Εκδηλώσεις, Εκδημία Κλαίρης Αγγελίδου, Συνέδρια

Του Πέτρου Πετρίδη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

«ΚΛΑΙΡΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ, ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΕΙ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΠΑΡΟΥΣΑ

Φωτο/Βίντεο: Πέτρος Πετρίδης

Φίλες και φίλοι,

πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 20/11/23, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Παγκυπρίου Γυμνασίου στη Λευκωσία η τελετή έναρξης του διήμερου Συνεδρίου με τίτλο «Κλαίρη Αγγελίδου: η γυναίκα που ξεχώρισε, που εμπνέει», που διοργανώνουν: Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» Παράρτημα Κύπρου, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «Στασίνος», το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959.

Το σημαντικό Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, κ.κ. Γεώργιος, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, η Πρόεδρος του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου (ΕΠΟΚ), Πρόεδρος του Παραρτήματος Λευκωσίας του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, Φιλόλογος, Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, Ανδρέας Μαϊμαρίδης.

Τον κόσμο καλωσόρισε η Δρ Ειρήνη Παρασκευά – Ροδοσθένους, Πρόεδρος Δ.Σ. του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασός” Παράρτημα Κύπρου, Πρόεδρος Δ.Σ. Συνδέσμου Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου “Στασίνος”, και Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης.

Την έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στον σπουδαίο Άνθρωπο, Κλαίρη Αγγελίδου, πρώτη γυναίκα Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην Κύπρο.

η Δρ Μαίρη Κουτσελίνη, Κοσμήτωρ του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού – Παράρτημα Κύπρου, αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο της Κλαίρης Αγγελίδου, και έκανε μια επισκόπηση στη συνολική προσφορά της.

Συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του γιου της Κλαίρης Αγγελίδου, Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΞΕ.) Δρ Χρίστου Αγγελίδη.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ο 15χρονος πολυβραβευμένος Τενόρος Ιωάννης Λιβανός, ερμήνευσε τα τραγούδια “Παρά θιν αλός” και “Η πολιτεία με το λουλουδένιο πρόσωπο” Συνθέσεις Μάριου Μελετίου σε ποίηση Κλαίρης Αγγελίδου, ενώ απάγγειλε το ποίημα της “Αμμόχωστος”.

Ο εξαίρετος Συνθέτης και Μουσικός Κώστας Κακογιάννης συνόδευσε στο πιάνο την αδελφή του Ειρήνη Κακογιάννη η οποία ερμήνευσε 5 συνθέσεις του σε ποίηση Κλαίρης Αγγελίδου.
Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφειάδης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Βουλευτές, οι Δήμαρχοι των Εκτοπισμένων Δήμων Λευκονοίκου, Ζήνα Λυσάνδου – Παναγίδη και Κυθρέας, Δρ Πέτρος Καρεκλάς και πολλοί εκτιμητές του σπουδαίου έργου της Άξιας Αμμοχωστιανής Αγωνίστριας, Κλαίρης Αγγελίδου, η οποία πρόσφερε τα μέγιστα στην πατρίδα μας.

Το Συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη 21/11/23, με Ομιλίες από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, ερευνητές και λογοτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σημαντικές και ενδιαφέρουσες πτυχές του έργου και της συμβολής της Κλαίρης Αγγελίδου στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της Κύπρου και όχι μόνο.

Στον χώρο της εκδήλωσης υπάρχει Έκθεση με φωτογραφικό υλικό και βιβλία της αείμνηστης Κλαίρης Αγγελίδου.

  • Κοινοποιήστε: