Δελτία Τύπου

10ο Δελτίο Τύπου Δήμου Λευκονοίκου

20 Ιουλίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν» στη Νίσυρο της Δωδεκανήσου

1)Αντιπροσωπία του Δήμου Λευκονοίκου, αποτελούμενη από τη Δήμαρχο, κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, και τους Δημοτικούς Συμβούλους, κ. Βίκη Κτίστη και κ. Σωτήρη Κόκκινο, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Νισύρου, κ. Χριστοφή Κορωναίου, βρέθηκαν στο νησί αυτό της Δωδεκανήσου και παρουσίασαν το Σάββατο, 6 Ιουλίου 2019, το ντοκιμαντέρ τους «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ… της Μεσαρκάς καμάριν» στην κατάμεστη αίθουσα του Ζωσιμοπούλειου θεάτρου στο Μανδράκι Νισύρου.

Στην πολύ συγκινητική εκδήλωση ο Δήμαρχος Νισύρου, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία από την Κύπρο, θύμισε τα ιστορικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974 και τόνισε ότι εμείς ακολουθούμε το ρυάκι της Μνημοσύνης και όχι της Λήθης, γι’ αυτό και θυμόμαστε και τιμούμε αυτές τις επετείους.

Η Δήμαρχος Λευκονοίκου, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Νισύρου για την πρόσκληση και όλους στο νησί για την αγάπη τους από το 1980 που πρωτοδιορίστηκε ως φιλόλογος στο Λύκειο Νισύρου, παρουσίασε την ιστορία και τον πολιτισμό της κωμόπολής της μέσα από διαφάνειες, μέσα στα πλαίσια των 80χρονων του Δήμου Λευκονοίκου.

Στη συνέχεια, μετά από απαγγελία της κ. Βίκης Κτίστη ενός ποιήματος του προγόνου της, Βασίλη Μιχαηλίδη, παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις από 60 και πλέον Λευκονοικιάτες και Λευκονοικιάτισσες κάποιας ηλικίας, το οποίο σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και φόρτισε συναισθηματικά τους παρευρισκόμενους Νισύριους.

Στο τέλος της όμορφης και πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τα παραδοσιακά αλμυρά και γλυκά της Κύπρου και της Δωδεκανήσου.

2)Την επομένη το πρωί, 7 Ιουλίου, στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μια έκπληξη περίμενε τη Δήμαρχο Λευκονοίκου. Ο Αρχιμανδρίτης, Στέφανος Καλλιστής, καλωσόρισε δακρυσμένος τη Δήμαρχο, και αφού την ευχαρίστησε για την προσφορά της στο νησί τους, της δώρισε μια εικόνα της Παναγίας της Σπηλιανής, γεγονός το οποίο κατέλαβε εξ απήνης τη Δήμαρχο και τη συγκίνησε. Ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος, στη συνέχεια, μίλησε για το δράμα της Κύπρου και ευχήθηκε σύντομη ανάσταση, προξενώντας μεγάλη φόρτιση σε όλους. Η Δήμαρχος Λευκονοίκου ανταπέδωσε το δώρο την επόμενη Κυριακή, 14 Ιουλίου,  ευχαριστώντας και ευγνωμονώντας την Παναγία τη Σπηλιανή που την έφερε σε αυτό το νησί πρωτοδιόριστη νεαρή καθηγήτρια.

3)Τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου, η αντιπροσωπία του Δήμου Λευκονοίκου επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Νισύρου στο Δημαρχείο του και μετά την ανταλλαγή απόψεων, αντάλλαξαν δώρα και ευχήθηκαν η συνεργασία τους να συνεχιστεί.

4)Εξάλλου, στις 10 Ιουλίου, η Δήμαρχος μαζί με τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Σωτήρη Κόκκινο, στα πλαίσια ιδιωτικής τους επίσκεψης μετά συζύγων στο νησί της Αστυπάλαιας, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Αστυπάλαιας, κ. Πανορμίτη Κοντόραχο, και είχαν μια πολύ εγκάρδια συνομιλία. Ο Δήμαρχος τούς ενημέρωσε για την αγάπη των Κυπρίων για το νησί τους, κάποιοι από τους οποίους έχουν κτίσει και εξοχικά  και περνούν αρκετό καιρό στην Αστυπάλαια.

 

 

 


  • Κοινοποιήστε: