Ομιλίες- Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκονοίκου, κ. Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη, στα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Ήρωα Αναστασίου Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου.
Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021, 7 μ.μ.
«Άθλα γαρ οις κείται αρετής μέγιστα, τοις δε και άνδρες άριστοι πολιτεύουσιν»
Περικλέους Επιτάφιος
Θουκυδίδου Ιστορίαι, Β΄ 46
«Ανδρών έργω γενομένων αγαθών, έργω και δηλούσθαι τας τιμάς»
Αχ! Αναστάση παλληκάρι, τίμιε αγωνιστή,
κλαιν τα πλάγια κι οι ραχούλες, όπου σ’ είχαν πρωτοδεί.
Χώμα, ζεστό να τον κρατείς και να τον αγκαλιάζεις,
χρυσάφι ατόφιο, καθαρό, να ξέρεις πως σκεπάζεις.
Αυγούλα, κάθε πρωινό δροσιά να τον ραντίζεις,
αγέρι Μεσαρίτικο, να μου τον νανουρίζεις.
Λουλούδια μου πολύχρωμα, άρωμα να σκορπάτε,
πουλάκια μου, αθόρυβα τριγύρω να πετάτε.
Ήλιε μου, χαιρετίσματα στον Στάσο μας να παίρνεις
και συ, φεγγάρι μου χλωμό, το βράδυ να μας φέρνεις.
Κυριάκος Νικολαΐδης
Θυμάμαι εκείνο το βράδυ του Σαββάτου, γύρω στις 11 μ.μ., πριν από τέσσερα χρόνια, όταν μου τηλεφώνησε ο ξάδελφός μου Μιχαλάκης Τακούσιης για να μου αναγγείλει το συγκλονιστικό νέο: βρέθηκε η προτομή του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού στις ελεύθερες περιοχές. Αμέσως, θυμηθήκαμε τον αγαπημένο μας φίλο κ. Παναγιώτη Νικολαΐδη, ο οποίος, ως υπεύθυνος τότε του Γραφείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος, Αρχηγείου Αστυνομίας, ανέλαβε την υπόθεση, και τον ευχαριστούμε.
Είχα την αίσθηση ότι βρέθηκε ένας εγκλωβισμένος αδελφός μας, ένας αγνοούμενος αδελφός μας. Ήταν μια ιστορική στιγμή, κι ένιωσα περήφανη που ως Δήμαρχος του κατεχόμενου Λευκονοίκου βίωνα αυτή τη στιγμή! Σαν να ζούσα ένα θαύμα!
Την προτομή ανακάλυψε κάποιο πρόσωπο, το οποίο ειδοποίησε τον γλύπτη κ. Γεώργιο Κυριάκου, ο οποίος την φιλοτέχνησε το 1967, μετά από παραγγελία των γονέων του ήρωα, Παναγή και Κατίνας Ζαρβού, οι οποίοι ανέλαβαν όλα τα έξοδα, αφού πήραν την έγκριση από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, σε συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να τοποθετηθεί στην κωμόπολή μας, γι΄ αυτό βρισκόταν στο σπίτι της αδελφής του Μαρούλας, απ’ όπου οι λαθρέμποροι, αφού την βεβήλωσαν, την προώθησαν στις ελεύθερες περιοχές για να αισχροκερδίσουν.
Φανταστείτε την έκπληξη, τη συγκίνηση και τον συγκλονισμό των συγγενών του, της αδελφής, του αδελφού και των ανιψιών του. Μετά από 43 χρόνια, έφτασε κοντά τους ο εγκλωβισμένος αδελφός και θείος. Μα κι εμείς όλοι και όλες φορτιστήκαμε συναισθηματικά. Αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί η προτομή εδώ, στον προαύλιο χώρο του προσωρινού οικήματος του Δημαρχείου μας το οποίο έγινε επί Δημαρχίας του αείμνηστου προκατόχου μου Μιχάλη Πήλικου.
Στη συνέχεια, αρχίσαμε τις προσπάθειες με το Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση, γιατί δεν ήταν ένα οικόπεδο κανονικό, κάποιου ιδιώτη, αλλά η γη πάνω στην οποία κτίστηκε το Δημαρχείο μας είναι κρατική και εκμισθώθηκε στον Δήμο μας. Να είναι καλά ο Διευθυντής του Κτηματολογίου, κ. Ανδρέας Σωκράτους, ο οποίος, με πολλή προθυμία, μας κατατόπισε και μας σύστησε σε υπαλλήλους του Επαρχιακού Κτηματολογίου, κι έτσι βρήκαμε μια άκρη.
Κι ύστερα ήρθε η σειρά του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Θεοδόση Τσιόλα, να μας βοηθήσει, γιατί έπρεπε, ταυτόχρονα, να γίνει εκμίσθωση για άλλα είκοσι χρόνια της χαλίτικης γης μας. Γι’ αυτό χρειαζόταν έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Επίσης, αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε το ήδη υπάρχον Μνημείο των Ηρώων, στα δυτικά του Δημαρχείου μας, το οποίο έγινε επί Δημαρχίας του μ. Μιχάλη Πήλικου, και εκεί να μείνει χώρος στάθμευσης για ΑμεΑ, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Με λίγα λόγια, κάναμε ταυτόχρονα τρεις εργασίες.
Έτσι, ως Δημοτικό Συμβούλιο, ετοιμάσαμε νέο Μνημείο Ηρώων το οποίο, μαζί με την προτομή, κοσμεί την είσοδο του προσωρινού οικήματος του Δημαρχείου μας. Στο μεταξύ, ανευρέθηκαν και τα οστά 11 αγνοουμένων, 8 στρατιωτών και 3 αμάχων, γι’ αυτό η στήλη είναι επικαιροποιημένη. Προσθέσαμε και ένα όνομα, τη θείας μου Μαρής Σωκράτη Λυσάνδρου, αλλά έγιναν και κάποιες αλλαγές και διορθώσεις, με βάση μαρτυρίες δικών τους ανθρώπων.
Μαζί με τους υπαλλήλους του Κτηματολογίου και της Πολεοδομίας, ευχαριστούμε και τον τότε Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Μνημείων για τη συνεργασία και τις συμβουλές τους, όπως και τον αδελφό Δήμο Αγλαντζιάς, ο οποίος έδωσε και την τελική άδεια. Ευχαριστίες εκφράζουμε και προς τον γλύπτη κ. Γεώργιο Κυριάκου για τη συντήρηση της προτομής, τα έξοδα της οποίας ανέλαβε η οικογένεια της αδελφής του. Ευχαριστούμε, ιδιαιτέρως, τον γιο της αδελφής του ήρωα, τον κ. Μιχάλη Μιχαήλ, για τη μεγάλη βοήθειά του στην ευόδωση της προσπάθειάς μας. Η συμβολή του ήταν καθοριστική.
Άπειρες ευχαριστίες εκφράζουμε και στο τεχνικό γραφείο «Πιερής Γυψιώτης, Αρχιτέκτονες – Πολιτικοί Μηχανικοί» το οποίο ανέλαβε αφιλοκερδώς την εκπόνηση μελέτης και τον σχεδιασμό του εν λόγω Μνημείου. Επίσης, η οικογένεια Πιερή Γυψιώτη ανέλαβε με δικά της έξοδα την ανέγερση του μνημείου του Ήρωα Αναστασίου Ζαρβού, δηλαδή τη στήλη πάνω στην οποία τοποθετήθηκε η προτομή.
Το έργο ανέλαβε, μετά από προκήρυξη προσφορών, η εταιρεία Σίμος Γυψιώτης, και τα έξοδα όλα, 7,300 ευρώ πλέον ΦΠΑ, τα ανέλαβε η κυβέρνηση, αφού εμείς δεν έχουμε δικούς μας πόρους, και γι’ αυτό την ευχαριστούμε.
Από καρδιάς ευχαριστούμε τον Έντιμο Υπουργό Άμυνας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, ο οποίος με χαρά αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας να τελέσει τα Αποκαλυπτήρια απόψε, όπως και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, και τον Συνταγματάρχη Κρίστη Πετρίδη για τη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθειά τους, όπως και τον λοχαγό Παύλου Ηλιόφωτο και τον κ. Κώστα Χατζηϊωάννου. Χωρίς τη δική τους συνδρομή, δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ, επίσης, τις αγαπημένες μου συνεργάτιδες, από πολλά χρόνια, από τον καιρό που ήταν δήμαρχος ο αγαπημένος μας Λυκούργος Κάππας, Δρα Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου Λευκονοίκου, για την παρουσίαση του προγράμματος, και τη Μουσικό κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα, η οποία με τη μελωδική φωνή της θα μας μεταφέρει στα χρόνια του Λευκονοίκου μας, όταν τραγουδούσαμε στο Ηρώον μας το «Ανδρών Ηρώων», όπως και τους μουσικούς και τον μαέστρο της ΣΜΕΦ κ. Ανδρέα Ευσταθίου, οι οποίοι προσφέρθηκαν να τιμήσουν τους ήρωές μας.
Επιπλέον, ευχαριστώ τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και το προσωπικό του Δήμου για όλη τη βοήθειά τους, τον Δήμο Αγλαντζιάς, τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Κωσταντίνου, τον Γραμματέα κ. Χάρη Τσαγγαρίδη, την ιδιαιτέρα του Δημάρχου, κ. Μιράντα Παττίχη-Αργυρού, την Ταμία κ. Αντιγόνη Χατζηγεωργίου, τον τροχονόμο κ. Άντη, για τη συνεργασία τους, αλλά και τον επιστημονικό μου σύμβουλο Δρα Κυριάκο Ιωάννου, για την αμέριστη συμπαράσταση και τις υποδείξεις του, αλλά και τον Καθηγητή Πέτρο Παπαπολυβίου, γιατί είναι δίπλα στον Δήμο μας.
Άπειρες ευχαριστίες εκφράζουμε και στους καταδρομείς μας οι οποίοι μετέφεραν τη φλόγα από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, εκεί όπου είναι θαμμένοι κάποιοι από τους γενναίους μας, όπως και στο Τιμητικό Άγημα της Εθνικής Φρουράς που είναι μαζί μας απόψε.
Να μου επιτρέψετε, επίσης, να ευχαριστήσω και τον συνδημότη μας κ. Λεωνίδα Σάββα Λεωνίδου, ο οποίος προσφέρθηκε να μας ετοιμάσει το νέο Αναλόγιο για τις εκδηλώσεις μας, αλλά και τον κ. Μάριο Πίττα ο οποίος απόψε, όπως και στις περισσότερες εκδηλώσεις μας, καλύπτει ανιδιοτελώς με φωτογραφίες κα βίντεο τα Αποκαλυπτήρια.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες, τέλος, εκφράζουμε και προς τον Μεγάλο Ποιητή μας, κ. Κυριάκο Χαραλαμπίδη, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη, μόλις τον παρακαλέσαμε, να ετοιμάσει ειδικό επίγραμμα για «Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα». Θεωρούμε μεγάλη τιμή για την κωμόπολή μας και για τους ήρωές μας το γεγονός ότι ο αγαπημένος Ποιητής μας έγραψε αυτούς τους στίχους:
«Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα
στολίδι και καμάρι και τιμή.
Το χέρι του θανάτου δεν μπορεί
να ξεριζώσει μνήμη και ψυχή∙
μέσα σ’ αυτήν επέλεξαν να ζήσουν
αυτά κι εμάς ποτέ να λησμονήσουν».
Σας ευχαριστώ όλους και όλες για την παρουσία σας απόψε και την τιμή που μας κάνατε σε τέτοιους καιρούς, ιδίως οι συγγενείς των γενναίων μας.
Να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω και ένα ζεύγος καλών φίλων του Δήμου μας αλλά και του νησιού μας, τους αγαπημένους μου κ. Κωνσταντίν και Άλα Shavel, οι οποίοι μας τιμούν με την παρουσία τους.
«Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα» πάντα θα ζουν στην ψυχή και την καρδιά μας, θα μας εμπνέουν και θα είναι καθοδηγητικός φάρος για τους νέους και τις νέες μας! Πρέπει να αναφέρουμε ότι ετοιμάζουμε και ένα αφιερωματικό τεύχος στη μνήμη τους, το οποίο θα κυκλοφορήσει προσεχώς.
Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και η δόξα τους αγήρως!

  • Κοινοποιήστε: