Ανακοινώσεις

Τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020, τριμελής αντιπροσωπεία του Δήμου Λευκονοίκου είχαμε συνάντηση με τον κ. Αντώνη Οικονομίδη, Πρώτο Διοικητικό Λειτουργό, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών και Αναπληρωτή Έπαρχο Κερύνειας, για να δοθεί ένα τέλος στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της Δημάρχου και της πλειοψηφίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με κατηγορίες των τελευταίων εναντίον της Δημάρχου για αυθαιρεσίες κατά παράβαση του περί Δήμων Νόμου, μη συμμόρφωση προς τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, για ετσιθελική συμπεριφορά, για παραποίηση των Πρακτικών και άλλα πολλά. Στη συνάντηση παρευρισκόταν και η κ. Έλενα Πιερή, Διοικητικός λειτουργός Α΄.
Ο κ. Οικονομίδης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων και στις κατηγορίες εναντίον της Δημάρχου. Τους τόνισε εμφαντικά ότι πρέπει να τηρήσουν τον Νόμο ο οποίος είναι ξεκάθαρος. Δεν ευσταθεί η εισήγησή τους να παρακάμψουμε τον Νόμο, επειδή είμαστε ένας μικρός προσφυγικός Δήμος και πάντα έτσι λειτουργούσαμε. Η κ. Πιερή τόνισε ότι παλαιότερα δεν υπήρχαν αυτοί οι νόμοι, αλλά σήμερα δεν μπορεί κανένας να τους αγνοεί.
«Η εκτέλεση καθηκόντων Δημοτικού Γραμματέα από άτομο από το οποίο αγοράζονται υπηρεσίες για γραμματειακή υποστήριξη δεν είναι σύννομη», όπως τους είχαν αναφέρει σε επιστολές τους και ο τέως και ο νυν Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, δυστυχώς, παρερμήνευαν τα γραφόμενα των επιστολών και τα ερμήνευαν κατά το δοκούν, ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Επέμεναν να αναθέσουν καθήκοντα Γραμματέα, σε κοπέλα που την έχουμε προσλάβει με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών για γραμματειακή υποστήριξη, η οποία τυγχάνει να είναι και κόρη του ενός εκ των έξη κατηγόρων μου.
Από τη συνάντηση διαφάνηκε ότι η επιμονή μου και η άρνησή μου να συμμορφωθώ στις αποφάσεις της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου(έξη από τους οκτώ δημοτικούς συμβούλους είναι εναντίον μου) δεν ήταν αυθαίρετη, ετσιθελική και παράνομη , όπως με κατηγορούν, αλλά εδραζόταν στον Νόμο, όπως με συμβούλεψαν γραπτώς δύο Γενικοί Διευθυντές και ανώτεροι λειτουργοί του ΥΠΕΣ, ανώτεροι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπως και ο Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Δήμων, κ. Χριστάκης Χριστοφίδης, τους οποίους ευγνωμονώ. Τόνιζα όλους αυτούς τους έξη μήνες ότι ακολουθώ τον Νόμο και ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι με πίεζαν να παρανομήσω. Μάλιστα, μου έλεγαν να μη φοβάμαι και θα αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη.
Ένας καλός φίλος έγραψε, καλόπιστα πιστεύω, σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι πρέπει να εφαρμόζω τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Ασφαλώς, όταν δεν παραβιάζουν τον Νόμο και όταν δεν μου δημιουργούν προβλήματα συνείδησης. Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να παρανομήσω. Είμαι Σωκρατικής αντίληψης, λόγω ανατροφής και παιδείας, για δύο λόγους: πρώτον, ότι πρέπει να υπακούμε στους νόμους της Πολιτείας και δεύτερο, ότι πρέπει να ακούμε για κάθε θέμα τους «ειδήμονες και επαΐοντες», τους ειδικούς. Έτσι, οι αποφάσεις μας δεν πρέπει να έχουν προσωπικά κίνητρα ή συμφέροντα.
Ο κ. Οικονομίδης, επιπρόσθετα, τους εξήγησε ότι για τη θέση Γραμματέως απαιτούνται εξετάσεις από Πανεπιστήμιο, και διευκρίνισε ότι η περίπτωση του Δήμου Αμμοχώστου, την οποία επικαλούνται οι κατήγοροί μου, είναι εντελώς διαφορετική, γιατί εκεί όρισαν ως αναπληρώτρια Γραμματέα μια υπάλληλο του Δήμου με ειδική κλίμακα, η οποία ήδη υπηρετεί πάνω από δέκα χρόνια, και δεν έχει σχέση με αγορά υπηρεσιών.
Ο κ. Οικονομίδης παρατήρησε, επιπλέον, ότι οι διαφορές δεν λύνονται από τις εφημερίδες, αλλά έπρεπε να συναντηθούμε πριν από μήνες, (όπως επέμενε η Δήμαρχος, λέω εγώ), αλλά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αρνούνταν, γιατί υποστήριζαν ότι είμαστε ανεξάρτητη αρχή και κάνουμε ό,τι θέλουμε. Πιστεύω ότι κατά βάθος δεν ήθελαν, για να μην τους αναγκάσουν να εφαρμόσουν τον νόμο, ήξεραν τι θα τους πουν. Διατείνονται ότι με τον τρόπο μου είμαι ικανή να παρασύρω ανώτερους υπαλλήλους να μου κάνουν τα χατίρια μου.

Μπράβο

μου, και δεν ήξερα ότι έχω τέτοιες ικανότητες. Αν είναι δυνατόν!

Από τη συνάντηση διαφάνηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Δήμαρχος δεν «δημιουργεί προβλήματα από τις διασυνδέσεις που έχει», όπως την καταγγέλλουν, αλλά τα προβλήματα όλους αυτούς τους μήνες και «τη διάλυση του Δήμου», όπως ισχυρίζονται λόγω της στάσης των πληρωμών, τα δημιούργησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι παρανομούσαν, αγνοώντας επιδεικτικά τις τρεις γνωματεύσεις του κ. Χρ. Χριστοφίδη(τις οποίες μας έδωσε ανιδιοτελώς), τις επιστολές των Γενικών Διευθυντών και τις παρακλήσεις της Δημάρχου να τηρήσουν τον Νόμο. Μάλιστα, σε μια περίπτωση Δημοτικός Σύμβουλος έσκισε επιδεικτικά μπροστά μου τη γνωμάτευση του κ Χριστοφίδη, λέγοντας ότι ο ίδιος ξέρει καλύτερα τους νόμους.
Ο κ. Οικονομίδης, επιπλέον, στη μία ώρα της συνάντησής μας, αναφέρθηκε, μετά από κατηγορίες εναντίον μου, και στο δικαίωμα κάποιου που είναι Πρόεδρος μιας επιτροπής να διορθώνει ό,τι θεωρεί ότι δεν καταγράφηκε στα Πρακτικά, όπως ειπώθηκε, και δεν σημαίνει ότι κάποιος παραποιεί ή αλλοιώνει τα πρακτικά. Εισηγήθηκε, δε, όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να αποστέλλουν γραπτώς τις παρατηρήσεις και τις διαφωνίες τους για τα Πρακτικά, όπως είχε εισηγηθεί η Δήμαρχος εδώ και καιρό.
Φεύγοντας από τη συνάντηση, ένιωσα ότι δικαιώθηκα, πράγμα για το οποίο ήμουν σίγουρη, και είναι ξεκάθαρο πια ότι οι κατηγορίες εναντίον μου είναι έωλες, ύπουλες και παραπλανητικές, που σκοπό έχουν να με πλήξουν για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν χώνεψαν την ήττα τους στις προηγούμενες εκλογές, όπου ο κόσμος του Λευκονοίκου, με το ήθος που τον διακρίνει, αψήφησε όλα σχεδόν τα κόμματα, εκτός της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών, που έμειναν αμέτοχες, και με εξέλεξε ως ανεξάρτητη υποψήφια, εκτιμώντας την αγάπη μου για το Λευκόνοικο, αλλά και την πολυετή παρουσία μου και προσφορά μου στον Δήμο Λευκονοίκου ως Πολιτιστικός Λειτουργός, αλλά και στο Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», όπου μαζί με άλλους εκλεκτούς ανθρώπους της κωμόπολής μας συντηρούσαμε τη Μνήμη, την Παράδοση και τον Πολιτισμό μας.
Αναφωνώ «mea culpa», γιατί στις προηγούμενες εκλογές, για να μη διασπάσω την κωμόπολή μας, κατέβηκα μόνη μου, χωρίς ψηφοδέλτιο, αφού όρισαν τα κόμματα υποψηφίους στον συνδυασμό του συνυποψηφίου μου, γιατί πίστευα ακράδαντα ότι θα εκλεγώ Δήμαρχος, και ήμουν έτοιμη να συνεργαστώ με όλους, γιατί πιστεύω ότι όλοι αγαπούμε και θέλουμε να εργαστούμε για την κωμόπολή μας και να υπηρετήσουμε τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε. Ομολογώ το λάθος μου!
Επιλογικά, νιώθω ότι όλον αυτόν τον καιρό ήρθα αντιμέτωπη με πολλές κατηγορίες, ειρωνείες, σοφιστείες, διαστρεβλώσεις και άρνηση να δεχτούν κάποιοι τον Νόμο. Ως Δήμαρχος κράτησα γερά τις Θερμοπύλες που μου ανέθεσε ο κόσμος μας.
ΥΓ. Οι άλλες κατηγορίες θα απαντηθούν σε επόμενη ανακοίνωση.

  • Κοινοποιήστε: