Ανακοινώσεις, Απολογισμός 2017-2019, 2020,2021,2022

Σε απολογισμό για το 2022 προχώρησε η Δήμαρχος του κατεχόμενου Λευκονοίκου, Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Δήμου σε διαφωτιστική εκστρατεία στην Αθήνα, στη συνάντηση μελών της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις εκδόσεις που έγιναν την χρονιά που μας πέρασε, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και επαφές που έγιναν με επίκεντρο τους κατεχόμενους Δήμους και τον προσφυγικό κόσμο.

Όπως ανέφερε, το 2022 ήταν μια χρονιά με αξιόλογες εκδηλώσεις, συναντήσεις και δραστηριότητες, που ως στόχο είχαν την προβολή και την ανάδειξη του Λευκονοίκου.

«Η φετινή χρονιά, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, μπορούμε να πούμε ότι είχε αξιόλογες εκδηλώσεις, συναντήσεις και δραστηριότητες. Μόνιμος στόχος μας η προβολή και η ανάδειξη της κωμόπολής μας, της ιστορίας, των παραδόσεων, των επιτευγμάτων, των ανθρώπων, του πολιτισμού μας, μιας κωμόπολης που μεσουρανούσε στην κυπριακή ύπαιθρο από τις αρχές του 20ου αιώνα. Πραγματικά, είμαι πολύ περήφανη για τη γενέτειρά μου, κυρίως για όσα πέτυχε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, όταν πέρα από τις πόλεις, ελάχιστες κωμοπόλεις ξεχώριζαν στο νησί μας. Είχε δράσεις παγκύπριας εμβέλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως μας μίλησε για τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, αλλά και δραστηριότητες του Δήμου Λευκονοίκου μέσα στο 2022.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Δήμου, μαζί με άλλους Δημάρχους της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων σε διαφωτιστική εκστρατεία στην Αθήνα, καθώς επίσης και στη συνάντηση με τον πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας στις 3 – 4 Απριλίου του 2022.

Την 5η Παρασκευή των Χαιρετισμών, η Δήμαρχος Λευκονοίκου βρέθηκε, προσκεκλημένη του Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και μετά τη θεία λειτουργία, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδελφείας, κ. Γιάννη Βούρο. Στις 11 Απριλίου του 2022, ημέρα Δευτέρα, η Δήμαρχος Λευκονοίκου συμμετείχε σε προπασχάλια επετειακή εκδήλωση, στην οποία προσκλήθηκε από τη Δήμαρχο Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου. Η κα Λυσάνδρου έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, με τίτλο «Πορεία προς το Πάσχα – Οι πρώτες Εκλλησίες των προσφύγων και ο Φώτης Κόντογλου».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εκδόσεις που έγιναν το 2022, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε τρεις. Πρόκειται, όπως μας ανέφερε, για εκδόσεις – απότοκο του ελεύθερου χρόνου που προέκυψε λόγω πανδημίας.

«Οι εκδόσεις αυτές είναι απότοκο του ελεύθερου χρόνου που είχαμε τον καιρό της πανδημίας, τον οποίο αξιοποιήσαμε δεόντως για να υλοποιήσουμε το όραμά μας να αφήσουμε για τις επόμενες γενιές υλικό για την Ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του Λευκονοίκου μας», σημείωσε.

Έπειτα εξήγησε ότι, «η έκδοση για την οποία σεμνυνόμαστε και νιώθουμε μεγάλη τιμή και εθνική υπερηφάνεια είναι το Λεύκωμα: «Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα». Ο τίτλος είναι παρμένος από το επίγραμμα που είχε την ευγενή καλοσύνη να συνθέσει για τους ήρωές μας, μετά από παράκλησή μας, ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας Ποιητής, ο Ακαδημαϊκός Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Επίτιμος Δημότης Λευκονοίκου», είπε.

17-19 17-2022

Σύμφωνα με την κα Λυσάνδρου, «η δεύτερη έκδοση είναι μία φωτοαναστατική ανατύπωση του περιοδικού των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Λευκονοίκου «Φωτεινή Πορεία», 8 τεύχη, από το 1966-1973, δωρεά της Ι. Μ. Μονής Βατοπαιδίου, της οποίας ο ηγούμενος, ο Γέροντας Εφραίμ, είναι απόφοιτος του Γυμνασίου μας. Την έκδοση αυτή είχαμε τη χαρά και την τιμή να επιμεληθούν οι Καθηγητές Θεοδόσης Πυλαρινός και Κυριάκος Ιωάννου, οι οποίοι έγραψαν και την Εισαγωγή».

Οι περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με την κα Λυσάνδρου, περιλαμβάνονται στην τρίτη έκδοση, η οποία έχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

«Η τρίτη έκδοση είναι τα «Πεπραγμένα Δήμου Λευκονοίκου 2019» τ.2, στην οποία περιλαμβάνονται οι περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις μας στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σε μία ευλογημένη χρονιά και ταυτόχρονα πολύ δημιουργική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό μίλησε και για τη συνάντηση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, αλλά και για την προσφορά του Δήμου Λευκονοίκου μαζί με τον Δήμο Λύσης στην Ουκρανία.

«Ως Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων είχαμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να συναντηθούμε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στο νησί μας, την Παρασκευή, 17 Ιουνίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόλις άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία, μαζί με τον αδελφό Δήμο Λύσης, προσφέραμε από 1000 ευρώ για να διατεθούν για αγορά φαρμάκων, μέσω της Εταιρείας ΜΕΤΟΧΕΜΙ, για τα παιδάκια που υποφέρουν από τον πόλεμο», εξήγησε.

Στις αρχές Αυγούστου, η κα Λυσάνδρου είχε τη μεγάλη ευλογία, τιμή και χαρά να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, σε μία Έκθεση Εικόνων της Παναγίας από την Κύπρο.

«Συγκίνηση αφάνταστη ένιωσα, επίσης, όταν ανέβηκα να διδάξω στην έδρα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Μοναδική εμπειρία!», δήλωσε με συγκίνηση και δέος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Δήμο Λευκονοίκου και στη Δήμαρχο του αποδόθηκε τιμή για τις εκδόσεις των Πεπραγμένων του Δήμου από τον Ε.Π.Ο.Κ.

«Την Παρασκευή, 8/9/2022, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου ο Πρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ. (Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας), Δρ Ηρακλής Ζαχαριάδης, μου πρόσφερε ειδικά Τιμητικά Διπλώματα, τιμώντας τον Δήμο και μένα για τις εκδόσεις των Πεπραγμένων Δήμου Λευκονοίκου», σημείωσε η κα Λυσάνδρου.

Προστίθεται ότι ο Δήμος Λευκονοίκου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο» τίμησαν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον Ι. Ν. Αγίας Θέκλας στον Προσφυγικό Συνοικισμό Αγίων Αναργύρων, στη Λάρνακα, μετά την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε το παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού στο Λευκόνοικο.

Ταυτόχρονα, τελέστηκε και μνημόσυνο των ηρώων του Δήμου και όλων των κατοίκων που πέθαναν στο Λευκόνοικο αλλά και στην προσφυγιά.

Τον επιμνημόσυνο λόγο που φόρτισε τους παρευρισκόμενους συναισθηματικά, εκφώνησε ο Δήμαρχος του αδελφού Δήμου Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος. Μέγιστη τιμή για τον Δήμο Λευκονοίκου αποτέλεσε η παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Στρατηγού Δημόκριτου Ζερβάκη.

Το μεσημέρι στη συνεστίαση προσφέρθηκε σε όλους και όλες οφτόν και ζυμαρικά του Λευκονοίκου μέσα στο πλαίσιο του 4ου Ταξιδιού στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και της 3ης Γιορτής του Οφτού, ενώ τη συνεστίαση τίμησε με την παρουσία του ο Έντιμος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος.

«Αναντίλεκτα, ήταν μία πάρα πολύ επιτυχημένη εκδήλωση σε καιρούς πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Λυσάνδρου.

Τους τελευταίους μήνες του 2022 πάντως Ο Δήμος Λευκονοίκου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε σωρεία εκδηλώσεων.

«Tους τελευταίους μήνες του χρόνου μπορέσαμε να επισκεφθούμε τους αδελφούς μας στη Δυτική Λέσβο, να συμμετάσχουμε σε διαφωτιστική αποστολή της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων στην Πράγα, αλλά και να διοργανώσουμε μία εξαιρετική εκδήλωση για τη Μικρασία με τον Δήμο Λεμεσού και τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου, που έγινε στη ζεστή και όμορφη αίθουσα στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού. Επίσης, με πρόσκληση του Δημάρχου Γυθείου, συμμετείχα σε συνέδριο για τον Ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, Επίτιμο Δημότη Λευκονοίκου, από τις 18-20 Νοεμβρίου», ανέφερε η κα Λυσάνδρου.

3-2022 16-2022

Επίσης, ο Δήμος Λευκονοίκου παρουσίασε σε πέντε συνέχειες, στην εκπομπή του Ρ.Ι.Κ. «Γευστικό Ταξίδι», συνταγές της κωμόπολής μας με μεγάλη επιτυχία.

image image

Σε αυτό το σημείο η κα Λυσάνδρου εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τις αγαπημένες της φίλες οι οποίες συμμετείχαν σε αυτές τις εκπομπές, όπως και την κ. Χρύσω Λέφου για τη φιλοξενία.

«Επιλογικά, το 2022, παρόλα τα προβλήματα, ήταν μία πολύ δημιουργική χρονιά, στην οποία διαφωτίσαμε τον κόσμο και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την υπόθεσή μας, αλλά καταφέραμε και συναντηθήκαμε με τους συνδημότες και συνδημότισσές μας, διατρανώνοντας τον πόθο της επιστροφής στη γη που μας γέννησε», δήλωσε κλείνοντας η κα Λυσάνδρου. Αυτή ακριβώς θα είναι η προσέγγιση του Δήμου για το 2023, το οποίο αναμένεται εξίσου γεμάτο με εκδηλώσεις, εκθέσεις και συμμετοχές των κατεχόμενων Δήμων σε διάφορες σημαντικές ενέργειες.


  • Κοινοποιήστε: