Νέα

Ενημερωτικό Δελτίο Αρ. 52

Μάρτιος-Ιούνιος 2018

Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες,

όσοι και όσες παρακολουθήσαμε την κατανυκτική Θεία Λειτουργία στον Αρχάγγελό μας το Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018, φορτιστήκαμε συναισθηματικά. ΄Ηταν μια μυσταγωγία. Χάριτας χρωστούμε στον Αρχάγγελό μας για το θαύμα που βιώσαμε. Μετά από 44 χρόνια βρεθήκαμε όλοι μαζί κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Αρχαγγέλου μας και προσευχηθήκαμε να φέρει τη λύτρωση, την Ανάσταση στην πατρίδα μας.

Ευχαριστούμε τον κ. Τάκη Χ’’Δημητρίου για τη βοήθεια και τη συμπαράστασή του, όπως και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη μας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, του οποίου η γιαγιά ήταν από το Λευκόνοικο, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη πατέρα Αυγουστίνο Καρρά, τον ιερέα της Μητρόπολης π. Ηρακλείδιο, και τους διακόνους Νικόλαο και Επιφάνιο για τη Θεία Λειτουργία.

 Επίσης, ευχαριστούμε τους ψάλτες μας, τον βουλευτή Γιώργο Κάρουλα, τον Δημ. Πογιατζή και τον συνδημότη μας Γιώργο Λαουτάρη.

Ευχαριστίες εκφράζουμε και προς όλους και όλες που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της Θείας Λειτουργίας, ιδιαιτέρως προς τον κ. Ανδρέα Ιωαννίδη, όπως και προς την κ. Παναγιώτα Νικολαΐδου για το όμορφο κάλυμμα που ετοίμασε για την Αγία Τράπεζα. Δώσαμε για ευλογία στον κόσμο ένα αντίγραφο εικόνας του Αρχαγγέλου μας και έναν σελιδοδείκτη με εικόνες και κείμενο για την κωμόπολή μας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Αρχάγγελό μας, πραγματοποιήθηκε Συνεστίαση του Προσφυγικού  Σωματείου «Το Λευκόνοικο» στο κέντρο «Κοσμύρια» στην Αραδίππου. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας για τη διοργάνωση της συνεστίασης.

Καλό καλοκαίρι και κάθε ευλογία

Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη

Δήμαρχος Λευκονοίκου

Παρουσίαση ντοκιμαντέρ στη Λεμεσό 6/3/2018

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Σωματείου «Μιχαλάκης και Ανδρέας Μακρίδης» στη Λινόπετρα.

Προηγήθηκε απογευματινό τσάι γυναικών. Η κ. Κ. Παρασκευά απάγγειλε ποιήματα για τη γυναίκα και η κ. Γιώτα Νικολαΐδη μίλησε για τη θεία της, τη δασκάλα Κυριακή.

Παρέλαση 25ης Μαρτίου στη Νέα Ιωνία.

Αποστολή του Δήμου Λευκονοίκου, αποτελούμενη από τη Δήμαρχο κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιαννάκη Σιακαλλή, μαζί με τρία παιδιά Λυκείου, καταγόμενα από το Λευκόνοικο, βρέθηκαν στην Αθήνα, προσκεκλημένοι του Δήμου Νέας Ιωνίας, για να λάβουν μέρος στην παρέλαση.

Μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων η Δήμαρχος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου στο άγαλμα της Μάνας, και, στη συνέχεια, τα παιδιά, μαζί με το λάβαρο του Δήμου και τις σημαίες, άνοιξαν τη μεγαλειώδη παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο Ηρακλείου της Νέας Ιωνίας.

Ρίγη συγκίνησης και δέος κατέλαβε όλους στη θέα του λαβάρου του κατεχόμενου Δήμου μας και των παλληκαριών που παρήλαυναν με περηφάνια μπροστά στους αδελφούς μας Έλληνες που τους χειροκροτούσαν και τους επευφημούσαν.

Ευχαριστούμε θερμά τον αδελφοποιημένο Δήμο Νέας Ιωνίας γι’ αυτή την τιμή, όπως και για τη φιλοξενία και την αγάπη που όλα αυτά τα χρόνια μάς προσφέρουν.

Επίσης, ο Δήμος μας πήρε μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Παραλίμνι.

Εκδήλωση Τιμής για τις Εθνικές Επετείους και για τον τέως Δήμαρχο κ. Μιχάλη Πήλικο στις 30/3/2018 που διοργανώθηκε μαζί με το Σωματείο μας.

Για τις Εθνικές Επετείους μίλησε η Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Δρ. Χριστίνα Παπασολομώντος η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα της 25ης Μαρτίου του 1945 στο Λευκόνοικο και για την προσφορά του Λευκονοίκου στον αγώνα της ΕΟΚΑ, και γι’ αυτό την ευχαριστούμε.

Τον κ. Πήλικο χαιρέτισαν και τίμησαν με αναμνηστικά δώρα ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου κ. Φωκάς Ριρής και η Δήμαρχος Λευκονοίκου κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, ενώ ο τέως Αντιδήμαρχος κ. Χριστάκης Χριστοφόρου ανέλυσε τη δράση και την προσφορά του τέως Δημάρχου στην κωμόπολη του Λευκονοίκου.

Ιδιαιτέρως πρέπει να αναφερθεί η παρουσία του Δημάρχου Νέας Ιωνίας, του Δήμου με τον οποίο ο Δήμος Λευκονοίκου είναι αδελφοποιημένος, του κ. Ηρακλή Γκότση, ο οποίος εξέφρασε την αγάπη και την εκτίμησή του στον τιμώμενο.

Η όλη εκδήλωση φόρτισε συναισθηματικά όλους και όλες και τους/τις γέμισε με περηφάνια, γιατί η χαρά είναι μεγαλύτερη, όπως τόνισε η Δήμαρχος, άμα τιμάς κάποιον, παρά άμα σε τιμούν.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας για τη συνεργασία τους που συνέβαλε στην επιτυχία της Εκδήλωσης.

Επιστήμονας της Χρονιάς η Λουκία Κατσούρη

Στα βραβεία Madame Figaro Επιστήμονας της Χρονιάς ψηφίστηκε, και με τη βοήθεια τη δική μας, η Δρ Λουκία Κατσούρη, κόρη του Πιερή Κατσούρη από το Λευκόνοικο.

Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας προς τη συνδημότισσά μας και ευχόμαστε εις ανώτερα!

Μας έκανε πολύ περήφανους/νες.

Απογευματινός καφές συνταξιούχων Λευκονοικιατών  στο Δημαρχείο στις 15/3/2018

Περάσαμε ένα όμορφο απόγευμα στο Δημαρχείο μας, με θύμησες από τα όμορφα χρόνια, τα γελαστά του Λευκονοίκου μας.

Παρουσίαση του μικρού ντοκιμαντέρ μας από το ΡΙΚ,την Κυριακή 20/3/2018, στις 12:15 μ.μ.

Συμμετοχή Δημάρχων στο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσινγκτον από 22-24/5/2018.

Η Δήμαρχος Λευκονοίκου μαζί με τον Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου εκπροσώπησαν την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου στο 34ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, όπου είχαν την ευκαιρία να χαιρετίσουν το Συνέδριο, να επισκεφτούν τον Λευκό Οίκο και να συναντηθούν στο Καπιτώλιο με Βουλευτές και Γερουσιαστές, και να μιλήσουν για το Λευκόνοικο και τον Καραβά αλλά και για όλη την κατεχόμενη γη μας, και να μεταφέρουν τη λαχτάρα μας για επιστροφή στη γη μας.

Οι δύο Δήμαρχοι των κατεχόμενων Δήμων μας επέστρεψαν από την Ουάσινγκτον με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ομογένεια και το πάθος τους για ελευθερία στο νησί μας, αλλά και με αισθήματα ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία της οποίας έτυχαν, τόσο από την ΠΣΕΚΑ, και ιδιαιτέρως από τον κ. Φίλιπ Κρίστοφερ (κουνιάδο του Τάκη Λαζαρίδη, γιου του Μασώνου), όσο και από τους απόδημους Καραβιώτες της Ουάσινγκτον οι οποίοι τους κατασυγκίνησαν με τις εκδηλώσεις της αγάπης τους.

Απογευματινός καφές γυναικών του Λευκονοίκου στη Λευκωσία και Λάρνακα

Οι γυναίκες μας έφεραν κειμήλια από το Λευκόνοικο για να συμπεριληφθούν στην προγραμματιζόμενη έκδοση Λευκώματος.

Παρακαλούνται όσοι και όσες διέσωσαν οτιδήποτε από την κωμόπολή μας να ενημερώσουν τον Δήμο μας για να τα φωτογραφήσουμε.

Ιδιαιτέρως, παρακαλούμε τους συνδημότες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό, να μας ειδοποιήσουν, αν έχουν διασώσει κειμήλια από την κωμόπολή μας. 

Παρουσίαση Ντοκιμαντέρ στο Δημαρχείο Λευκονοίκου.

Την Παρασκευή, 8/6/2018 παρουσιάστηκε το Ντοκιμαντέρ μας στις 7:30 μ.μ., προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους.

Προσκύνημα γυναικών στον ΄Αγιο Ραφαήλ, το Σάββατο 9/6/2018.

Η Δήμαρχος μαζί με τις γυναίκες μας έκαναν τρισάγιο στον ΄Ηρωά μας Αναστάσιο Ζαρβό και κατέθεσαν εκ μέρους του Δήμου στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του 1964 στον Άγιο Ραφαήλ στον Παχύαμμο.

Ήταν ένα χρέος προς τον ΄Ηρωά μας.

Υφαντική Τέχνη.

Για να καταγραφούν τα Λευκονοικιάτικα Υφαντά μας ως μέρος της ΄Αυλης Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, πρέπει να μάθουν κάποιες κοπέλες να υφαίνουν. Παρακαλούνται όσες ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τον Δήμο μας.

Δράση Δημάρχου

Η Δήμαρχος συνεχίζει την πολυσχιδή δράση της:

-Συμμετείχε μαζί με τη Δημοτική Σύμβουλο κ. Νίκη Χρστοφή στα Ανθεστήρια Αμμοχώστου 2018 στο Παραλίμνι,

-στην Παραδοσιακή  Βραδιά για τη Γιορτή της Μάνας, όπως και σε πολλές ραδιοφωνικές και  τηλεοπτικές εκπομπές,

-στην Εκδήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη βεβήλωση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, όπου συναντήθηκε και με την Ευρωβουλευτή κ. Σεσίλια Wikstrom από τη Σουηδία,

-στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Δημάρχου Αμμοχώστου κ. Γαλανού στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια,

συμμετείχε σε εκδήλωση του Δήμου Λειβαδιών με αρτοποιήματα, 

-επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο οποίο θα αναρτήσουμε φωτογραφίες της κωμόπολής μας,

-συμμετείχε σε Φιλολογικό Μνημόσυνο για τον Νίκο Κρανιδιώτη του Δήμου Κερύνειας

-και στην εκδήλωση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου με λευκονοικιάτικα υφαντά , με βιβλία και με φωτογραφίες, ενώ κέρασε και την παραδοσιακή μας τσιπόπιτα

-συμμετείχε στα εγκαίνια εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου στον Μαθιάτη

 

 Προγραμματίζονται:

1)      Στις 29/7/2018 Μνημόσυνο των Ηρώων μας στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου και Συνεστίαση του Συνδέσμου Μαθητών και Αποφοίτων της Ανωτέρας Σχολής-Γυμνασίου Λευκονοίκου στο κέντρο «Τρίκκης» στο Πεντάκωμο.

2)      Εκδήλωση «Ταξίδι στις παραδοσιακές γεύσεις του Λευκονοίκου- 1η Γιορτή του Οφτού» στο Σωματείο μας στη Λάρνακα, αρχές Σεπτεμβρίου 2018, με επιχορήγηση του Υπουργού Γεωργίας κ. Κ. Καδή.

3)      Εγκαίνια Μνημείου των Ηρώων μας έξω από το Σωματείο μας στη Λάρνακα, ευγενής χορηγία του συνδημότη μας κ. Σωτήρη Πίττα, όπως και της Προτομής του Βασίλη Μιχαηλίδη, χορηγία του Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης. ΄Ολα τα έξοδα, πέραν της προτομής, ανέλαβε ο κ. Σωτήρης Πίττας, τον οποίο και ευχαριστούμε για άλλη μια φορά.

                          

Ενημερωτικό

Δελτίο

Μάρτιος – Ιούνιος  

2018

αρ. δελτίου 52

 

Λεωφ. Κερύνειας 91, 2113 Αγλαντζιά

Τ. Θ. 14069, 2153 Αγλαντζιά

Τηλ. 22462951 Φαξ 22462952

Email: lefkoniko@cytanet.com.cy

Ιστοσελίδαdimoslefkonikou.org


  • Κοινοποιήστε: