Ήρωες, Ιστορία, Φωτογραφίες

Άρης Παναγίδης
24 Αυγούστου 2019
Σαν σήμερα πριν πενηνταεννέα χρόνια οι συγγενεις των ηρώων που είναι θαμμένοι στα Φυλακισμένα Μνήματα έμαθαν που είναι θαμμένοι και επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τους νεκρούς τους.
Η σχετικη φωτογραφία είναι του Φ. Παρπαϊρη από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. και το ποιημα είναι του μεγάλου ποιητή μας Κυριάκου Χαραλαμπίδη.
ΑΝΑΣΚΑΦΗ
“Της είπαν, «Αύγη, βάλε τα λουλούδια επάνω στον πατέρα σου.» Δεν εξηγήσαν όμως στο παιδί πως έκειτο νεκρός κάτω απ’ τη γη.
Με το νυχάκι σκάβοντας σκοτάδια έπεσε από στο Φως που μύριζε το χώμα.”
Το επίγραμμα στηρίζεται στον Επιμνημόσυνο λόγο της Ζήνας Λυσάνδρου στο Παλαιομέτοχο (16 Σεπτεμβρίου 2018) για τους απαγχονισθέντες ήρωες της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Κουτσόφτα, Ανδρέα Παναγίδη και Στέλιο Μαυρομμάτη: «Ο Ανδρέας Παναγίδης ήταν ο μόνος από τους ήρωες της αγχόνης που είχε παιδιά: τον Αριστείδη, τεσσάρων ετών, τη Δέσποινα, δύο, και την Αυγή ενός έτους. [Διασώζεται μια φωτογραφία με τα τρία παιδάκια «πληγωμένα», μαζί με την μητέρα τους και τις θείες τους ολοφυρόμενες πάνω από τον τάφο του ήρωα. Είναι από την πρώτη επίσκεψή τους στα Φυλακισμένα Μνήματα μετά την ανεξαρτησία. Η Αυγή, μάλιστα, η μικρότερη, όταν της είπαν ότι θα πάρει λουλούδια στον παπά της, έψαχνε να τον βρει και έσκαβε με το χεράκι της το χώμα».

  • Κοινοποιήστε: