκωσία στο οίκημα του Δήμου Λευκονοίκου, στις 8 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, και υπεγράφη μεταξύ των Δημάρχων Νέα Ιωνίας, κ. Γιάννη Χαραλάμπους και Λευκονοίκου κ. Μιχάλη Πήλικου.

Στη δεύτερη φάση της αδελφοποίησης παρουσιάσαμε και εικόνες του Λευκονοίκου σε power point, ντυμένους με στίχους κατάλληλους, παρμένους από δόκιμους ποιητές, όπως στίχους του Σεφέρη, του Ελύτη, μα και εμπνευσμένους στίχους του κ.Αντώνη Αντωνίου και της κ.Κούλας Παρασκευά.

Τέλος η εκπληκτική Μάρω Εξηντάρη ? Μήτσα με την θεσπέσια φωνή της ερμήνευσε αισθαντικά τρία τραγούδια, χαρίζοντας μας στιγμές μοναδικής αισθητικής απόλαυσης. Ήταν το αποκορύφωμα της όλης τελετής που συμπλήρωσε τη μαγεία και τη συγκίνηση της βραδιάς.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Δήμου μας στα εισερχόμενά σας, κάθε μήνα.

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.