Ψηφιακό Αρχονταρίκι

Φωτο/Βίντεο: Πέτρος Πετρίδης

Φίλες και φίλοι, μεγάλη ευλογία πήραμε χθες Παρασκευή, 9/2/2024, από τον Ηγούμενο της Ιεράς και Σεβασμίας Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Γέροντα Εφραίμ, εκ Περιστερωνοπηγής Αμμοχώστου, ο οποίος ήλθε στην Κύπρο κομίζοντας την Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, το μοναδικό Θεομητορικό κειμήλιο από την επίγεια ζωή της Παναγίας.

Χθες βράδυ στην κατάμεστη από πιστούς αίθουσα δεξιώσεων Τρίκκης στην Ανθούπολη, ακούσαμε με μεγάλη προσοχή την Πνευματική Ομιλία του με θέμα «Άνω σχώμεν τας καρδίας», κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στα θαυμαστά σημεία που επιτελεί η Υπεραγία Θεοτόκος, στη σημασία του πνευματικού αγώνα του κάθε ανθρώπου και στην ευχαριστιακή δοξολογία που καλείται ο άνθρωπος να προσφέρει στο Θεό.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ.κ. Ησαΐας χαιρέτησε με εγκαρδιότητα τον Γέροντα Εφραίμ για την ευλογία που προσκόμισε στην Κύπρο, την Αγία Ζώνη, και εις ένδειξη ευγνωμοσύνης του προσέφερε επιγονάτιο με απεικόνιση της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κυκκώτισσας.

Ο Πανοσιολογιώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ταμασού για την ευλογία διεξαγωγής της ομιλίας, προσφέροντάς του το Ευαγγέλιο, αντίγραφο του αυτοκράτορα Ιωάννη Στ’ Καντακουζηνού, που δώρισε στη Μονή Βατοπαιδίου το 1341, προετοιμάζοντας τη διαμονή του εκεί, χρηματοδοτώντας την κατασκευή κτηρίων και δίνοντας προνόμια στη Μονή, πλουτίζοντας και τη βιβλιοθήκη της Μονής με ανεκτίμητης αξίας χειρόγραφα.

Ο Άγιος Καθηγούμενος προσέφερε, επίσης, σε 20 φοιτητές της μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασού το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ έκαστου. (Οι φοιτητές επιλέχθηκαν με τα κριτήρια οικονομικής καταστάσεώς τους).
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος αφού καλωσόρισε στην Κύπρο τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κ. κ. Εφραίμ, είπε: “Χρειαζόμαστε την Προσευχή σας για ένα πολύ σημαντικό λόγο. Δέχεται επίθεση η Ορθοδοξία, η Πατρίδα και Οικογένεια. Μπορεί να αντέξουμε μπορεί και να μην αντέξουμε, νιώθουμε την ανάγκη να μας δώσετε δύναμη και την Ευλογία σας”

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού «Κιβωτός», η επιτροπή ανέγερσης Ιερού Ναού Αγίου Πορφυρίου Πέρα Χωριού Νήσου και το Παγκύπριο Ορθόδοξο Πνευματικο Σωματείο Άγιος Αρσένιος, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, του οποίου με την ευλογία έγινε η ομιλία, η Πρώτη Κυρία της Κύπρου Φιλίππα Καρσερά – Χριστοδουλίδη, οι Βουλευτές Παύλος Μυλωνάς, Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νίκος Τορναρίτης, Υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας, και Αλέκος Τρυφωνίδης, οι Δήμαρχοι Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς, και του εκτοπισμένου Δήμου Λευκονοίκου, Ζήνα Λυσάνδρου – Παναγίδη, Κληρικοί, Κοινοτάρχες και πλήθος κόσμου.

Υ.Γ. Σας παραθέτω οπτικογραφημένα: Την Πνευματική Ομιλία του Γέροντα, τους χαιρετισμούς του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ.κ. Ησαΐα και του Βουλευτή, Πρόεδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Παύλου Μυλωνά, που έκανα για εσάς με πολλή αγάπη, καθώς και φωτογραφικό υλικό.

Δήμαρχος Λευκονοίκου

Ψες είχαμε για άλλη μια φορά τη μεγάλη χαρά να ακούσουμε τον Γέροντά μας, τον Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, σε μια κατάμεστη τεράστια αίθουσα, ο οποίος για άλλη μια φορά μας άφησε παράθυρο ελπίδας για την ελευθερία που προσμένουμε εδώ και μισό αιώνα!
Εκτός, όμως, από τον συμμαθητή μου, τον Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος ήταν και καλός μαθητής και αγαπημένος των καθηγητών μας, και αυτό φαίνεται και από τη χρήση στον λόγο του αρχαίων και λατινικών φράσεων, μίλησε και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού, κ. Ησαίας, ο οποίος ήταν πολύ καλός μαθητής μου, και με εντυπωσίασε για άλλη μια φορά με τον πλούτο του λεξιλογίου του και την αγάπη του για τον Γέροντά μας, αλλά και τον σεβασμό του στην Αγία Ζώνη.


  • Κοινοποιήστε: