Δελτία Τύπου

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ
11ο Δελτίο Τύπου για την εκστρατεία διαφώτισης του Δήμου Λευκονοίκου σε Αθήνα και Βιέννη
24 Οκτωβρίου 2018
“Επέστρεψε πλήρως ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της εκστρατείας διαφώτισης σε Αθήνα και Βιέννη, η αντιπροσωπεία του Δήμου Λευκονοίκου, αποτελούμενη από τη Δήμαρχο κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Φωκά Ριρή και κ. Σωτήρη Κόκκινο.
Στην Αθήνα η εκδήλωση έγινε στις 17 Οκτωβρίου 2018 στο Σπίτι της Κύπρου, σε μια κατάμεστη αίθουσα, και σε αυτήν παρέστησαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, η Μορφωτική Λειτουργός, οι Δήμαρχοι Νέας Ιωνίας και Μήλου, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, πρώην Υπουργός και εκπρόσωποι κομμάτων, όπως και εκπρόσωποι της ΕΚΕ και της ΟΚΟΕ, αρκετοί Λευκονοικιάτες που ζουν στην Αθήνα, όπως και άλλοι φίλοι Κύπριοι αλλά κυρίως Ελλαδίτες αδελφοί μας.
Ήταν μια μεγαλειώδης εκδήλωση στην οποία όλοι φορτίστηκαν συναισθηματικά, τόσο από την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν» όσο και από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από τις χαρισματικές Λευκονοικιάτισσες μουσικούς Μάρω Εξηντάρη Μήτσα και Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, με τη συνοδεία της μουσικού Πόλυς Ρούσου Τριανταφυλλίδου στο πιάνο.
Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε και Έκθεση Φωτογραφιών από το Λευκόνοικο. Μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν παραδοσιακά ζυμαρικά της Μεσαορίας, και ακολούθησε συνεστίαση των Λευκονοικιατών της Αθήνας.
Στις 20 Οκτωβρίου 2018 το ντοκιμαντέρ με γερμανικούς υποτίτλους, όπως και η Έκθεση Φωτογραφιών από το Λευκόνοικο παρουσιάστηκαν στη Βιέννη από το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης, το οποίο τίμησε και τον Λευκονοικιάτη ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη με ομιλία του Δρα Γιώργου Χριστοδούλου. Μαζί με την αντιπροσωπεία του Δήμου Λευκονοίκου και στις δύο πόλεις ήταν και ο σκηνοθέτης του Ντοκιμαντέρ κ. Μιχάλης Γεωργιάδης.
Το εκλεκτό, πολυπληθές ακροατήριο από Κύπριους και Ελλαδίτες συμπλήρωναν και Αυστριακοί φίλοι του Προέδρου του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου Βιέννης, γνωστού Βαρύτονου κ. Κύρου Πατσαλίδη και της συζύγου του Έλενας. Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Παΐσιος, ο Αναπληρωτής Πρέσβης, Επιτετραμμένος κ. Χρυσόστομος Σταύρου, ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας κ. Νίκος Σαπουντζής, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Χρίστος Μακρυγιάννης, εκπρόσωπος του Έλληνα πρωθυπουργού για θέματα Αποδήμων, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος κά.
Οι φιλοξενούμενοι και πάλι περιηγήθηκαν στην Έκθεση Φωτογραφιών του Λευκονοίκου(Banners),αλλά και απόλαυσαν τα εξαίσια παρασκευάσματα των χρυσοχέρων γυναικών της ξακουστής κωμόπολης της Μεσαορίας.
Στη Βιέννη η αντιπροσωπεία, με τη συνεργασία υπαλλήλων της Κυπριακής Πρεσβείας, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των ΗΕ, του Αυστριακού Κοινοβουλίου, του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας, όπως και με εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ. Επίσης, συναντήθηκε και με τον Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο, ο οποίος τους κάλεσε και στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Ο Δήμος Λευκονοίκου ευχαριστεί για την πρόσκληση και την άψογη συνεργασία, τόσο το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα όσο και το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης. Επίσης, ευχαριστεί την Πρέσβη μας στην Αυστρία για τη βοήθεια που παρέσχε η Πρεσβεία μας στην αντιπροσωπεία.
Τέτοιες αποστολές από ανθρώπους που βίωσαν την εισβολή και την προσφυγιά ευαισθητοποιούν τους αδελφούς μας Ελλαδίτες αλλά και τους εταίρους μας στην Ευρώπη, γιατί τους ενημερώνουν για τη σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη δυστυχία τού να είσαι πρόσφυγας στην ίδιά σου την πατρίδα, την κατάφωρη αδικία αλλά και τη θέλησή μας για δίκαιη λύση και επιστροφή στη γη που μας γέννησε”.


  • Κοινοποιήστε: