Νέα

Η Δήμαρχος Λευκονοίκου ανέφερε:
“Στις 22 Νοεμβρίου του 1909 ιδρύθηκε η “Χωρική Τράπεζα Λευκονοίκου”. Η ίδρυση του Συνεργατικού κινήματος ξεκίνησε από το Λευκόνοικο, πριν από 111 χρόνια! Νιώθουμε τόση περηφάνια οι Λευκονοικιάτες, όταν σκεφτούμε ότι πριν από τόσες δεκαετίες ιδρύθηκε τράπεζα στην κωμόπολή μας!
Σκαπανείς αυτού του κινήματος ήταν δύο εκλεκτοί Λευκονοικιάτες: ο Ιωάννης Οικονομίδης (1864-1934), νομικός και βουλευτής, ο οποίος ήταν και Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία και έβαλε και τα πρώτα κεφάλαια στην Τράπεζά μας, και ο χαλκέντερος και πεπαιδευμένος δάσκαλος της κωμόπολής μας, ο πρώτος Γραμματέας της Τράπεζας, Μάρκος Χαραλάμπους, (1876 -1932) που σπούδασε στην Αθήνα και μόρφωσε τους γονείς μας. Για μένα ο δάσκαλος ο Μάρκος είναι η πιο εμβληματική φυσιογνωμία του Λευκονοίκου, γιατί πέρα από το στέριωμα και την ευδοκίμηση της συνεργατικής ιδέας, συντέλεσε και στην ευδοκίμηση των κατοίκων της κωμόπολής μας στον πνευματικό τομέα. Μεγαλώσαμε, ακούγοντας γι’ αυτόν τον γίγαντα του πνεύματος που πρόσφερε όσα κανένας άλλος στο Λευκόνοικο.
Το 1911 επισκέφθηκε το Λευκόνοικο για να δει από κοντά την πρώτη Συνεργατική Τράπεζα, ο Διευθυντής της εφημερίδας “Ακρόπολη” των Αθηνών, ο πολύς Βλάσης Γαβριηλίδης, ένας Κωνσταντινουπολίτης λόγιος, ο οποίος, αντικρίζοντάς τον να κάθεται στο ταπεινό γραφειάκι του, τον παρομοίασε με τον Ηρακλή που σκότωσε τον λέοντα της Νεμέας, τον τοκογλύφο.
Ας είναι αιωνία η μνήμη των δυο πρωτοπόρων του Συνεργατικού Κινήματος στην Κύπρο.
Ας είναι αιωνία η μνήμη και του προέδρου της πρώτης Επιτροπής, του γιατρού Μιχάλη Παπαπέτρου, όπως και των άλλων μελών της Επιτροπής”.

  • Κοινοποιήστε: