Ομιλίες- Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,

κ. Βασιλικής Αναστασιάδου

στη συναυλία του Μάριου Μελετίου με την ευκαιρία των 80χρονων

του Δήμου Λευκονοίκου

31 Οκτωβρίου 2019

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας με την ευκαιρία της ξεχωριστής αυτής συναυλίας, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου.

Θα ήθελα πρωτίστος, να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, δεν θα είναι απόψε μαζί μας.

Οι κατεχόμενες περιοχές μας, φίλες και φίλοι, προβάλλουν ως σύμβολο προσήλωσης στις πανανθρώπινες αξίες, ως σύμβολο αντίστασης και ως λάβαρο του αγώνα για επιστροφή. Με υπομονή και επιμονή, αλλά και αποφασιστικότητα, ο λαός μας αγωνίζεται, ελπίζει και προσδοκά τον ερχομό της πολυπόθητης εκείνης μέρας που δεν θα μεταβαίνουμε στο Λευκόνοικο και σε όλες τις άλλες κατεχόμενές μας περιοχές ως απλοί επισκέπτες, αλλά θα ζούμε εκεί, μόνιμα ριζωμένοι στους τόπους των προγόνων μας.

Πέρασαν 45 ολόκληρα χρόνια και εμείς πεισματικά πολεμούμε τη λήθη και δεν αφήνουμε την κόπωση και την απογοήτευση να μας κυριεύσουν.  Η ευθύνη μας για να κρατήσουμε τον τόπο τούτο λέφτερο δεν παραγράφεται, γιατί η ρήση του ποιητή έρχεται συνεχώς να μας θυμίζει πως «τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας, δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει».

Ο τόπος μας και ο λαός μας άλλωστε, κράτησε ανέπαφο τον χαρακτήρα του για αιώνες, παρά το πέρασμα δεκάδων κατακτητών. Όπως γράφει για την Κύπρο ο εκ Λευκονοίκου, εθνικός μας ποιητής, Βασίλης Μιχαηλίδης:

«Ήμουν δεντρόν που στέκετουν στο ρέμαν, τους ανέμους,

τζι όσοι τζι αν ήρταν πάνω μου ανέμοι τζι αν εδώσαν,

ήταν οι ρίζες μου βαθκιά τζιαι δεν με ξεριζώσαν.»

Κλείνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ τη Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου, τόσο για το έργο που επιτελούν, όσο και για την αξιέπαινη προσπάθεια τους, να μεταλαμπαδεύσουν στους νέους ανθρώπους την αγάπη για τη γη των γονιών και παππούδων τους. Είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσετε να κρατάτε ζωντανές τις θύμησες της ευλογημένης γης του Λευκονοίκου και ότι θα παραμείνετε μπροστάρηδες στον αγώνα για επανένωση του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ.


  • Κοινοποιήστε: