Δελτία Τύπου

Αγλαντζιά, 31 Οκτωβρίου 2019

 

15ο  Δελτίο Τύπου Δήμου Λευκονοίκου

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ

για τις «Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου»

 

Πέμπτη, 31 Οκτ. 2019, Ώρα: 10 π.μ.

Αίθουσα Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Ο Δήμος Λευκονοίκου πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου για τις «Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου», στην οποία η Δήμαρχος, κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, παρουσίασε τις εκδηλώσεις με την ευκαιρία των 80 χρόνων παρουσίας του.

Κατ΄ αρχάς η Δήμαρχος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τη στήριξη και την προβολή των εκδηλώσεων του Δήμου Λευκονοίκου, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες της στον Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», όπως και τους προηγούμενους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια για την προσφορά τους στον Δήμο τους. Τη Δήμαρχο πλαισίωναν οι συνεργάτιδές της, η Μουσικός, κ. Μαρία Εξηντάρη Μήτσα, η φιλόλογος Δρ Ειρήνη Παρσκευά Ροδοσθένους και η κ. Κυριακή Κόκκινου.

Στη συνέχεια, μίλησε για τα 80 χρόνια του Δήμου Λευκονοίκου, και παρουσίασε τις εκδηλώσεις «Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου».

Την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, σε συνεργασία με τον Δήμο Λατσιών, θα πραγματοποιηθεί Συναυλία του Μάριου Μελετίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, στις 8 μ.μ., με τίτλο «Αξέχαστα κι αγαπημένα», υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη. Τον Πρόεδρο, λόγω κωλύματος, θα τον εκπροσωπήσει η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Βασιλική Αναστασιάδου, ενώ θα παραστεί και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, κ. Κλέλια Βασιλείου, μαζί με βουλευτές, Δημάρχους, κοινοτάρχες και άλλους αξιωματούχους του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων.

Η κ. Δήμαρχος, επιπλέον, ανέφερε ότι είναι μεγάλη η χαρά τους, γιατί φέτος στις εκδηλώσεις τους, εκτός από την αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου Δήμου της Νέας Ιωνίας, θα παραστούν και εκπρόσωποι του νεοσύστατου Δήμου Δυτικής Λέσβου, μαζί με τον Δήμαρχο κ. Ταξιάρχη Βέρρο. Στον Δήμο αυτό ανήκει και η Μήθυμνα, με την οποία ήταν παλαιότερα αδελφοποιημένοι.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Δήμο Λατσιών και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο, κ. Χρίστο Πιτταρά, γιατί στηρίζουν εμπράκτως έναν κατεχόμενο Δήμο που μεσουρανούσε στο στερέωμα της κυπριακής υπαίθρου τους δυο περασμένους αιώνες.

Το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα και μνημόσυνο όλων των αποθανόντων στην προσφυγιά Λευκονοικιατών αλλά και δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και τρισάγιο στους τάφους τεσσάρων ηρώων του Δήμου που είναι θαμμένοι στο Κοιμητήριο της Λάρνακας.

Με παράπονο, τόνισε, ότι έκαναν αίτηση στο κατοχικό καθεστώς για να λειτουργηθούν στην ανακαινισμένη εκκλησία τους, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, αλλά δεν τους το επέτρεψαν, όμως, θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους μέχρι να τους επιτρέψουν και πάλι.

Το μεσημέρι, τόνισε η κ. Δήμαρχος, στο Κέντρο Κοσμύρια στην Αραδίππου θα ακολουθήσει Συνεστίαση με τίτλο: «3ο Ταξίδι στις παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και 2η Γιορτή του Οφτού», υπό την αιγίδα του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Θεοδόση Τσιόλα. Θύμισε ότι το Λευκόνοικο ήταν φημισμένο για το οφτόν αλλά και για τα ζυμαρικά που έφτιαχναν οι χρυσοχέρες γυναίκες του.

Τέλος, η κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη εξέφρασε την ελπίδα όλων των προσφύγων για επιστροφή στη γη των πατέρων τους.

 

 

 

 


  • Κοινοποιήστε: