Άρθρα, Νέα

Magazino.cy

Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, ως γνήσιος Πρεσβευτής Γαστρονομίας του τόπου μας, εκπροσώπησε το νησί μας στο Φεστιβάλ «Kouzina». Αντιπροσωπεία από μέλη του Συλλόγου μας, με επικεφαλή την πρόεδρο κ. Άννα Κοσμά και συμμετοχή  του Δήμου Λευκονοίκου μετέβησαν στην Ανατολική Χαλκιδική, για να εκπροσωπήσουν τον τόπου μας στο μεγαλύτερο γαστρονομικό φεστιβάλ.

Αφιερωμένη στην κουζίνα της Μικρασίας και του Πόντου ήταν η εβδομάδα, όπου συμμετείχε αντιπροσωπεία από το Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας.

 

Ζύμες, σιρόπια, περίτεχνα γλυκά, πολύχρωμα φαγητά, αρωματικά μπαχάρια και μυρωδικά έδωσαν το στίγμα μιας αστικής παράδοσης, που διαιωνίζεται τιμώντας την καταβολή και τη ρίζα του απανταχού ελληνισμού.

 

Στην πρώτη εκδήλωση  «γιορτή της ποντιακής πίτας» στο Alou Beach Bar της Ιερισσού, Πόντιες νοικοκυρές παρουσίασαν, τον τρόπο παρασκευής της πιο κλασσικής ποντιακής πίτας, δηλ. του περέκ, το οποίο γεμίσθηκε με φέτα Ιερισσού, ενώ τα αντιπροσωπευτικά πιροσκί με γέμιση τυριού ή πατάτας προετοιμάστηκαν και ψήθηκαν επί τόπου. Ο Σύλλογος Ποντίων & Φίλων «Οι Ακρίτες του Άθω» ολοκλήρωσε τη βραδιά μέσω ενός μουσικοχορευτικού προγράμματος, όπου Πόντιοι χορευτές μετέφεραν νοερά το κοινό στις πατρίδες του Πόντου, που καθόρισαν για πάντα την κληρονομιά της Ελλάδας ολόκληρης. Στην εκδήλωση, η Κυπριακή αντιπροσωπεία και συγκεκριμένα η ομάδα από το Δήμο Λευκονοίκου, έκανε επίδειξη των «διπλοπισίων» ενώ η  ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας κέρασε με κυπριακά εδέσματα όλο τον κόσμο.

 

Στην 2η εκδήλωση τη «γιορτή της μουντοβίνας και των σμυρνιώτικων συνταγών» που έγινε στην Ουρανούπολη, η Κύπρος και η Μικρά Ασία συναντήθηκαν και παρουσίασαν αγαπημένες συνταγές και κεράσματα.

Οι ζύμες της Κύπρου μας αποτέλεσαν το συμπληρωματικό, αλλά παράλληλα και το κυρίαρχο θέμα της γιορτής. Γυναίκες από το κατεχόμενο Λευκόνοικο, με επικεφαλή τη Δήμαρχο τους κ. Ζήνα Λυσάνδρου, ζύμωσαν, έψησαν και κέρασαν μπουρέκια της σάτζιης σε όλο τον κόσμο. Μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, πρόσφεραν τοπικά προϊόντα σ όλο τον κόσμο με την κουμανταρία και τη ζιβανία να κυριαρχούν το ενδιαφέρον. Ο σουτζιούκκος, οι γλυσταρκές, το χαλλούμι, η λούντζα, τα λουκούμια, το τριαντάφυλλο, τα μακαρόνια της σμίλας ή του σκλινιτζιού και τα τερτζιελλούθκια με χαρουπόμελο κέρδισαν τις εντυπώσεις.

 

Η ομάδα απαρτιζόταν από την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, κ. Άννα Κοσμά, τη δήμαρχο Λευκονοίκου κ. Ζήνα Λυσάνδρου, την πρόεδρο του κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου κ. Γεωργία Μιχαήλ, την αντιδήμαρχο Λευκονοίκου κ. Σωτηρούλα Ζαννέτου, τη δημοτική σύμβουλο Νίκη Χριστοδούλου, τις κυρίες Μαργαρίτα Γεωργιάδου, Βασούλα, Γιούλικα Χούτρη, Γιώτα Παπανικολάου (αντιπρόεδρο ΚΣ Ζυγίου) Χριστίνα Βασιλείου, Νικολέττα Γεωργίου, Δήμητρα Σταύρου, Θέκλη Λοΐζου, Παναγιώτα Κυριάκου και  Μαρία Παραδεισιώτη.

 

 

Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας

 

Ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, απαριθμεί πέραν των 500 μελών   και δραστηριοποιείται, σε 22 διαφορετικές κοινότητες της Επαρχίας Λάρνακας ενώ,  μέσα από την πολυετή του δράση στον τομέα της παραδοσιακής κουλτούρας, έχει ως στόχο να προωθήσει, να αναδείξει και να προβάλει την Πολιτιστική Κληρονομιά του τόπου μας.

 


  • Κοινοποιήστε: