Newsletters

Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες, φίλοι και φίλες.

Σε αυτή την επικοινωνία μας, σας ενημερώνω για τις επαφές που είχαμε στην Αθήνα ως Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων με εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Ελλάδας στις 3 και 4 Απριλίου 2022, καθώς και για άλλες συναντήσεις που είχα στην Αθήνα.

Ως Δήμαρχος Λευκονοίκου, ενημέρωσα τους συνομιλητές μας, ανάμεσα σε άλλα, για την αναστήλωση του Αρχαγγέλου μας, την άρνηση των αρχών του ψευδοκράτους να μας επιτρέψουν να τελέσουμε θεία λειτουργία, όπως και για το παζαράκι που έκαναν μέσα στον ναό μας οι τουρκοκύπριοι, για την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κοιμητήριό μας.

Επιπρόσθετα, τους μίλησα για το παράνομο αεροδρόμιο στη γη μας και τα τουρκικά drones που σταθμεύουν σε αυτό, για τον κόσμο μας που φεύγει χωρίς να δει το νόστιμον ήμαρ, για τις αδικίες σε βάρος των προσφύγων, αλλά και τους ευχαρίστησα, γιατί η Ελλάδα μάς βοήθησε σε εκείνους τους χαλεπούς καιρούς, κυρίως τη γενιά μας που σπουδάζαμε τότε, γι’ αυτό της οφείλουμε το «ευ ζην».

Αναμφίβολα, μαζί με τους και τις συναδέλφους μου, τους τονίσαμε την αδικία που νιώθουμε εμείς οι πρόσφυγες της Κύπρου για την έλλειψη κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, η οποία εδώ και 48 χρόνια έχει εισβάλει στο νησί μας, και τώρα εμφανίζεται και ως ειρηνοποιός.

Σας εύχομαι να χαρείτε τη Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας!

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου, ας φέρει την ειρήνη και την όντως ελευθερία στον κόσμο μας, και σε μας επιστροφή στην κωμόπολή μας!

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη,
Δήμαρχος ΛευκονοίκουΕπαφές Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων στην Αθήνα με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας, 3-4 Απριλίου 2022

Η αντιπροσωπία της Ε.Κ.Δ., η οποία απαρτίζετο από τον Πρόεδρό της , Δήμαρχο Κυθρέας, Δρα Πέτρο Καρεκλά, τον Αντιπρόεδρο, Δήμαρχο Μόρφου, κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, τη Δήμαρχο Ακανθούς, κ. Ελένη Χατζημιχαήλ, τον Δήμαρχο Λαπήθου, κ. Νεοπτόλεμο Κότσαπα, τη Δήμαρχο Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, τον Δήμαρχο Λύσης, κ. Αντρέα Καουρή, και την Αντιδήμαρχο Κερύνειας, κ. Μαρία Κουρούγιαννη, έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Προέδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια, και τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Κατά τις συναντήσεις, η αντιπροσωπία της Επιτροπής επέδωσε Υπόμνημα με ανάλογη πολιτική τοποθέτηση, καθώς επίσης και διαφωτιστικό υλικό για την κατεχόμενη γη μας. Ταυτόχρονα, έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για το πολιτικό μας πρόβλημα και τις αρνητικές παρενέργειές του, ιδιαίτερα για τον προσφυγικό κόσμο.

Η αντιπροσωπία συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας.

Στόχος της Αποστολής στην Αθήνα ήταν να μεταφέρει προς την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και τον αδελφό ελληνικό λαό, το αίτημα του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου για εντατικοποίηση της προσπάθειας σε κάθε διεθνές βήμα, ώστε ν’ ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου το οποίο έχει παραβιάσει η Τουρκία κατάφωρα το 1974, και εξακολουθεί να το πράττει συστηματικά έκτοτε, με παράνομες ενέργειες σε ξηρά και θάλασσα. Ιδιαίτερα τώρα, με τη συγκυρία της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη συντονισμένη και έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ο προσφυγικός κόσμος της Κύπρου συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα του, ώστε να μην ξεχαστεί η αδικία που επιτελείται εδώ και δεκαετίες σε βάρος της Κύπρου και να υπάρξει σύντομα δικαίωση.

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της, τόσο προς τους Ελλαδίτες Αξιωματούχους για τις πολύ παραγωγικές και ειλικρινείς συζητήσεις που έγιναν όσο και προς την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία αλλά και την Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα για τη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της αποστολής.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου

Συνάντηση με Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, κ. Γαβριήλ, όπως και με τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδελφείας, κ. Γιάννη Βούρο

Την 5η Παρασκευή των Χαιρετισμών βρεθήκαμε στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου προσκυνήσαμε για άλλη μια φορά με δέος τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, την οποία έφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες από τα Βουρλά, έξω από τη Σμύρνη, πατρίδα του Γιώργου Σεφέρη.

Ευχαριστούμε τον αγαπητό μας Μητροπολίτη, κ. Γαβριήλ, και τους Αρχιμανδρίτες Επιφάνιο και Παντελεήμονα, για την αγάπη και την εκτίμησή τους! Ήταν ιδιαίτερη τιμή για μας η αναφορά του Μητροπολίτη για άλλη μια φορά, όπως και το 2019, στην κωμόπολη του Λευκονοίκου στη “μαρτυρική Κύπρο”.

Μετά τη θεία λειτουργία, συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδελφείας, κ. Γιάννη Βούρο, και αντιδημάρχους με τους οποίους είχαμε συναντηθεί και πριν από τρία χρόνια στον ίδιο χώρο.

Μια εξαιρετική εκδήλωση στη Νέα Ιωνία

Τη Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022, η φίλη Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Δέσποινα Θωμαίδου, με προσκάλεσε σε μια προπασχάλια επετειακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού, με Πρόεδρο τον καλό μας φίλο, κ. Λουκά Χριστοδούλου, με τίτλο :”Πορεία προς το Πάσχα – Οι πρώτες Εκκλησιές των προσφύγων και ο Φώτης Κόντογλου”.

Συγκλονιστήκαμε. Η συγκίνηση περίσσεψε! Μεταφερθήκαμε στα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς των ξεριζωμένων από τα άγια χώματα της Μικρασίας οι οποίοι με τους ιερείς τους πρώτο μέλημα είχαν να φτιάξουν τις ξύλινες εκκλησίες τους για να λειτουργούνται. Ανάμεσά τους στη Νέα Ιωνία και ο γνωστός λογοτέχνης και αγιογράφος, Φώτης Κόντογλου. Πόνος ψυχής!

 


  • Κοινοποιήστε: