Γλώσσα-Ποίηση-Λογοτεχνία

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΕ ΤΟ ΦΩΣ
ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
της Κούλλας Παρασκευά
ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΡΙΤΗ
Άφησα τελευταία αλλ’ όχι έσχατη την προεξάρχουσα χάρη των κειμένων αυτών. Μιαν ρυθροίς μυστικοίς αβίαστη ενταγμένη όπως ήταν στα χωρκά μας βίωση και παρουσίαση με τρόπον απλόν και μαστορικόν της πρωτινής σχέσης των ανθρώπων του τοπου μας την Εκκλησίαν του χωρκού τους τα ξωκκλήσια των χωραφκιών τους , τους Αγίους του τόπου μας. Την Παναγιάν μας, το Χριστό μας την Εκκλησίαν Του και τους ακολούθους του. Οι γιαγιάες που στηρίζουν τα ξωκκλήσια τους, που βάλλουν με χαράν και χάρην το φουλιν στην εικόναν του Αγίου π ‘ αγαπούν τζια έχουν για βοηθόν.
Το βιβλίον έχει πλούτον πολλή και δεν αρκεί έναν κείμενο για να τον ζωγραφίσει. Είναι επιπρόσθετα μια καλογραμμένη μαρτυρία για ιστορικές ψηφίδες του εικοστού αιώνα της Κύπρου. Ως μαρτυρία είναι διακριτική σοφή επιεικής και αγνίζεται να αληθεύει απαθώς. Μαρτυρεί το φως που χορεύει , που παρηγορεί που οδηγεί και λέει σοφές παροιμίες. Αγαπά και ερωτεί πλουτισμένη οδηγεί στην ελπίδα.
Με είκοσι πέντε αφηγήματα και διηγήματα η πεζογράφος Κούλλα Παρασκευά καταφέρνει να μας κοινωνήσει στην άλλη Κύπρο την απαγούσαν εις τας οδούς της ελπίδος. Την Κύπρον του αγώνος ζωής μα και της άδολης χαράς. Την Μεσαρκάν τη γεμάτη ευλογίες δέντρων, σιτηρών, άνεδρων, και φρούτων. Την εμπλεήν λαϊκής ευσέβειας, ήχων, γλυκών και υφαντών. Ανθρώπων που αγάπησαν τη ζωήν πλέρια, τους τόπους τους, τα παιθκιά τα δικά τους τζιαί του κόσμου ούλλου…..
Η Μεσαορία έχει τώρα ένα βιβλίο καλογραμμένο για το χατήριν της. Το Λευκόνοικον ευτύχησε να βρει την πεζογράφον του…
Διαβάστε το για ένα άλλο αδρωπινό ταξίδιν…
ΥΓ. Το πεζογράφημα ”Σφραγίδα ζωής αιωνίου΄΄εικονογραφεί με σεβασμό και αλήθεια τον Ιερομάρτυρα Εφημέριο του Τρικώμου΄΄Ένα σεβάσμιο ιερέα ομορφάνθρωπο με ροδαλό πρόσωπο, με φωτεινά αετίσια μάτια και με μια λαμπρή ταπεινοσύνη΄΄ Μια υπόμνηση για όλους όσους θυσιάστηκαν στην Εισβολή.
Για το βιβλίο αυτό θα χρειαστεί να επανέλθω για μια σειράν ιστορικών τοπικών μαρτυρίων που μας ανοίγουν δόμους για την τοπική ιστορία του Λευκονοίκου και της Μεσαορίας..

  • Κοινοποιήστε: