Στοιχειώδης Εκπαίδευση
Ο Λευκονοικιάτης είχε πάντα τη μεγάλη αγάπη για τη μόρφωση. Τούτο φαίνεται από τις μεγάλες προσπάθειες του να δημιουργήσει τα μέσα για την μόρφωση των παιδιών του. Η ελληνιστική παιδεία και η εκκλησία διατήρησαν αλώβητες τις εθνικές και θρησκευτικές μας παραδόσεις.
Επί τουρκοκρατίας λειτούργησε κοινοτικό σχολείο στο Λευκόνοικο, που ιδρύθηκε γύρω στα 1841. Λειτούργησε με καταβολή διδάκτρων από του μαθητές, αφού δεν υπήρχε καμιά βοήθεια από το κράτος. Διδάσκονταν όλα τα εγκύκλια μαθήματα, οι αρχαίοι συγγραφείς και η Χρηστομάθεια.
Κατά τις αρχές του 20ου αιώνα λειτούργησε και Παρθεναγωγείο, όπου φοιτούσαν μόνο κορίτσια. Αργότερα το 1943 το Παρθεναγωγείο συγχωνεύτηκε με το Αρρεναγωγείο του χωριού.
Μέση Εκπαίδευση
Κατά το 1938 ο εκπαιδευτικός Ανδρέας Ι. Λοϊζίδης ίδρυσε στο χωριό ιδιωτική σχολή μέσης εκπαίδευσης με την επωνυμία «Εμπορικό Κολλέγιο Λευκονοίκου». Το 1940 το σχολείο έγινε κοινοτικό και μετονομάστηκε σε «Ανωτέρα Σχολή Λευκονοίκου». Λειτουργούσε σαν πεντατάξια σχολή. Οι μαθητές της σχολής προέρχονταν όχι μόνο από το Λευκόνοικο αλλά και από τα γύρω χωριά.
Μεγάλος ευεργέτης της σχολής υπήρξε ο συγχωριανός μας Γεώργιος Καμιντζής, προς τιμήν του οποίου η Σχολή μετονομάστηκε «Καμίντζειος Ανωτέρα Σχολή». Αργότερα έγινε εξατάξια και το 1959 η Σχολή αναγνωρίστηκε σαν πλήρες εξατάξιο Γυμνάσιο, με δυο κατευθύνσεις, οικονομικό και κλασσικό, με πλούσια προσφορά και δράση.
Κατά τον τελευταίο χρόνο, πριν την εισβολή 1973-74 φοιτούσαν στη σχολή 481 μαθητές και μαθήτριες.