Ιστορία, Φωτογραφίες

Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη
3 Σεπτεμβρίου 2021
“Εν Λευκονοίκω 21/6/1932
Από τότε μεσουρανούσε το Λευκόνοικο!
Διαφήμιση από τον μ. Παντελή Παναή Τσαγκάρη του εξοχικού κέντρου “Ακρόπολις” στη δυτική πλευρά του Λευκονοίκου, εκεί που αργότερα η δική μας γενιά ακούαμε ότι υπήρχε το οικογενειακό κέντρο του Κώστα Χριστοδούλου, του ζαχαροπλάστη, με τα ωραία γλυκά τα οποία έφτιαχνε ο ίδιος.
Αργότερα, το 1955, απέναντι, κτίστηκε το άλλο καλοκαιρινό κέντρο και σινεμά “Πανόραμα”, του ευπατρίδη, γλεντζέ και γαλαντόμου Παναγιώτη Χαραλάμπους, του αδελφού της Ναταλίας, η οποία είχε σπουδάσει στην Αθήνα και έφτιαχνε υπέροχους μεζέδες, σιαρλόττες, μπακλαβάδες κ.ά. Εδώ έρχονταν όλοι οι θίασοι της τότε εποχής, κυρίως το Θέατρο Γέλιου του αξέχαστου Νίκου Παντελίδη, με τις αξέχαστες σπαρταριστικές κωμωδίες του.
Λίγο πιο κάτω, έξω από την κωμοπολή μας, έκτισε και ο μ. Φυρίλλας το θερινό του σινεμά, εκτός από το χειμερινό που κοσμούσε το κέντρο της κωμόπολής μας και έκανε ειδικές μαθητικές παραστάσεις απογεύματα Σαββάτου και Κυριακής. Εκεί παίζαμε και τα θέατρά μας στο δημοτικό σχολείο, πριν να κτιστεί η επιβλητική Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου μας. Στην έκτη του δημοτικού παίζαμε θέατρο για την 25η Μαρτίου και η φιλενάδα μου, η μ. Ρούλα Χριστοδούλου, της Μαρούλας του Κουτεντή, έπεσε κατά λάθος κάτω από τη σκηνή, και όλοι νόμισαν ότι ήταν μέσα στον ρόλο της. Περάσαμε μεγάλη αγωνία μέχρι να σιγουρευτούμε ότι ήταν καλά. Και σε λίγο, κορδωτή-κορδωτή, η Ρούλα μας, κοντούλα και χαριτωμένη, σαν να μη συνέβη τίποτα, ανέβηκε ξανά στη σκηνή. Οι φωνές αγωνίας της μητέρας της ακόμα αντηχούν στα αυτιά μου.
Εκεί που ήταν τα καλοκαιρινά σινεμά, ήταν η περιοχή της διασκέδασης του καλοκαιριού.
Τη φωτογραφία κοινοποίησε ο γιος του μ. Παντελή, Μιχάλης Π. Τσαγκάρης, και τον ευχαριστώ πολύ.
Η διαφήμιση απευθυνόταν όχι μόνο στους κατοίκους του Λευκονοίκου αλλά και στους διερχόμενους ξένους, αφού η κωμόπολή μας ήταν συγκοινωνιακός κόμβος, στον κύριο δρόμο Λευκωσίας- Αποστόλου Ανδρέα.
Παρακαλώ να προσέξετε την όμορφη γλωσσα που χρησιμοποιεί!”.

  • Κοινοποιήστε: