Νέα

Διαφωτιστική εκστρατεία Δημάρχου Λευκονοίκου στο Μινσκ της Λευκορωσίας, 8-12 Οκτωβρίου 2019

Με πρόσκληση ενός φιλικού μας ζευγαριού από τη Λευκορωσία, εκλεκτών φίλων της Κύπρου, πραγματοποιήσαμε ιδιωτική επίσκεψη για σκοπούς διαφώτισηςστο Μινσκ της Λευκορωσίας, αλλά και μετά από επιθυμία για σύναψη φιλικών σχέσεων με μια πόλη, τη Valosain, ο κυβερνήτης της οποίας ανταποκρίθηκε με χαρά και μας ανέμενε στο Δημαρχείο του.

Την πρώτη μέρα οι φίλοι μας είχαν διευθετήσει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Κυβερνήτη(DeputyGovernor) της περιοχής του Μινσκ, κ. IvanStanislavovits, με τον οποίο είχαμε μια εγκάρδια συνομιλία και συζητήσαμε για την κατοχή της Κύπρου, την καταπάτηση των ανθρώπινών μας δικαιωμάτων, το θέμα των αγνοουμένων μας αλλά και τη βεβήλωση των εκκλησιαστικών μας μνημείων και την εν γένει καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τον ενημέρωσα ιδιαιτέρως για το θέμα της αναστήλωσης του Αρχαγγέλου Μιχαήλ μας από την Τεχνική Επιτροπή και την προσπάθειά μας για συντήρηση και άλλων εκκλησιαστικών μας μνημείων και ως ομόδοξος έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για το θέμα αυτό.

Ο κ. Stanislavovits, που ήταν πρώην κυβερνήτης της περιοχής Valosain, μάς εξέπληξε με τις ιστορικές του γνώσεις. Μιλήσαμε αρκετά για την Ιστορία της Ευρώπης, αλλά και τα κοινά της αντίστασης του λαού της Λευκορωσίας και της Ελλάδας κατά του Χίτλερ. Μας έδωσε, επίσης πληροφορίες για την περιφέρεια του Μινσκ η οποία, πέρα από την πόλη του Μινσκ, έχει 22 περιοχές-regions, μια από τις οποίες είναι και η Valosain, την οποία θα επισκεπτόμασταν τη μεθεπόμενη μέρα.

Τέλος, ανταλλάξαμε δώρα φιλίας και του έδειξα, από την αγγλόφωνη έκδοση για τους κατεχόμενους δήμους που του χάρισα, τις φωτογραφίες για την κωμόπολή μας.

Φεύγοντας από το κτήριο του κυβερνείου, ανυπομονούσαμε να επισκεφθούμε το Μουσείο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το Μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως λέγεται,  μετά από όσα διαβάσαμε αλλά και ακούσαμε για τη γενοκτονία των Λευκορώσων από τους ναζί. Πάνω από 2 εκ. Λευκορώσοι έχασαν τη ζωή τους από τη ναζιστική προέλαση προς τη Σοβιετική Ένωση.  Για φανταστείτε! Τρεις φορές σχεδόν ο πληθυσμός της Κύπρου χάθηκε σε μια στιγμή της Ιστορίας που η παράνοια έφτασε στο ζενίθ της. Ένιωσα ανείπωτη θλίψη από τα φοβερά δεινά αυτού του έθνους.

Βλέποντας το Μουσείο, το πιο σημαντικό στη Λευκορωσία, νιώθεις δέος, αφού μοιάζει «με ένα γυαλιστερό θόλο που βγαίνει από το έδαφος».

Στους τρεις ορόφους του απεικονίζεται ο τρόμος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, περιγράφοντας παραστατικά τις στιγμές της εισβολής, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις δημόσιες εκτελέσεις. Στο τέλος της ξενάγησης στο μουσείο, μία συνταρακτική φωτογραφική έκθεση από ήρωες του πολέμου συγκλονίζει τους επισκέπτες.

Ειλικρινά δεν χόρταινα να βλέπω τις φωτογραφίες, να ακούω από τα ακουστικά μέσα τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, να διαβάζω τις λεζάντες. Έβλεπα αεροπλάνα, όπλα, έγγραφα, ιστορικά ντοκουμέντα, ανθρώπους στα πεδία της μάχης, τανκς, προτομές και τόσα άλλα που προκαλούν αποτροπιασμό και βδελυγμία για το κτήνος που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος σε ολοκληρωτικές καταστάσεις. Πόνεσα πολύ με τα ειδεχθή, στυγερά και φρικιαστικά εγκλήματα που συνέβησαν τότε εναντίον ενός ανυπεράσπιστου λαού που υπερασπιζόταν την τιμή και την αξιοπρέπειά του. Δεν μου έκανε καρδιά να φύγω, αλλά έπρεπε να συνεχίσουμε την ξενάγηση στην πανέμορφη πόλη του Μινσκ, αφού οι φίλοι μας μάς είχαν ιδιωτική ξενάγηση.

Το Μίνσκ είναι η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με 1,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Την επόμενη μέρα,οι καλοί μας φίλοι μάς είχαν ετοιμάσει μια υπέροχη εκδρομή στο μεσαιωνικό κάστρο  Nesvizh, μια ώρα μακριά από το Μινσκ, με τη συνοδεία του κυβερνήτη της περιοχής Alexander. Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε στην είσοδο του κάστρου, την οποία δεν έχασαν την ευκαιρία να απαθανατίσουν πολλοί κινέζοι τουρίστες που ήταν εκείνη την ώρα εκεί.

Πέντε ηθοποιοί, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές της περιοχής, μας καλωσόρισαν με ποιήματα και τραγούδια, τα οποία μας μετέφραζε η συνοδός μας, και μας κατασυγκίνησαν με τις ευχές και τα όμορφα λόγια της αγάπης τους,και για μας και για το Λευκόνοικό μας και τον κόσμο του. Στο τέλος, μας πρόσφεραν και το παραδοσιακό στολισμένο ψωμί σε ένα ωραίο υφαντό πετσετάκι, όπως συνηθίζουν σε αυτές τις χώρες. Μαγευτήκαμε από την ομορφιά και την πολυτέλεια των εκθεμάτων, το γούστο και την καλαισθησία τους που φανερώνουν έναν υψηλού επιπέδου πολιτισμό.

Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε για την περιοχή της Valosain, μια επίπεδη πεδιάδα με απέραντες καταπράσινες εκτάσεις. Στο Δημαρχείο μάς περίμενε ο Κυβερνήτης μαζί με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της Βαλόσια, κ.κ. Γεβγένη και  Ιγκόρ.  Η συνάντηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, τους ενημέρωσα για την κατάσταση στην Κύπρο, ανταλλάξαμε πληροφορίες για τους δήμους μας και καταλήξαμε ότι έχουμε πάρα πολλά κοινά στοιχεία, κυρίως στον πολιτιστικό τομέα, στον οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Οι ίδιοι επιθυμούν πάρα πολύ να συνεχίσουμε τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των Δήμων μας.

Μετά την ανταλλαγή των δώρων, μας ξενάγησαν σε όλη την περιοχή της Βαλόσια, όπου απολαύσαμε πολύχρωμα σπιτάκια και όμορφες αυλές, λίμνες και ποτάμια, ορθόδοξες εκκλησίες, όπως του Αγίου Κοσμά και Δαμιανού, αλλά και το Μουσείο Σιμόν Πέρενς στο χωριό που γεννήθηκε ο πρώην ισραηλινός πρωθυπουργός, το Vishnevo.

Η επίσκεψή μας στην πανέμορφη Λευκορωσία μάς άφησε άριστες εντυπώσεις για την ευγένεια και την αρχοντιά του κόσμου της, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, την ποιότητα και το μεγαλείο της ψυχής τους. Πιο πολύ μας ευαισθητοποίησε το δράμα αυτού του υπέροχου λαού κατά τη διάρκεια της εισβολής των ναζί και η αγέρωχη στάση τους. Μακάρι ο Θεός να δώσει να προχωρήσει προς ένα ειρηνικό μέλλον, με δημιουργία, προκοπή και ευημερία για τον λαό της.


  • Κοινοποιήστε: