Εκδηλώσεις, Φωτογραφίες

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ

Πέτρος Πετρίδης

Φίλες και φίλοι,
από τις ουσιαστικότερες σε περιεχόμενο και οργάνωση υπήρξε η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Εθνικού μας Ποιητή Λευκονοικιάτη Βασίλη Μιχαηλίδη, που διοργάνωσαν την Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου 2017, στο κατάμεστο από κόσμο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία, ο Δήμος Λευκονοίκου, το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», η Σχολική Εφορεία Λευκονοίκου, και ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Λευκονοίκου, υπό την αιγίδα του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαϊδη.

Η εκδήλωση, που συντόνιζε η Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ήταν περιεκτική σε νόημα και πολύ συγκινητική με την ανάγνωση των ποιημάτων για τον Εθνικό μας ποιητή, της φιλόλογου Κυριακής Παρασκευά και του απόγονου του Βασίλη Μιχαηλίδη, Μιχάλη Κτίστη.

Εξαιρετική ήταν η, σύντομη σε χρόνο αλλά πλήρως διαφωτιστική, ομιλία του χαρισματικού Φιλόλογου-Ερευνητή Δρα Κυριάκου Ιωάννου, με θέμα το άρτια δομημένο λογοτεχνικό δημιούργημα του βάρδου της ρωμιοσύνης «Η 9η Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία Κύπρου», κερδίζοντας την απόλυτη προσοχή των παρευρισκόμενων και το θερμό χειροκρότημά τους

Θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα απέσπασε και ο διεθνούς φήμης Βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης, συμμαθητής μου και αγαπημένος μου φίλος από την πρώτη τάξη του Δημοτικού σχολείου, ο οποίος ερμήνευσε, συγκλονιστικά, αποσπάσματα από την «9η Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία Κύπρου», με την συνοδεία του πιανίστα Μάριου Ιωάννου, πλαισιωμένος από την Χορωδία της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. υπό την διεύθυνση της μαέστρου Μάρως Μήτσα και με τη συμμετοχή της Δρας Ειρήνης Ροδοσθένους, Πολιτιστική Λειτουργός του Δήμου Λευκονοίκου, που ομολογουμένως ήταν η έκπληξη της βραδιάς.

Η άξια Δήμαρχος Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, στο θερμότατο καλωσόρισμά της αφού ευχαρίστησε από καρδιάς όλο τον κόσμο και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια προτομής του Λευκονοικιάτη ποιητή έξω από το οίκημα του Σωματείου «Το Λευκόνοικο» στη Λάρνακα, τόνισε: «Η κατοχή σαν μια πλάκα ασήκωτη έπεσε πάνω στο κορμί της πατρίδας μας και μας τυραννά. Εμείς, όμως, δεν υποκύπτουμε. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο, πάντα τον νου μας έχουμε στη γενέθλια γη μας, γιατί ξέρουμε ότι κάποια μέρα θα γυρίσουμε»

Σύντομοι σε χρόνο, προς τιμή τους, ήταν και οι χαιρετισμοί που απηύθυναν ο Λευκονοικιάτης Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, κ.κ. Βασίλειος, ο πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο», Φωκάς Ριρής και οι χαιρετισμοί των Δημάρχων Λεμεσού και Νέας Ιωνίας που διαβάστηκαν από εκπρόσωπους τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τον Υπουργό Άμυνας, και τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, οι Δήμαρχοι Κερύνειας, Καραβά, Ακανθούς, Κυθρέας, Αγλαντζιάς, Λατσιών, Γερίου, οι Πρόεδροι των Προσφυγικών Σωματείων Λευκονοίκου και Ακανθούς, αντιπροσωπία των αδελφοποιημένων Δήμων Νέας Ιωνίας και Μυτιλήνης, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει και παράδειγμα προς μίμηση!!
Συγχαρητήρια στους συντελεστές της και ιδιαίτερα στην δραστήρια και Άξια Δήμαρχο του εκτοπισμένου Δήμου Λευκονοίκου και πολυαγαπημένη μου φίλη Ζήνα Λυσάνδρου- Παναγίδη.
Εύχομαι και προσεύχομαι η Άγια μέρα της επιστροφής να έλθει σύντομα.

 


  • Κοινοποιήστε: