Δελτία Τύπου

 

16ο  Δελτίο Τύπου Δήμου Λευκονοίκου

 

«Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου»

31 Οκτ. 2019-2 Νοεμβρίου 2019

 

Ο Δήμος Λευκονοίκου πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου για τις «Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου», στην οποία η Δήμαρχος, κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, παρουσίασε τις εκδηλώσεις με την ευκαιρία των 80 χρόνων παρουσίας του.

Την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, σε συνεργασία με τον Δήμο Λατσιών, ο Δήμος Λευκονοίκου γιόρτασε τα 80χρονά του με χαιρετισμούς, παρουσίαση διαφανειών και                                                                                                                                                               τραγούδια από τις κ. Μάρω Μήτσα και Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, και, στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε Συναυλία του Μάριου Μελετίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, στις 8 μ.μ., με τίτλο «Αξέχαστα κι αγαπημένα», υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη. Τον Πρόεδρο, λόγω κωλύματος, εκπροσώπησε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Βασιλική Αναστασιάδου, ενώ παρέστησαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, κ. Πέτρος Καρεκλάς, Δήμαρχος Κυθρέας, όπως και οι Δήμαρχοι, Δυτικής Λέσβου, μαζί με αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου Δήμου, Λατσιών, Αθηένου, Ακανθούς και Γερίου, ο Ταξίαρχος Παναγιώτης Παντελίδης, οι κοινοτάρχες Λευκονοίκου, Ακανθούς και Αγκαστίνας, άλλοι αξιωματούχοι του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και σχεδόν 600 άτομα τα οποία γέμισαν ασφυκτικά το Δημοτικό Θέατρο Λατσιών.

Την Παρασκευή, η αντιπροσωπία του Δήμου Δυτικής Λέσβου μαζί με τη Δήμαρχο, κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, τον Κοινοτάρχη Λευκονοίκου, κ. Ντίνο Γρηγορίου, και τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Γιανννάκη Σακαλλή, πραγματοποίησαν προσκύνημα στον Αρχάγγελο Μιχαήλ Λευκονοίκου και σε άλλα μέρη της κατεχόμενης γης μας.

 

Το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, αφού το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε να γίνει Θεία Λειτουργία στον Ι Ν Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο. Ακολούθησε μνημόσυνο των πεσόντων αλλά και όλων των αποθανόντων στην προσφυγιά Λευκονοικιατών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και τρισάγιο στους τάφους τεσσάρων ηρώων του Δήμου που είναι θαμμένοι στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα.

Το μεσημέρι, σε κέντρο στην Αραδίππου, ακολούθησε Συνεστίαση με τίτλο: «3ο Ταξίδι στις παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και 2η Γιορτή του Οφτού», υπό την αιγίδα του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Θεοδόση Τσιόλα, ο οποίος στον χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Δήμου Λευκονοίκου στο νησί μας, ανακοίνωσε και εισφορά 1000 ευρώ στον Δήμο Λευκονοίκου. Η συνεστίαση είχε αρκετή επιτυχία, και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κάλεσε τον Δήμο Λευκονοίκου να επισκεφτούν τη Μυτιλήνη στις 8 Δεκεμβρίου που γιορτάζουν την απελευθέρωση του βορείου τμήματος της Λέσβου από τον ελληνικό στρατό το 1912.

Η Δήμαρχος Λευκονοίκου δώρισε στον κ. Τσιόλα και τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, ένα αναμνηστικό του Δήμου με τον Βασίλη Μιχαηλίδη, τον Εθνικό μας Ποιητή, που γεννήθηκε στο Λευκόνοικο.

Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Όμορφη Πόλη» από την Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου Λευκονοίκου που παρουσίαζε το πρόγραμμα, Δρα Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους.

Μετά το οφτόν που στο Λευκόνοικο φτιαχνόταν με αρκετή μαεστρία, όλοι και όλες απόλαυσαν τα υπέροχα ζυμαρικά που ετοίμασαν οι καλές Λευκονοικιάτισσες, που κάθε φορά φτιάχνουν τσιπόπιτες, διπλοπισιήδες, αναρόπιτες, διπλοπουρέκια, πουρέκια, κ.ά. θαυμαστά παραδοσιακά ζυμαρικά της Μεσαορίας.

Ευχή και προσευχή όλων είναι η επιστροφή στην κωμόπολή τους.

 


  • Κοινοποιήστε: