Ανακοινώσεις, Ιστορία

Φωτο/Βίντεο: Πέτρος Πετρίδης

Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα, εις μνήμη των Ηρώων μας Μιχάλη Κουτσόφτα, 23 ετών, Ανδρέα Παναγίδη, 22 ετών και Στέλιου Μαυρομάτη, 23 ετών, που απαγχονίστηκαν σαν σήμερα, το 1956, από τους Άγγλους αποικιοκράτες.

Διοργανωτές ήταν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59, και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγωνιστών ΕΟΚΑ ‘55-59. Το Τρισάγιο τέλεσε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Οδηγήτριας Παλιομετόχου, Αγισήλαος Φίλης, στην παρουσία των οικογενειών των Ηρώων μας και Αγωνιστών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Ακολούθησε μονόλεπτη σιγή και τέλος ο Εθνικός μας Ύμνος.

Συγκινητική ήταν η παρουσία των τριών παιδιών του Ήρωα Ανδρέα Παναγίδη, Αριστείδη, Δέσποινας και Αυγής, την ημέρα του απαγχονισμού του πατέρα τους ήταν 4, 2 ½ και ενός ετών αντίστοιχα, της αδελφής του Ήρωα Μιχαήλ Κουτσόφτα, Παρασκευής Κουτσόφτα- Ψηλογένη, η οποία την μέρα του απαγχονισμού του αδελφού της ήταν 17 ετών, και του αδελφού του Στέλιου Μαυρομάτη, Κώστα, ο οποίος την ημέρα του απαγχονισμού του αδελφού του ήταν φυλακισμένος των Άγγλων στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, του είχαν απορρίψει το αίτημα του να συναντήσει τον αδελφό του προτού τον απαγχονίσουν.

Τιμή και δόξα στους Ήρωες μας, καθήκον απαράβατο η δικαίωση της θυσίας τους, με την απελευθέρωση της κατεχόμενης γης μας από τον τούρκο εισβολέα και κατακτητή.


  • Κοινοποιήστε: