Νέα, Φωτογραφίες

ΡΕΤΡΟ: Η άγνωστη ομάδα του Λευκονοίκου (pics)

Δημοσιεύτηκε στις 06/01/2018 – 14:08 από Τάσος Θεοδώρου

Μια σπάνια φωτογραφία από την προπολεμική ποδοσφαιρική ζωή ανάρτησε στα ΜΚΔ ο πρόσφυγας από το Λευκόνοικο, Σωτήρης Ανδρέου.

 

Πρόκειται για μια από τις πολλές άγνωστες ομάδες που έβαλαν «λουκέτο» με την τουρκική εσιβολή του 1974, η οποία όπως φαίνεται και στις πιο κάτω φώτος φέρει το όνομα ΑΟΝ.

Το Balla ωστόσο σε πρόσφατο του αφιέρωμα ασχολήθηκε με αυτές τις ομάδες, αλλά και με το Λευκόνοικο, χωρίς να βρίσκει τέτοιο όνομα.

 

Το αφιέρωμα μας αναφέρει:

 

Ποδοσφαιρικός Όμιλος Λευκονοίκου – Ανόρθωση Λευκονοικού – Ένωση Νέων Λευκονοίκου

 

Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση ανά το παγκύπριο όπου σε ένα χωριό υπήρξαν τρία αθλητικά σωματεία.  Σύμφωνα με το βιβλίο «Λευκόνοικο, το διαμάντι της Μεσαορίας» και την κυπριακή εγκυκλοπαίδεια του Άντρου Παυλίδη, την κοινωνική ζωή του Λευκονοίκου στιγμάτισαν οι δραστηριότητες τριών σωματείων του.

 

Το πιο παλαιό από αυτά ήταν η Ελευθερία. Αργότερα ιδρύθηκε η ΑΤΕ-ΠΕΚ, της οποίας η νεολαία ίδρυσε την Ανόρθωση Λευκονοίκου. Το 1971 ιδρύθηκε η  Ένωση Νέων Λευκονοίκου που διατηρούσε ποδοσφαιρική ομάδα μέχρι το 1974.

 

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, οι κάτοικοι του Λευκονοίκου σκορπίστηκαν σε όλη της ελεύθερη Κύπρο. Με το πέρασμα του χρόνου κατάφεραν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και το 1981 ίδρυσαν στη Λεμεσό προσφυγικό σωματείο με την επωνυμία Ένωση Λευκονοικιατών που το 1985 μετονομάστηκε σε Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο».

 

Υπάρχει επίσης η μαρτυρία ότι κατά την περίοδο 1929-32 στην Αμμόχωστο ο ΓΣΕ διοργάνωσε επαρχιακό πρωτάθλημα με τη συμμετοχή της Ανόρθωσης, του Γυμνασίου της πόλης, της Ομόνοιας Αμμοχώστου, της Τουρκικής Λέσχης Αμμοχώστου και του Ποδοσφαρικού Ομίλου Λευκονοίκου με νικήτρια την Ανόρθωση.

 

 

Ο κ. Τάκης Χοίρας ονομάζεί τους ποδοσφαιριστές της άγνωστης ομάδα του Λευκονοίκου:

“Βάσσος Καμηλάρης, Κώστας Κούμας, Θανάσης Σακκαλλής, Παναγιώτης Κίμωνος, Τάκης Κκαντής, Γεώργιος Χοίρας, Χριστόδουλος Κατσίφλης, Βάσσος Χοίρας, Ανδρέας Κλούρης,Ανδρέας Χρυσοστόμου και Παναγιώτης Χοίρας”.


  • Κοινοποιήστε: