Ήρωες

Φωτο/Βίντεο: Πέτρος Πετρίδης

Φίλες και φίλοι, συγκινητική ήταν η προσέλευση του κόσμου σήμερα 1 Απριλίου 2024, 69 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών, στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου τιμήθηκαν τα 13 παλικάρια μας που είναι θαμμένα εκεί και μέσω αυτών οι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955-59 που θυσίασαν την ζωή τους για την Ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα.

Το τρισάγιο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της Βουλής, Αρχηγούς ή Εκπροσώπους κομμάτων και οργανώσεων, από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τον Αρχηγό της ΕΛΔΥΚ, τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, Δημάρχους των εκτοπισμένων Δήμων Λύσης και Λευκονοίκου και άλλων.
Συγγενείς και εκτιμητές της θυσίας τους απόθεσαν λουλούδια ή ένα κλωνάρι δάφνης στους τάφους των Ηρώων μας, μεταξύ αυτών και τα παιδιά του Ήρωα Ανδρέα Παναγίδη Δέσποινα, Άρης και Αυγή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ιερός χώρος κατακλύσθηκε από παιδιά κάθε ηλικίας που προσήλθαν με σεβασμό και συγκίνηση, στάθηκαν μπροστά στην αγχόνη και είδαν από κοντά τον χώρο μαρτυρίου των εννιά απαγχονισθέντων Ηρώων μας. Συγκίνηση προκάλεσε και η παρουσία νέων από την Ελλάδα που τραγούδησαν το «Θα πάρω μιαν ανηφοριά» του Ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη και άλλα τραγούδια από τον ωραίο εκείνο Αγώνα.

Στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη.

Οι εννέα απαγχονισθέντες, όλοι τους νέοι ηλικίας 19-24 ετών, είναι με τη σειρά που εκτελέστηκαν:

Απαγχονίστηκαν μαζί στις 10 Μαΐου 1956:

Μιχαήλ Καραολής
Ανδρέας Δημητρίου
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 9 Αυγούστου 1956:
Ανδρέας Ζάκος
Ιάκωβος Πατάτσος
Χαρίλαος Μιχαήλ
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 21 Σεπτεμβρίου 1956:
Μιχαήλ Κουτσόφτας
Στέλιος Μαυρομάτης
Ανδρέας Παναγίδης
Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957:
Ευαγόρας Παλληκαρίδης
Στα Φυλακισμένα Μνήματα αναπαύονται ακόμα τέσσερις αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι. Οι Άγγλοι αρνήθηκαν να δώσουν τις σορούς των ηρώων στις οικογένειές τους, φοβούμενοι τις λαϊκές εκδηλώσεις κατά την κηδεία τους. Τους έθαψαν στο κοιμητήριο των φυλακών, όπως τους απαγχονισθέντες. Οι τέσσερις αγωνιστές που όλοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης είναι οι ακόλουθοι:
Μάρκος Δράκος
Γρηγόρης Αυξεντίου
Στυλιανός Λένας
Κυριάκος Μάτσης
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!

 


  • Κοινοποιήστε: