Ενημερωτικά Δελτία

Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες,

τελειώνει και ο δεύτερος χρόνος του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου, και σας υπενθυμίζω ότι τη νέα χρονιά θα γιορτάσουμε τα 80χρονα του Δήμου και του Γυμνασίου μας.

Γι’ αυτό θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας στείλετε τις εισηγήσεις σας για μελλοντικές δράσεις και εκδηλώσεις του Δήμου μας.

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, σας ευχαριστώ για τη μεγάλη συμμετοχή σας στην 1η Γιορτή του Οφτού, στις 11 Νοεμβρίου 2018, όπου είχαμε γύρω στα 500 άτομα. ΄Ηταν μια υπέροχη εκδήλωση όπου όλοι και όλες θυμηθήκαμε όμορφες εποχές στο Λευκόνοικό μας. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η ενέργεια του συνδημότη μας Σωτήρη Πίττα να ανεγείρει Μνημείο στο Οίκημα του Σωματείου μας στη Λάρνακα για τους πεσόντες του 1974, βρήκε μιμητές. ΄Αλλοι δυο φίλοι μας ήρθαν αρωγοί στο έργο μας:  ο Ανδρέας Πιττάκαρας ανέλαβε τη δενδροφύτευση του εξωτερικού χώρου  του   Οικήματος του Σωματείου μας, ενώ ο Πιερής Γυψιώτης ανέλαβε την ανέγερση της στήλης στην οποία θα τοποθετηθεί η προτομή του ήρωα Αναστάσιου Ζαρβού στο οίκημα του Δήμου στη Λευκωσία.

Ευχαριστώ το Δημοτικό Συμβούλιο, τα Επαρχιακά Συμβούλια του Σωματείου μας, όπως και όλους και όλες που βοηθούν σε κάθε εκδήλωσή μας. Τους ευγνωμονώ, γιατί με τη συνεργασία και την αγάπη γίνονται θαύματα.

 

Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη

Δήμαρχος Λευκονοίκου

 

Εκκλησία του Σταυρού Λευκονοίκου

Την Τετάρτη, 10/11/2018, όλοι οι φορείς του Λευκονοίκου είχαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στα ιερά μνημεία της κατεχόμενης κωμόπολής μας, ιδιαιτέρως για την εκκλησία του Σταυρού. Ο Μητροπολίτης Βασίλειος υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τον Δήμο Λευκονοίκου στα αιτήματά του.

Ζυμώματα σε συνεργασία με το Μουσείο Άρτου

Την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018, στο σπίτι της Δημάρχου, γυναίκες από το Λευκόνοικο και από τα γύρω χωριά ζύμωσαν τα παραδοσιακά μας ψωμιά και κουλούρια. Άναψε και ο φούρνος στη γειτονιά, και μύρισε και πάλι Λευκόνοικο.

 

Εκδρομή Συνταξιούχων

Το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018, ο Δήμος Λευκονοίκου πραγματοποίησε εκδρομή των συνταξιούχων του στις Ιερές Μονές Αγίου Ραφαήλ και Αγίου Κενδέα, και ακολούθως δεξιώθηκε τους συνταξιούχους σε κέντρο της περιοχής. ΄Ηταν ένα πολύ ευχάριστο συναπάντημα συγγενών και φίλων.

 

Εκδήλωση/διαφώτιση στην Αθήνα

Αντιπροσωπεία του Δήμου Λευκονοίκου, αποτελούμενη από τη Δήμαρχο κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Φωκά Ριρή και κ. Σωτήρη Κόκκινο, μετά από πρόσκληση, παρουσίασε, στις 17 Οκτωβρίου 2018, το ντοκιμαντέρ μας «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ… της Μεσαρκάς καμάρι», στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία της Αντιδημάρχου Λευκονοίκου κ. Σωτηρούλας Ζαννέτου και της Δημοτικής Συμβούλου κ. Νίκης Χριστοφή.

Σε αυτήν παρέστησαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, η Μορφωτική Λειτουργός, οι Δήμαρχοι Νέας Ιωνίας και Μήλου, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, πρώην Υπουργός, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της ΕΚΕ και της ΟΚΟΕ, αρκετοί Λευκονοικιάτες που ζουν στην Αθήνα, άλλοι φίλοι Κύπριοι, αλλά, κυρίως, Ελλαδίτες φίλοι μας.

΄Ηταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, συναισθηματικά φορτισμένη, στην οποία παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από τις μουσικούς Μάρω Εξηντάρη Μήτσα και Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, με τη συνοδεία της μουσικού Πόλυς Ρούσου Τριανταφυλλίδου στο πιάνο. Ευχαριστούμε τους συνδημότες μας και τις συνδημότισσές μας που ζουν στην Αθήνα, όπως και τους δεκάδες Ελλαδίτες φίλους και φίλες μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους, και γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο.

Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε και ΄Εκθεση Φωτογραφιών (Banners) από το Λευκόνοικο. Μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν παραδοσιακά ζυμαρικά της Μεσαορίας, και ακολούθησε συνεστίαση των Λευκονοικιατών της Αθήνας.

 

Εκδήλωση/διαφώτιση στη Βιέννη

Από την ίδια αντιπροσωπεία του Δήμου, στις  20/10/2018, παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ με γερμανικούς υποτίτλους, όπως και η ΄Εκθεση Φωτογραφιών (Banners) από το Λευκόνοικο στο Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης, το οποίο τίμησε και τον Λευκονοικιάτη ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Το εκλεκτό, πολυπληθές ακροατήριο από Κύπριους και Ελλαδίτες συμπλήρωναν και Αυστριακοί φίλοι του Προέδρου του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου Βιέννης, γνωστού Βαρύτονου κ. Κύρου Πατσαλίδη, και της συζύγου του ΄Ελενας.

Οι φιλοξενούμενοι περιηγήθηκαν την ΄Εκθεση Φωτογραφιών, αλλά και απόλαυσαν τα εξαίσια παρασκευάσματά μας. Στη Βιέννη η αντιπροσωπεία μας,  με τη συνεργασία υπαλλήλων της Κυπριακής Πρεσβείας, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των ΗΕ, του Αυστριακού Κοινοβουλίου, του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας, όπως και με εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ. Επίσης, συναντήθηκε και με τον Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο.

 

Συμμετοχή του Δήμου μας στο 29ο Συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου των Πόλεων της Ειρήνης στην πόλη Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) της Ρωσίας.

Μέσα στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου, από τις 29/10/2018 μέχρι τις 2/11/2018, η Δήμαρχος παρουσίασε την εργασία της «Κτίζοντας γέφυρες ειρήνης», όπου, με τη συνοδεία και διαφανειών, παρουσίασε την κωμόπολή μας, όπως και τη σύληση  των μνημείων μας από τους Τούρκους εισβολείς, αλλά τόνισε και τη βούληση όλων των κατοίκων του Λευκονοίκου να επιστρέψουν και να ζήσουν ειρηνικά στον τόπο που γεννήθηκαν.

 

2ο Ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου – 1η Γιορτή του ΟΦΤΟΥ

΄Ηταν μια πολύ συγκινητική εκδήλωση στην οποία παρέστησαν και πολλά νέα παιδιά του Λευκονοίκου, μερικά από τα οποία ανήκουν και στο Χορευτικό Συγκρότημα που ενθουσίασε τον κόσμο με τους χορούς του, ενώ οι δυο λαϊκοί ποιητές Χρήστος Τζιαλλής και Σωτήρης Χούτρης, με τα τσιαττιστά τους, έδωσαν μια πολύ ευχάριστη νότα στην εκδήλωση του Δήμου Λευκονοίκου που έγινε σε συνεργασία με το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο» στη Λάρνακα.

Μετά το υπέροχο οφτόν,  όλοι απόλαυσαν τα εξαίσια ζυμαρικά.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς της εκδήλωσής μας, τον Υπουργό Γεωργίας κ. Κώστα Καδή και τον ΚΟΤ.

 

Συναυλία με το συγκρότημα Στάλως Πατσιά

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Λευκονοίκου, στις 23/11/2018, στο Οίκημα του Σωματείου μας στη Λάρνακα, διοργάνωσε Συναυλία με τη Στάλω Πατσιά. ΄Ηταν μια εξαιρετική βραδιά, όπου οι νέοι μας ψυχαγωγήθηκαν και είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους. Την εκδήλωση επιχορήγησε ο Οργανισμός Νεολαίας, τον οποίο και ευχαριστούμε.

 

Α΄ Φιλολογικό Συνέδριο του Δήμου για τον Μητροπολίτη Κιτίου Κυπριανό Οικονομίδη

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24/11/2018, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, με μεγάλη επιτυχία, το Α΄ Φιλολογικό Συνέδριο του Δήμου, με συνεργασία με τη Μητρόπολη Κιτίου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», για τον Μητροπολίτη Κιτίου Κυπριανό Οικονομίδη, μια εξέχουσα πολιτική, εκκλησιαστική και κοινωνική προσωπικότητα του 19ου αιώνα που γεννήθηκε στην κωμόπολή μας.

Στο Συνέδριο παρουσίασαν εργασίες από πρωτογενείς πηγές διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Μιχαηλίδης, ο Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, ο Καθηγητής Γιώργος Γιωργής,

ο Δρ Κυριάκος Ιωάννου, ο Δρ Χρυσοβαλάντης Κυριάκου, ο Δρ Χρίστος Κυριακίδης, ο κ. Κωστής Κοκκινόφτας, και ο Καθηγητής Θεοδόσης Πυλαρινός από την Αθήνα.

Το συνέδριο έθεσε υπό την αιγίδα του ο ΄Εντιμος Υπουργός Εξωτερικών Δρ Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν το ΡΙΚ. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσίασαν η Μάρω Εξηντάρη Μήτσα και η Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, που ενθουσίασαν όπως πάντα.

Στο Συνέδριο ήταν παρόντες, κατόπιν προσκλήσεως, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. ΄Ολγα Ακιανίδου και ο κ. Βασίλης Χριστοδούλου με τη σύζυγό του. Οι διοργανωτές υποσχέθηκαν την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου στην επόμενη χρονιά.

Κατασκήνωση παιδιών στη Νέα Ιωνία.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Ν. Ιωνίας, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος φιλοξένησε 12 παιδιά και τη συνοδό τους στις κατασκηνώσεις του στο Αλεποχώρι Αττικής. Τα παιδιά και φέτος έμειναν κατενθουσιασμένα από τη φιλοξενία, γι’ αυτό ευχαριστούμε τον αδελφό Δήμο Νέας Ιωνίας.

Προγραμματίζονται:

-Στις 14/12/2018 παρουσίαση βιβλίου της κ. Γιούλας Λεωνίδου στο Δημαρχείο μας.

-Στις 21/12/2018 η καθιερωμένη εκδήλωση της Σχολικής Εφορίας Λευκονοίκου για τη βράβευση των άριστων μαθητών και μαθητριών. Επίσης, ο κ. Σωτήρης Πίττας θα δώσει την υποτροφία του Ιδρύματος Lets help.Τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Λευκονοίκου θα επιδώσουν τις επιταγές σε όσους/όσες επιλέγηκαν για υποτροφίες/επιδόματα.

 

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 

 

 

 

 


  • Κοινοποιήστε: