Άρθρα της Δημάρχου

Από https://www.aftodioikisi.com.cy/

Μια δημιουργική και καρποφόρα χρονιά, ήταν το 2023 για τον Δήμο Λευκονοίκου. Δεν ήταν όμως ούτε το 2023 η χρονιά της της επιστροφής στις ρίζες μας, στα σπίτια μας. Δεν ήταν η χρονιά της ελευθερίας για τον τόπο μας. Η φλόγα της ελπίδας για την Δήμαρχο Λευκονοίκου, Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, όμως δεν θα σβήσει ποτέ.

Σε δηλώσεις της στην ιστοσελίδα της Αυτοδιοίκησης Cy, η Δήμαρχος Λευκονοίκου λοιπόν, μοιράστηκε τις δράσεις, τις εκδηλώσεις και τα γεγονότα που έγιναν και ξεχώρισε μέσα στο 2023. Για το τέλος κράτησε και μια ευχή για το 2024…

«Πολλές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες, περιοδικά, πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για το Λευκόνοικο, δράσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γιορτές, επισκέψεις σε σχολεία για διαφώτιση, συναντήσεις με συνδημότες/-τισσες σε συνεστιάσεις, γάμους, μνημόσυνα, κηδείες…Φεύγουν συνεχώς οι άνθρωποί μας με τον πόνο του πρόσφυγα, χωρίς να δουν το «νόστιμον ήμαρ», τη μέρα της επιστροφής στη γη των προγόνων μας, τη γενέθλια γη μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Λυσάνδρου.

Η Δήμαρχος Λευκονοίκου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι μπήκαμε, με το 2024, και στο πεντηκοστό έτος της προσφυγιάς μας.

«Πενήντα χρόνια μακριά από τον τόπο μας τον πεφιλημένο… Θυμάμαι τα ποιήματα του μ. Αντώνη Αντωνίου, του εκλεκτού λαϊκού ποιητή μας, ο οποίος διεκτραγώδησε με τον δικό του τρόπο την ανατροπή της ζωής μας:

Η προσφυγιά

Μες σ’ τούντην μαύρην προσφυγιάν κιαβήκαμεν τζαι φέτος

ραΐκαμεν αππέσσω μας

τζαι πέρκι πάμεν έσσω μας

μες σ’ τούντο νέον έτος.

Γιατί εβαρεθήκαμεν μες σ’ τούντους ξένους τόπους

να πάμεν στα λημέρκα μας

που φύαν που τα σέρκα μας

που ’χαμεν τόσους κόπους.

Όμως ελπίζω στον Θεόν εννά ’ρτει τζείν’ η μέρα

να δούμεν Τούρτζοι τζαι Ρωμιοί μιαν Κύπρον ελευθέρα.

Ελπίζουμε μόνο στον Θεό! Αυτός ο παντοδύναμος ξέρει την ώρα που θα τελειώσει η δοκιμασία μας, ο κάνονάς μας, σύμφωνα με τον πνευματικό νόμο! Γι’ αυτό ελπίζουμε! Αλίμονό μας αν χάσουμε τις ελπίδες μας στον Πατέρα μας!», σημείωσε η κα Λυσάνδρου.

Αυτό που χαροποίησε ιδιαιτέρως την Δήμαρχο Λευκονοίκου, όσον αφορά το 2023, ήταν η συνεστίαση που πραγματοποιήθηκε με τους συνδημότες και τις συνδημότισσές της στη Μεγάλη Βρετανία, όπου βρέθηκε για έναν λευκονοικιάτικο γάμο, τον γάμο της κόρης του Δημήτρη και της Σοφούλας Χωματένου-Πελεκάνου μέσα στον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, τη χρονιά που μας πέρασε έγιναν κι άλλες σημαντικές δράσεις, τις οποίες μοιράστηκε μαζί μας με μεγάλη χαρά και περηφάνεια.

1

Η συμμετοχή τριών μαθητών του Δήμου, στην παρέλαση του αδελφού Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής για την 25η Μαρτίου, του Θεοδόση Μενοίκου, του Παύλου Ιωνά και του Στέφανου Ζεβλάρη, ήταν μια από τις πολλές στιγμές που θυμάται η Δήμαρχος, όπως και η πολιτιστική εκδήλωση που έγινε στον Δήμο Νέας Ιωνίας προς τιμήν του Δήμου Λευκονοίκου το βράδυ της παραμονής της 25ης Μαρτίου.

Σημαντικό γεγονός του 2023 αποτελεί και η συνεστίαση με τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του Δήμου το βράδυ της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα. Όπως μας ανέφερε η Δήμαρχος, πέρασαν όλοι και όλες ένα υπέροχο βράδυ το οποίο πλαισιώθηκε με ιστορίες για το Λευκόνοικο και τους ανθρώπους του.

«Ο Δήμος πιστεύει ότι αυτές οι ενέργειες τιμούν και φυλάττουν τη μνήμη, αλλά είναι και προσάναμμα ελευθερίας!», δήλωσε.

Στις 5 του Απρίλη του 2023 πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος «Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα», στο προσωρινό Οίκημα του Δήμου στο Πλατύ Αγλαντζιάς, Κυρηνείας 91. Συγγραφέας της έκδοσης αυτής του Δήμου Λευκονοίκου, η οποία διανέμεται δωρεάν, είναι η ίδια η Δήμαρχος Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, και παρουσιάζει 18 ήρωες του Δήμου της δεκαετίας 1964-1974.

«Ήταν μια εκδήλωση με έντονη συναισθηματική φόρτιση την οποία τίμησε με την παρουσία της η Εξοχότατη Πρόεδρος της Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου», υπογράμμισε.

Να σημειώσουμε ότι, στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν οι συγγενείς των ηρώων και τους αιχμαλώτους από το Λευκόνοικο: τον μ. Χαράλαμπο Κόκκινο, τον κ. Παρασκευά Χατζησεγκαλλή, τον κ. Λεωνίδα Λεωνίδου και τον κ. Πέτρο Καμιντζή.

Επιπλέον, ο Δήμος τίμησε και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Στρατηγό Δημόκριτο Ζερβάκη, και τον Διοικητή της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Συνταγματάρχη Κεραμιδά Παναγιώτη, θυμίζοντας τη σχέση που είχε ο Δήμος διαχρονικά με το Εθνικό Κέντρο.

Μέσα στο 2023 πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση παρουσίασης της φωτοαναστατικής ανατύπωσης των οκτώ τευχών του περιοδικού του Γυμνασίου Λευκονοίκου, «Φωτεινή Πορεία», μια έκδοση της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Ενώ στον Δήμο έγινε και η Έκεθς Ζωγραφικής της Κυβέλης Τριανταφύλλου, το γένος Σπανού, τα έσοδα της οποίας (2,010 ευρώ) δόθηκαν στα Φιλανθρωπικά μας Ιδρύματα.

7-2023

Στις 7 και 8 Ιουλίου του 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και το Συνέδριο για τον Βασίλη Μιχαηλίδη σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου και τον Όμιλο Λογοτεχνίας και Κριτικής.

Μεταξύ άλλων, η Δήμαρχος ξεχώρισε και τη γιορτή του Σωτήρος μας στο χωριό Γεράνι, κοντά στο Ρέθυμνο, όπου ο Δήμος βρέθηκε για την τιμητική εκδήλωση στις 6 Αυγούστου προς τον λευκονοικιάτη σκαπανέα του τουρισμού, μ. Πανίκκο Χατζηκακού, από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου Π.Ε. Ρεθύμνου, τον οποίο ο Δήμος ευγνωμονεί. Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Κώστας Κουμής, τον οποίο ευχαριστεί ο Δήμος, όπως και τα παιδιά του μ. Πανίκκου, Σωτήρη, Νίκο και Κυριάκο, και τις νύφες του, για την άψογη φιλοξενία τους.

Στις 24 Αυγούστου του 2023 έγινε και συνάντηση της Δημάρχου Λευκονοίκου με τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και τη σύζυγό του, κατά την επίσκεψή τους στο νησί μας.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος συμμετείχε στον εσπερινό που έγινε στον Άγιο Γεώργιο στις Γούφες, ενώ στις 22 του ίδιου μήνα, πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση από τον Υφυπουργό Τουρισμού στα Λεύκαρα για μ. Πανίκκο Χατζηκακού για την προσφορά του στον τουρισμό.

Ανάμεσα στις σημαντικές δράσεις του Δήμου για το 2023 συμπεριλαμβάνεται και η βοήθεια που δόθηκε στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Στις 14 Οκτωβρίου ο Δήμος διοργάνωσε εκδρομή συνταξιούχων στην Ι.Μ. Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας στην Πάφο.

Το 2023 οι εκδόσεις του Δήμου Λευκονοίκου συμπεριλήφθηκαν στην Έκθεση Τοπικής Ιστορίας της Κύπρου στον Στρόβολο, ενώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο της χρονιά που μας πέρασε, η Δήμαρχος απηύθυνε ομιλίες σε διάφορα σχολεία για τον Δήμο.

Στις 4 Νοεμβρίου, Μέρα Μνήμης Λευκονοίκου, πραγματοποιήθηκε το Μνημόσυνο των ηρώων και των κατοίκων Λευκονοίκου.

thumbnail-4-2023-5

Τότε έγινε και το 5ο Ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις και 4η Γιορτή του Οφτού, υπό την αιγίδα του Υπ. Γεωργίας, Α.Α. και Περιβάλλοντος, κ. Πέτρου Ξενοφώντος. Την εκδήλωση χαιρέτισαν, τόσο ο Δήμαρχος του Δήμου Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος, όσο και ο εκπρόσωπος του αδελφού Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, κ. Γιάννης Λαζαρίδης.

Στις 6 Νοεμβρίου οι Δήμαρχοι Δυτικής Λέσβου και Λευκονοίκου έγιναν δεχτοί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Υπαρχηγό του Γ.Ε.Ε.Φ. και τον Διοικητή της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Μάλιστα, κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων της Δύναμης.

12

Στις 12 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της ιδιωτικής επίσκεψης της Δημάρχου στο Λονδίνου, έγινε η Συνεστίαση της Ένωσης Λευκονοικιατών Αγγλίας, για την οποία η Δήμαρχος έδωσε και ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο κ. Κυριάκο Μ. Παττίχη.

Στις 7 Νοεμβρίου έγινε συνάντηση των δημάρχων των κατεχόμενων δήμων με την με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, στην οποία παραδόθηκε επιταγή για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Στις 20 και 21 Νοεμβρίου του 2023, η Δήμαρχος έλαβε μέρος σε διήμερο Συνέδριο για την Κλαίρη Αγγελίδου.

Το 2023 αντιπροσωπία του Δήμου συμμετείχε σε εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου από τους Τούρκους στις 8 Δεκεμβρίου 1912.

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2023, έγινε το Τρισάγιο στο Ηρώον της Μήθυμνας στην πλατεία Λευκονοίκου στη μνήμη των ηρώων των δύο αδελφοποιημένων δήμων.

Την χρονιά που μας πέρασε ο Δήμος προχώρησε σε καταδίκη του παράνομου κατοχικού καθεστώτος για την παραχώρηση και χρήση του παράνομου αεροδρομίου Λευκονοίκου από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής. Ενώ πραγματοποιήθηκε και διαμαρτυρία του Δήμου για την ανέγερση 800 διαμερισμάτων σε έκταση 80 στρεμμάτων στα ανατολικά του Λευκονοίκου.

«Επιλογικά, μέσα στο 2023, πέρα από τις καθιερωμένες μας εκδηλώσεις, π.χ. παιδικές χριστουγενιάτικες γιορτές, όπου ο Δήμος προσφέρει τα δώρα στα παιδάκια μας, οι πιο πολλές δράσεις και εκδηλώσεις μας ήταν μοναδικές, εμβληματικές, όπως οι παρουσιάσεις των βιβλίων μας ή οι συναντήσεις μας ή οι διαμαρτυρίες μας ή η έκθεση ζωγραφικής, ή τα συνέδρια ή οι συνεστιάσεις μας. Συντηρήσαμε τη μνήμη, κρατήσαμε τον συνεκτικό ιστό μεταξύ των συνδημοτών/-τισσών μας, διαφωτίσαμε κόσμο για το Λευκόνοικό μας, αλλά και κρατήσαμε άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής στη γενέθλια γη μας», σημείωσε η Δήμαρχος Λευκονοίκου.

Για το κλείσιμο της συνέντευξης που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της Αυτοδιοίκησης CY, η Δήμαρχος κράτησε μια ευχή: «Ας ευχηθούμε για ακόμη μια χρονιά, το 2024 να είναι η χρονιά της ελευθερίας μας. Της επιστροφής στη γη που μας γέννησε! Στη γη που μας ανήκει!».


  • Κοινοποιήστε: