Δελτία Τύπου

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ

Ανακοίνωση

Αποκαλυπτήρια Προτομής του Ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου 

Το Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021, τελέστηκαν από τον Έντιμο Υπουργό Άμυνας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, τα Αποκαλυπτήρια Προτομής του Ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού, του πρώτου πεσόντα στις μάχες της Τηλλυρίας το 1964, (η προτομή του οποίου από το Λευκόνοικο βρέθηκε το 2017 στις ελεύθερες περιοχές), καθώς και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονημένων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου, μέσα σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, η οποία συνδύαζε εθνική ανάταση, χριστιανικό ήθος, μνήμες, νόστο πατρίδας, συγκίνηση, ποιητικό λόγο.

Η εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, διήρκεσε ακριβώς μία ώρα και ξεκίνησε με άφιξη φλόγας από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και εικονική αφή στις στήλες θυμιάματος από ομάδα καταδρομέων. Στη συνέχεια, καλωσόρισε τους παρισταμένους, επισήμους, συγγενείς των ηρώων και πολλούς Λευκονοικιάτες και φίλους του Δήμου, η Πολιτιστική Λειτουργός του Δήμου Λευκονοίκου, Δρ Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης (ΠΛΕ) στο Υ.Π.Π.Α.Ν., και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κ. Μιχάλη Μιχαήλ, εκ μέρους της οικογένειας του ήρωα, τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο», κ. Νίκο Αθανασίου, τη Δήμαρχο Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη,   και τον Έντιμο Υπουργό Άμυνας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη.

Επιπλέον, έγινε Προσκλητήριο πεσόντων, τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής και του Μνημείου από τον Έντιμο κ. Υπουργό, κατάθεση στεφάνων από την αδελφή του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού, κ. Μαρούλα Ζαρβού-Μιχαήλ, τον Έντιμο κ. Υπουργό Άμυνας, τον εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Ταξίαρχο Σολωμό Σολωμού, τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχη Στυλιανό Τίνανα, τον Στρατηγό Χαράλαμπο Λόττα, Πρόεδρο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εθελοντών Αγωνιστών 1963-64, και τη Δήμαρχο Λευκονοίκου.

Επιπρόσθετα, η Μουσικός κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα τραγούδησε το «Ανδρών Ηρώων», υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της ΣΜΕΦ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Ανδρέα Ευσταθίου, μεταφέροντάς μας πίσω στα χρόνια του Λευκονοίκου μας, όπου το τραγουδούσαμε ως χορωδία του Γυμνασίου μας στο Ηρώον στην κεντρική πλατεία της κωμοπόλεώς μας. Ακολούθησε μονόλεπτος σιγή στη μνήμη των ηρώων μας και ο Εθνικός μας Ύμνος. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης Τιμητικό Άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδιδε τιμές.

Ως Δήμος Λευκονοίκου, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, καθώς και  τον Συνταγματάρχη Κρίστη Πετρίδη για τη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθειά τους. Η λαμπρότητα και το μεγαλείο της εκδήλωσης οφειλόταν στη δική τους συνέργεια.

Μεγάλη τιμή για τον Δήμο μας είναι η ετοιμασία επιγράμματος από τον Ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη για «Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα», το οποίο απήγγειλε στη διάρκεια της εκδήλωσης. Εκφράζουμε τις άπειρες ευχαριστίες μας στον αγαπημένο Ποιητή!

Αμετάθετος στόχος μας, ασφαλώς, είναι η επιστροφή στη γη μας, εκεί όπου είναι θαμμένοι έξι ήρωές μας στο κοιμητήριο της κωμόπολής μας! Οι Άγιοί μας θα μας βοηθήσουν! Ο Θεός δεν μίλησε ακόμα! Μιλούν οι δυνατοί της γης!

15 Ιουνίου 2021

 

 


  • Κοινοποιήστε: