Δελτία Τύπου

14ο Δελτίο Τύπου Δήμου Λευκονοίκου

Αντικατοχική-Διαφωτιστική Εκδήλωση Δήμου Λευκονοίκου στο Βερολίνο(15-17 Οκτωβρίου 2019)

Επέστρεψε από το Βερολίνο η αντιπροσωπεία του Δήμου Λευκονοίκου, αποτελούμενη από τη Δήμαρχο, κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, και τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Νικόλα Μπάκα, πλήρως ικανοποιημένη από τις επαφές που είχαν στην πρωτεύουσα της Γερμανίας με σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής ζωής, αλλά και από την προβολή του ντοκιμαντέρ «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν».

Η  αντιπροσωπεία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της και τις άπειρες ευχαριστίες της προς τον Εξοχότατο Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, κ. Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, ο οποίος μαζί με τα στελέχη της Πρεσβείας μας, την Επιτετραμμένη, κ. Ελένη Απέητου, την Πρόξενο, κ. Μαριάννα Χαραλάμπους, και την κ. Μυρτώ Παστελλά, ετοίμασαν το πρόγραμμα των επισκέψεων, αλλά και την Πολιτιστική Λειτουργό, κ. Γιώργα Σολομώντος, η οποία ετοίμασε την εκδήλωση στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Βερολίνο σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα του Βερολίνου.

Μαζί με τον Πρέσβη, κ. Α. Χατζηχρυσάνθου, στις 15 Οκτωβρίου 2019, επισκέφθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών τον αξιωματούχο, Δρα Hardy Boeckle, Επικεφαλής τμήματος διμερών σχέσεων Γερμανίας με χώρες της Νοτίου Ευρώπης, όπου είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία.
Την επομένη το πρωί, την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019, μαζί με την Πρόξενο, την κ. Μαριάννα Χαραλάμπους, επισκέφθηκαν την Ομοσπονδιακή Βουλή, όπου συνάντησαν δύο βουλευτές, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γερμανίας- Κύπρου, κ. Andrej Hunko, (DIE LINKE) και τον κ. Johannes Schraps, (SPD), όπου ξανά τους ανέπτυξαν τις απόψεις τους για τα Ανθρώπινά μας δικαιώματα που καταπατούνται, το θέμα των Αγνοουμένων μας και το θέμα της καταστροφής και σύλησης της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μίλησαν ακόμη για την εισβολή και την προσφυγιά, τόνισαν ότι ο Πρόεδρός μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για λύση, αλλά η Τουρκία ναρκοθετεί όλες τις προσπάθειές μας, και ότι εμείς επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή στη γη μας.

Το μεσημέρι, ο κ. Πρέσβης παρέθεσε στην αντιπροσωπεία γεύμα σε ένα πολύ όμορφο εστιατόριο, το Gendarmerie, στην παρουσία του αρμόδιου για την Κύπρο λειτουργού στη Γερμανική Καγκελλαρία, κ. Jacob Schrot, ο οποίος ενδιαφέρθηκε πέραν από τα θέματα της πολιτικής, να μάθει και για το Λευκόνοικο περισσότερα (παρόλον ότι όλοι ήταν πλήρως κατατοπισμένοι), και χάρηκε, όταν άκουσε ότι στην κωμόπολη του Λευκονοίκου ιδρύθηκε η Πρώτη Συνεργατική Τράπεζα, με βάση το γερμανικό σύστημα  Raiffeizen.

Την Πέμπτη το πρωινό η Δήμαρχος επισκέφθηκε το Μουσείο Newes, στο νησί των Μουσείων, όπου θαύμασε τις Κυπριακές Αρχαιότητες, σε ειδική αίθουσα του Μουσείου, και ένιωσε μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση, όταν ανακάλυψε και ένα κεραμικό με συλλαβική γραφή του 5ου με 3ον αιώνα π.Χ., από το Λευκόνοικο.
Την Πέμπτη το βράδυ, 17 Οκτωβρίου 2019, στις 7 μ.μ., προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν”, σε εκδήλωση στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην παρουσία του Πρέσβη μας, της Επιτετραμμένης, της Προξένου μας, του Προξένου της Ελλάδας, του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Εμμανουήλ, ιερέα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μελών της Πρεσβείας, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, του Προέδρου των Θρακών, όπως και πολλών φίλων από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το καλλιτεχνικό μέρος ανέλαβαν δύο νεαροί συμπατριώτες μας, ο κ. Στέλιος Χατζηκτωρής, τενόρος, και ο κ. Δημήτρης Πολυβίου, κιθάρα. Συγκίνησαν ιδιαιτέρως τα τραγούδια: Ανεράδα, σε στίχους Βασίλη Μιχαηλίδη, και Το γιασεμίν.
Μετά το πέρας της πολύ συγκινησιακά φορτισμένης ατμόσφαιρας, με τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, του Πρέσβη και της Δημάρχου, αλλά και με την προβολή του ντοκιμαντέρ και των τραγουδιών, ακολούθησε δεξίωση με παραδοσιακά αλμυρά και γλυκά που μετέφερε η αντιπροσωπεία από την Κύπρο, και τα απόλαυσαν οι φίλοι και οι φίλες που  τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Ο κ. Πρέσβης πρόσφερε τα ποτά για τη δεξίωση.
Η αντιπροσωπεία του Δήμου Λευκονοίκου ευχαριστεί  όλους τους καλούς φίλους και φίλες που βοήθησαν σε αυτή τη διαφωτιστική εκστρατεία.

 

 


  • Κοινοποιήστε: