Δελτία Τύπου

6ο Δελτίο Τύπου για την αποστολή του Δήμου Λευκονοίκου στο Λονδίνο (22 με 25/9/2017), 2/10/2017

Από τις 22 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2017, αντιπροσωπεία του Δήμου Λευκονοίκου, με επικεφαλής τη Δήμαρχο κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, επισκέφθηκε το Λονδίνο. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν, εκτός της Δημάρχου, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Νίκη Χριστοφή, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Θεόδωρος Πόππος και Νικόλας Μπάκας, όπως και ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο» κ. Πιερής Γυψιώτης.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου, μαζί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Λευκονοικιατών Αγγλίας κ. Κυριάκο Παττίχη και τον κ. Ανδρέα Καραολή, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Σωματείων Μ. Βρετανίας, αμέσως μετά την άφιξή τους στη βρετανική πρωτεύουσα επέδωσαν ψήφισμα στη βρετανίδα πρωθυπουργό, στην Downing Street 10 και επισκέφθηκαν τον κ. Richard Lee Smith,

 

Την επομένη, Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, μίλησαν στον LGR  για την κωμόπολή τους, αλλά και για την αντικατοχική εκδήλωση της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2017, στο γνωστό εστιατόριο του Λονδίνου, το Ελιζέ, ιδιοκτησία της οικογένειας Καραγιώργη από το Λευκόνοικο.

Η εκδήλωση της Κυριακής 24ης Σεπτεμβρίου 2017 ξεκίνησε στις 5 μ.μ., με έκθεση φωτογραφιών για το Λευκόνοικο του τότε και του τώρα, ενώ η Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Λευκονοικιατών Αγγλίας κ. Κυριάκος Παττίχης, όπως και ο πατέρας του κ. Μελής Παττίχης, ο θείος του κ. Γιώργος Καραγιώργης και η κ. Αντριανή Πρωτοπαπά, γνωστή για τις φιλανθρωπίες της, παρουσίασαν τις φωτογραφίες σε δημοσιογράφο του Hellenic TV, σχολιάζοντας το μεγαλείο της κωμόπολής τους αλλά και τη βεβήλωση και την καταστροφή μετά την εισβολή των Τούρκων.

Στη συνέχεια, μετά από ένα ποτό στο Roof Garden του εστιατορίου, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ, με αγγλικούς υποτίτλους, που ετοίμασε ο Δήμος Λευκονοίκου, με συνεντεύξεις από ανθρώπους κάποιας ηλικίας, που φόρτισε συναισθηματικά την ατμόσφαιρα, και τους θύμισε όμορφες εποχές αλλά και «οικεία κακά». Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων των παρευρισκομένων.

Γύρω στις 7 μ.μ. ακολούθησε η συνεστίαση της Ένωσης Λευκονοικιατών Αγγλίας στο εστιατόριο, το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας και Θυατείρων κ. Γρηγόριος, ο οποίος ευλόγησε το δείπνο, ο διπλωμάτης του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Richard Lee Smith, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κυπρίων κ. Παπαευριπίδου και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Σωματείων Μεγάλης Βρετανίας κ. Χρίστος Καραολής μαζί με τους γονείς του κ. Ανδρέα και Μαίρη Καραολή.

Μετά το δείπνο, ο κ. Παττίχης καλωσόρισε τα μέλη της αποστολής από την Κύπρο, και κάλεσε όλους τους Λευκονοικιάτες που ήρθαν και από άλλες πόλεις της Αγγλίας και γέμισαν την αίθουσα του Ελιζέ, να συνδράμουν οικονομικά την προσπάθεια του Δήμου και του Σωματείου μας για συντήρηση των εκκλησιών και του κοιμητηρίου μας στην κατεχόμενη κωμόπολή μας.

Μετά από σύντομες προσφωνήσεις του κ. Πιερή Γυψιώτη, της Δημάρχου Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη και του κ. Richard Lee Smith, πήρε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Γρηγόριος, ο οποίος μίλησε με πολλή αγάπη για το Λευκόνοικο, τα όμορφα χρόνια του Γυμνασίου που πέρασε εκεί , αλλά και τις όμορφες φιλίες που δημιούργησε και διατηρεί μέχρι σήμερα.

Τέλος, η Δήμαρχος πρόσφερε εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου αναμνηστικά δώρα, ασημένιες ελιές, που θυμίζουν τη Μεσαορία μας. στον Αρχιεπίσκοπο κ. Γρηγόριο, τον κ. Ανδρέα Καραολή και τον κ. Κυριάκο Παττίχη, ευχαριστώντας τους για τη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της αποστολής του Δήμου.

Επιλογικά, με τη βοήθεια του Αρχαγγέλου μας, η αποστολή μας εστέφθη με επιτυχία. Διαφωτίσαμε και ενημερώσαμε για την προσφυγιά μας, για την καταπάτηση των ανθρώπινών μας δικαιωμάτων, αλλά και τη λαχτάρα μας για επιστροφή στη γη των προγόνων μας,  ανταμώσαμε με αγαπημένους φίλους και συγγενείς, θυμηθήκαμε τη γενέτειρά μας και συγκινηθήκαμε με το ντοκιμαντέρ, αλλά και πήραμε τη διαβεβαίωση ότι για άλλη μια φορά οι απόδημοί μας είναι πλάι μας στο όμορφο όραμά μας να συντηρήσουμε τις εκκλησίες και το κοιμητήριό μας.

 


  • Κοινοποιήστε: