Ανακοινώσεις

Ο Δήμος Λευκονοίκου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο» κάλεσαν τους δημότες τους σε εκκλησιασμό στον Ι. Ν. Αγίας Θέκλας στον Προσφυγικό Συνοικισμό Αγίων Αναργύρων για να τιμήσουν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, μετά την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν το παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού στο Λευκόνοικο.

Όσοι και όσες βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου, 10 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ι. Ν. της Αγίας Θέκλας βίωσαν μία κατανυκτική θεία λειτουργία την οποία τέλεσαν οι ιερείς μας, π. Ανδρέας Στεφάνου, ιερέας της Αγίας Θέκλας, π. Ανδρέας Κάης και ο Αρχιμανδρίτης Πανάρετος Κυπριανού, και οι δύο από το Λευκόνοικο, προεξάρχοντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Κκαρά.

Ταυτόχρονα, τελέστηκε και μνημόσυνο των ηρώων του Δήμου και όλων των κατοίκων που πέθαναν στο Λευκόνοικο αλλά και την προσφυγιά, ενώ αναπέμφθηκε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των κατοίκων της κωμόπολης στη γενέθλια γη τους.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος του αδελφού Δήμου Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος είχε προσκληθεί από τον Δήμο Λευκονοίκου και ήρθε στο νησί μας επικεφαλής αντιπροσωπίας του Δήμου του, την οποία αποτελούσαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Στρατής Γελαγώτης, και οι Αντιδήμαρχοι κ. Ιορδάνης Ιορδάνους και Ανδρέας Αξής.

Μέγιστη τιμή για τον Δήμο Λευκονοίκου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο» αποτέλεσε η παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, εξαίρετου φίλου του Δήμου Λευκονοίκου, Στρατηγού Δημόκριτου Ζερβάκη, όπως και του Υποδιοικητή της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Αντισυνταγματάρχη Θεόδωρου Κατσούλη.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, προσφέρθηκε καφές και τερψιλαρύγγια, αλμυρά και γλυκά, και το μεσημέρι στη συνεστίαση προσφέρθηκε σε όλους και όλες οφτόν και ζυμαρικά του Λευκονοίκου μέσα στο πλαίσιο του 4ου Ταξιδιού στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και της 3ης Γιορτής του Οφτού.

Τη συνεστίαση τίμησε με την παρουσία του ο Έντιμος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος, ο οποίος ως Δήμαρχος Αγίας Νάπας πρόσφερε 2,000 ευρώ για την ανακαίνιση του παρεκκλησίου του Τιμίου Σταυρού στο Λευκόνοικο.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Υπουργός, αφού σχολίασε την άρνηση των κατοχικών αρχών να επιτρέψουν τη θεία λειτουργία στο Λευκόνοικο, τόνισε τη μεγάλη προσφορά της κωμόπολης του Λευκονοίκου, και υποσχέθηκε ένα ποσόν ως δωρεά στην εκδήλωση.

Η Δήμαρχος εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες όλου του Δήμου προς τον κ. Καρούσο, όπως και προς τον Υπουργό Γεωργίας, κ. Κώστα Καδή, για την προσφορά 2,000 ευρώ για την 3η Γιορτή του Οφτού!

Επίσης, η Δήμαρχος ευχαριστεί τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, εκλεκτό φίλο του Δήμου, τον οποίο ευγνωμονεί για τη συνεισφορά του στην επιτυχία της εκδήλωσης των Αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου των Ηρώων, έξω από το προσωρινό Οίκημα του Δήμου Λευκονοίκου στην Αγλαντζιά, τον Υποδιοικητή της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Αντισυνταγματάρχη κ. Θεόδωρο Κατσούλη, τον Α΄ Αντιπρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. κ. Γιώργο Γεωργίου, τον βουλευτή του Α.Κ.Ε.Λ., κ. Νίκο Κέττηρο, τον βουλευτή κ. Νίκο Γεωργίου, τον πρώην βουλευτή κ. Ισίδωρο Μακρίδη, τον Πρόεδρο των Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, κ. Μιχάλη Τζιώρτα, κ.ά. Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στον κ. Σωτήρη Πίττα, Νομικό , ο οποίος χρηματοδότησε την ανέγερση του Μνημείου των Ηρώων του Δήμου έξω από το Σωματείο μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζει και προς τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, κ. Αυγουστίνο Κκαρά, όπως και προς τους άλλους ιερείς οι οποίοι τέλεσαν τη θεία λειτουργία και παρευρέθηκαν και στη συνεστίαση.

Επιπρόσθετα, εκφράζει τις άπειρες ευχαριστίες της στους συνεργάτες της του Δημοτικού Συμβουλίου και του Σωματείου, αλλά και προς τις φίλες της οι οποίες ετοίμασαν με μεγάλη προθυμία τα όμορφα ζυμαρικά τα οποία κέρασαν σε όλο τον κόσμο.

Ευχαριστίες εκφράζει και εκ μέρους του Δήμου και στους τηλεοπτικούς σταθμούς Αντένα και Άλφα οι οποίοι κάλυψαν στα Δελτία τους τη συνεστίαση, αλλά και σε όλους τους δημοσιογράφους οι οποίοι τη φιλοξένησαν πριν και μετά την εκδήλωση, την κ. Κατερίνα Αγαπητού, τον κ. Νικήτα Κυριάκου, τον κ. Λουκά Χάματσο, την κ. Αθηνά Βιολάρη, τον κ. Χριστόδουλο Χριστοδούλου, την κ. Μαρία Αντρονίκου, και την κ. Στέφανη Φλωρίδου.

Προχωρώντας, ευχαριστίες εκφράζει η Δήμαρχος στην Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου Λευκονοίκου, Δρα Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, για την παρουσίαση του προγράμματος, την Αναπληρώτρια Γραμματέα του Δήμου, κ. Αντιγόνη Χατζηγεωργίου-Παναγή, την κ. Μιράντα Παττίχη-Αργυρού και την Θεοδώρα Κημήτρη, για τη βοήθειά τους στην ταξιθέτηση, τους κυρίους Χρίστο Τζιαλλή, Ξενή Παντελή και Σωτήρη Χούτρη για τη μουσική και τα τσιαττιστά τους, τον κ. Μάριο Πίττα ο οποίος ανέλαβε, όπως κάθε φορά, τη φωτογράφηση της εκδήλωσης στο Σωματείο και τον κ. Ελισσαίο Κουρτέλλα στην εκκλησία, την κ. Γιούλικα Χούτρη-Γιάσουμα, την κ. Φλώρα Χατζησυμεού-Μιλτιάδους αλλά και κάποιες νύφες του Λευκονοίκου οι οποίες βοήθησαν στην τακτοποίηση των ζυμαρικών.

Επιπλέον, ευχαριστίες εκφράζει προς τη δασκάλα του χορού και τα παιδιά του χορευτικού συγκροτήματος «Λευκόνοικο» που χόρεψαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και προς τον υπεύθυνο του κυλικείου, κ. Σταύρο Χαραλάμπους, και τους συνεργάτες του για την εξυπηρέτηση του κόσμου.

Αναντίλεκτα, ήταν μία πάρα πολύ επιτυχημένη εκδήλωση σε καιρούς πανδημίας, στην οποία η Δήμαρχος εξέφρασε την ευαρέσκειά της για τη συμπεριφορά του κόσμου του Λευκονοίκου τόσο στη διάρκεια της θείας λειτουργίας όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Σωματείο. Δήλωσε περήφανη για τον κόσμο της και πρόσθεσε ότι σεμνύνεται για την ποιότητα, την ευγένεια και το ήθος τους.

Επιλογικά, εξέφρασε τη χαρά της για την τιμή που τους έκαναν οι φίλοι τους από τον αδελφό Δήμο Δυτικής Λέσβου, οι οποίοι ήρθαν για να λειτουργηθούν στο παρεκκλήσι του Σταυρού στο Λευκόνοικο, αλλά δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι του χρόνου θα καταφέρουν να λειτουργηθούν στο Λευκόνοικο. Εκεί που είναι οι Άγιοί τους. Εκεί που λαχταρά η ψυχή τους. Εκεί που είναι θαμμένοι οι πρόγονοί τους. Εκεί που πρωτοείδαν το φως του ήλιου!

• Κοινοποιήστε: