Νέα

Σήμερα επισκέφθηκα μια εξαιρετική κυρία με καταγωγή από το Λευκόνοικο. Την παιδίατρο κ. Δάφνη Παπαδοπούλου- Λειβαδά, μοναχοκόρη της δασκάλας της μητέρας μου, της δασκάλας της Ουρανίας. Η δασκάλα η Ουρανία ήταν κόρη του δασκάλου του Μάρκου Χαραλάμπους, της πιο εμβληματικής μορφής του Λευκονοίκου, ενός από τους δύο σκαπανείς του Συνεργατισμού στο νησί μας.
Είναι τυχαίο το ότι μόλις άνοιξα πριν από λίγο το facebook, μού έβγαλε από προηγούμενα χρόνια μια ανάρτησή μου με τη φωτογραφία του μεγάλου δασκάλου μας;
Έτσι, μετά τη φωτογραφία του δασκάλου του Μάρκου, ακολουθεί η φωτογραφία της πρώτοκόρης του Ουρανίας, την οποία έστειλε στο Αρσάκειο στην Αθήνα. Μετά πήγε και η δεύτερη κόρη του, η Ιφιγένεια, για να σπουδάσει νηπιαγωγός στο Αρσάκειο. Κηδεμόνα των δύο κοριτσιών του ο δάσκαλος ο Μάρκος είχε ορίσει τον καλό του φίλο, Νικόλαο Καταλάνο, τον Μαθηματικό, ο οποίος μετά τα Οκτωβριανά του 1931, εξορίστηκε από τους Άγγλους στην Αθήνα..Μόνο αυτός ως κηδεμόνας μπορούσε να τις πάρει μια βόλτα στην Αθήνα.
Πόσο χάρηκα τη συνάντησή μου με την ευγενέστατη, καλότατη και πεπαιδευμένη κ. Δάφνη, δεν λέγεται! Μιλήσαμε για την οικογένειά της αλλά και για την Αλεξάνδρεια στην οποία μεγάλωσε! Άλλη ποιότητα είχε η ζωή τους στην Αλεξάνδρεια!


  • Κοινοποιήστε: