Εκδηλώσεις, Ομιλίες- Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκονοίκου, κ. Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη, στο Α΄Φιλολογικό Συνέδριο για τον Μητροπολίτη Κιτίου Κυπριανό Οικονομίδη

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018
Πολτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Κοντού
Λάρνακα
9 π.μ.- 2 μ.μ.

Σεβασμιότατε,
Πανοσιολογιώτατε,
Εξοχότατε κ. Πρέσβη,
Αξιότιμε βουλευτή κ. Κυριάκο Χατζηγιάννη,
Ελλόγιμοι κ. Καθηγητές και εκλεκτοί ομιλητές,
Αγαπημένοι μου συνάδελφοι, Δήμαρχοι Κυθρέας Μόρφου και Ακανθούς, φίλοι Πέτρο, Βίκτωρα και Ελένη,
Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι του αδελφοποιημένου Δήμου της Νέας Ιωνίας και του Λευκονοίκου,
Αγαπημένη μου Πρόεδρε της Σχολικής Εφορίας Λευκονοίκου Χριστίνα Παπασολομώντος,
Αγαπημένε μου Επαρχιακέ Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας Αμμοχώστου κ. Μιχαλάκη Λοΐζίδη,
Αγαπημένη μου φίλη Γεωργία Χατζηιωνά Κούμα, Α’ Λειτουργέ Εκπαίδευσης στο ΥΠΠ,
Αγαπητέ Πρόεδρε Φωκά Ριρή και Επαρχιακέ Γραμματέα του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο» στη Λάρνακα κ. Νίκο Αθανασίου,
Αγαπητοί Πρόεδροι των Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Λευκωσίας και Κερύνειας,
Αγαπητέ Γραμματέα του Δήμου Λευκονοίκου,
Εκλεκτή φίλη, ερευνήτρια της Κυθρέας Ανθή Πέτσα Σαββίδη και κ. Σαββίδη,
Αγαπητοί Σύνεδροι,

Σήμερα, είναι μια μεγάλη μέρα για τον Δήμο Λευκονοίκου, γιατί εγκαινιάζουμε κάτι νέο, τον θεσμό των Φιλολογικών Συνεδρίων, που σκοπό έχουν να μας ταξιδέψουν στον πανέμνοστο και ευωδιαστό, θεϊκό και πανώριο κόσμο της Ιστορίας μας, για να μας καταστήσουν ολβίους, για να δανειστούμε και μια φράση από το ανέσπερο φως των αρχαίων προγόνων μας, τη φράση του Ευριπίδη « Όλβιος εστίν, όστις της Ιστορίας έσχε μάθησιν».
Αναντίρρητα, εμείς ως ξεριζωμένοι και πλάνητες, ακουμπάμε για παραμυθία και απαντοχή στην πλατιά αγκαλιά της Ιστορίας μας, για να φωτίσουμε το παρελθόν μας και να τροχοδρομήσουμε το μέλλον μας.
Δεν σας το αποκρύβω ότι η φυσιογνωμία του Μητροπολίτη Κιτίου Κυπριανού Οικονομίδη, του Λευκονοικιάτη μαχητικού Ιεράρχη, με συνάρπαζε εδώ και πάμπολλα χρόνια. Αυτό το Συνέδριο χρόνια το ονειρευόμουν. Για τούτο και ευχαριστώ όλους, όσοι ενστερνίστηκαν και εγκολπώθηκαν τούτο το όνειρό μου, αρχής γενομένης από το Δημοτικό μου Συμβούλιο.
Ένα παιδί από τα χώματα της Μεσαρκάς μας, που μάγεψε με τη μελωδική του φωνή τον Αρχ. Κύριλλο τον Α΄, ο οποίος του έδωσε τα εχέγγυα για να απλώσει τα φτερά του, να επεκτείνει τους ορίζοντές του, και να καταστεί μια εξέχουσα, κορυφαία, εμβληματική πολιτική, εκκλησιαστική και κοινωνική προσωπικότητα, «ο πατήρ της εθνικής των Κυπρίων πολιτικής», ο μέντορας του Βασίλη Μιχαηλίδη μας, του «πρωταρκάτη» της κυπριακής ποίησης, σύμφωνα με τον Παύλο Λιασίδη, ρέκτης και χαλκέντερος, οτρηρός, δραστήριος, ακάματος, εύστροφος και ευφυής, επιμελής, μαχητικός, που κάποιες ενέργειές του έμειναν χαραγμένες στη συλλογική μνήμη, όπως το πρώτο γυναικείο σωματείο στη Λάρνακα, ή η υποδοχή του πρώτου Άγγλου Αρμοστή στο νησί μας το 1878, του Sir Garnet Wolseley, όπου εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία θα έκαμνε για την Κύπρο ό,τι και στα νησιά του Ιονίου πελάγους και θα τη βοηθούσε να ενωθεί «μετά της μητρός Ελλάδος μετά της οποίας φυσικώς συνδέεται».
Είμαι ευγνώμων σε όλους τους φίλους και τις φίλες που συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί το σημερινό μας Συνέδριο, τους λαμπρούς, διακεκριμένους ομιλητές μας, στους Συντονιστές Καθηγητές Θεοδόση Πυλαρινό και Πέτρο Παπαπολυβίου, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, την Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου μας, τη Δρα Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, για την όλη προετοιμασία του και για την εξαγωγή των πορισμάτων που θα ακολουθήσει, το προσωπικό του Δήμου μας, τον αδελφικό μου φίλο Δήμαρχο Κυθρέας για την πολύτιμη βοήθειά του, όλους τους συνεργάτες μας, την κ. Θεοδώρα Ιωάννου, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Κοντού που μας φιλοξενεί, τη φίλη Θεονίτσα Κημήτρη και τον φίλο Κυριάκο για την ετοιμασία της δεξίωσης, και όλους εσάς, φίλοι Σύνεδροι, που μας τιμάτε με την παρουσία σας.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο ο οποίος ασμένως αποδέχτηκε την πρότασή μας, πρόταση του αγαπημένου μας Καθηγητή Πέτρου Παπαπολυβίου, για να συνδιοργανωθεί το Συνέδριο με τη Μητρόπολη Κιτίου και να διεξαχθεί στην πόλη του Ζήνωνα, όπως και στον αγαπημένο μας, τον οικείο Μητροπολίτη μας, τον εκ γιαγιάς Λευκονοικιάτη, τον κ. Βασίλειο Καραγιάννη, που στην απουσία του Μητροπολίτη Κιτίου, τον αναπληρώνει, και θα χαιρετήσει το Συνέδριό μας.
Την ευγνωμοσύνη, και τη δική μου αλλά και του Δήμου μας, θα ήθελα να εκφράσω και στον Έντιμο Υπουργό των Εξωτερικών, τον Δρα Νίκο Χριστοδουλίδη, που έθεσε υπό την αιγίδα του το σημερινό Συνέδριο, ο οποίος μου υποσχέθηκε από πέρσι, πριν καν γίνει Υπουργός, ότι θα συμμετάσχει ως ομιλητής στο Συνέδριό μας, αφού είναι Ιστορικός, αλλά λόγοι καθήκοντος τον κρατούν στο εξωτερικό. Ευχαριστώ, έτσι, τον Πρέσβη κ. Μάριο Ιερωνυμίδη που θα αντικαταστήσει τον κ. Υπουργό και θα μας απευθύνει χαιρετισμό, αφού σας διαβεβαιώ έχει εντρυφήσει επί μακρόν στο έργο και την προσωπικότητα του τιμωμένου σήμερα Λευκονοικιάτη Ιεράρχη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς απευθύνω στις χαρισματικές και ταλαντούχες κόρες της κωμόπολής μας για την καλλιτεχνική τους παρέμβαση, την καθηγήτριά μας Μάρω Εξηντάρη Μήτσα, που έχει για χρόνια ταυτιστεί με τις επιτυχημένες εκδηλώσεις της κωμόπολής μας, αλλά και την κόρη των αγαπημένων καθηγητών μας, του πατέρα Παρασκευά Παρασκευά και της Πρεσβυτέρας Κυριακής Παρασκευά, την Ειρήνη μας, η οποία πήρε τη σκυτάλη από τη λατρεμένη μας κ. Κούλα και συνεχίζει τη διακονία του πολιτισμού του Λευκονοίκου μας. Επίσης, ευχαριστώ, τη μαθήτριά μου Μουσικό κ. Αυγή Κοζάκου που συνοδεύει στο πιάνο τη Μάρω και την Ειρήνη, όπως και τη Δημοτική Σύμβουλο κ. Βίκη Κτίστη για την παρουσίαση του Συνεδρίου μας.
Τέλος, ευχαριστώ το ΡΙΚ και τον αγαπημένο μου Πρόεδρο του ΔΣ κ. Θανάση Τσόκκο, γιατί το Εθνικό μας Ίδρυμα είναι ο Χορηγός Επικοινωνίας μας.
Αγαπητοί Σύνεδροι, μαζί με τις ευχαριστίες μου, σας εύχομαι να απολαύσετε όλα όσα θα ακούσετε, και είμαι σίγουρη ότι θα φύγετε πλουσιότεροι σε εμπειρία και γνώσεις, από πρωτογενείς πηγές, για όλες τις πτυχές και τις εκφάνσεις του πολυσχιδούς και πολυποίκιλου έργου του άξιου αυτού τέκνου του Λευκονοίκου μας, για το οποίο σεμνυνόμαστε, και υποσχόμαστε ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα εκδοθούν τα πρακτικά του σημερινού Συνεδρίου μας.


  • Κοινοποιήστε: