Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ξωκκλήσι Αγίου Φωκά στο Λευκόνοικο

Διαβάσαμε με έκπληξη σε διαδικτυακή σελίδα την πιο κάτω ανακοίνωση:

«Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Φωκάς Επίσκοπος Σινώπης βρήκε το δικό του εκκλησάκι εντός του κοιμητηρίου στο Καϊμακλί, το δεύτερο στην Κύπρο, μετά από αυτό της Αθηένου, της οποίας είναι πολιούχος.

Την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, τελέστηκαν τα θυρανοίξια στο εκκλησάκι στο Καϊμακλί και κατόπιν Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Φωκά.

Των ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριο».

Ως Δήμος Λευκονοίκου θέλουμε να πληροφορήσουμε τους συμπατριώτες μας ότι το εκκλησάκι αυτό είναι το τρίτο στο νησί μας και όχι το δεύτερο, αφού εκτός από την ακριτική Αθηαίνου στην οποία ο Άγιος Φωκάς είναι πολιούχος Άγιος, όπου τιμάται με εξαιρετική λαμπρότητα η γιορτή του, ξωκκλήσι του Αγίου Φωκά υπήρχε στο Λευκόνοικο, στους πρόποδες του Πενταδακτύλου, στον δρόμο για το τουρκοκυπριακό χωριό Πλατάνι.

Αυτό το ξωκκλήσι που σήμερα είναι ερειπωμένο, βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, όπου κάποτε ολόγυρα υπήρχαν περιβόλια με χρυσομηλιές, καϊσιές, αχλαδιές, αμυγδαλιές, κ.ά. Ήταν ένας επίγειος παράδεισος.

Την παραμονή της γιορτής πολλοί προσκυνητές από την κωμόπολή μας συνέρρεαν για τον εσπερινό του Αγίου Φωκά. Μόλις τελείωνε, άνοιγαν τους φούρνους με το οφτόν και ο κόσμος διασκέδαζε μέχρι αργά το βράδυ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα ζώα για το κρέας τα έβαζαν οι δημότες μας και τα λεφτά που έδινε ο κόσμος για το φαγητό, πήγαιναν στο ταμείο του Αγίου.

Θα θέλαμε να αναφέρουμε και ένα ποίημα το οποίο διέσωσε η εκπαιδευτικός κ. Χρυστάλλα Καζαμία-Παναγή, όπως της το διηγήθηκαν ο πατέρας της και ο θείος της:

Μιχαήλ Καζαμία

«Το εννιακόσια εννιά εν η χρονολογία

π’ αρκέφτηκεν τ’ Άη Φουκά τότες η εκκλησία…

Όσοι εβοηθήσασιν εις τούντην εκκλησίαν

να τους χαρίνει ο Θεός τζιαι την καλήν εγείαν

τζιαι που τον Επουράνιον να βρουν την βασιλεία».

Άγιε Φωκά μας, μεσίτευσε στον Κύριο για την Ευλογημένη μέρα που θα σε κτίσουμε ξανά!

24 Σεπτεμβρίου 2021

 

 

 


  • Κοινοποιήστε: