Ενημερωτικά Δελτία

Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες, φίλοι και φίλες.

Για άλλη μία φορά τιμήσαμε τους νεκρούς μας. Τους ήρωές μας!
Ο Δήμος Λευκονοίκου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο» καλέσαμε τους δημότες μας σε εκκλησιασμό στον Ι. Ν. Αγίας Θέκλας στον Προσφυγικό Συνοικισμό Αγίων Αναργύρων για να τιμήσουμε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, μετά την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε το παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού στο Λευκόνοικο.

Όσοι και όσες βρεθήκαμε το πρωί του Σαββάτου, 10 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ι. Ν. της Αγίας Θέκλας βιώσαμε μία κατανυκτική θεία λειτουργία την οποία τέλεσαν οι ιερείς μας, π. Ανδρέας Στεφάνου, ιερέας της Αγίας Θέκλας, π. Ανδρέας Κάης και ο Αρχιμανδρίτης Πανάρετος Κυπριανού, και οι δύο από το Λευκόνοικο, προεξάρχοντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Κκαρά.

Ταυτόχρονα, τελέστηκε και μνημόσυνο των ηρώων του Δήμου και όλων των κατοίκων που πέθαναν στο Λευκόνοικο αλλά και την προσφυγιά, ενώ αναπέμφθηκε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή όλων μας στη γενέθλια γη μας.
Τον επιμνημόσυνο λόγο που μας φόρτισε, εκφώνησε ο Δήμαρχος του αδελφού Δήμου Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος είχε προσκληθεί από τον Δήμο Λευκονοίκου και ήρθε στο νησί μας επικεφαλής αντιπροσωπίας του Δήμου του, την οποία αποτελούσαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Στρατής Γελαγώτης, και οι Αντιδήμαρχοι κ. Ιορδάνης Ιορδάνους και Ανδρέας Αξής.
Μέγιστη τιμή για τον Δήμο Λευκονοίκου αποτέλεσε η παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, εξαίρετου φίλου του Δήμου Λευκονοίκου, Στρατηγού Δημόκριτου Ζερβάκη, τον οποίο ευγνωμονώ για τη συνεισφορά του στην επιτυχία της εκδήλωσης των Αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου των Ηρώων, έξω από το προσωρινό Οίκημα του Δήμου Λευκονοίκου στην Αγλαντζιά. Στη θεία λειτουργία παραβρέθηκε, επίσης, και ο Υποδιοικητής της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Αντισυνταγματάρχης Θεόδωρος Κατσούλης.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, προσφέρθηκε καφές και τερψιλαρύγγια, αλμυρά και γλυκά, και το μεσημέρι στη συνεστίαση προσφέρθηκε σε όλους και όλες οφτόν και ζυμαρικά του Λευκονοίκου μέσα στο πλαίσιο του 4ου Ταξιδιού στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και της 3ης Γιορτής του Οφτού.

Τη συνεστίαση τίμησε με την παρουσία του ο Έντιμος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος, ο οποίος ως Δήμαρχος Αγίας Νάπας πρόσφερε 2,000 ευρώ για την ανακαίνιση του παρεκκλησίου του Τιμίου Σταυρού στο Λευκόνοικο.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Υπουργός, αφού σχολίασε την άρνηση των κατοχικών αρχών να επιτρέψουν τη θεία λειτουργία στο Λευκόνοικο, τόνισε τη μεγάλη προσφορά της κωμόπολης του Λευκονοίκου, και υποσχέθηκε ένα ποσόν ως δωρεά στην εκδήλωση.

Εκ μέρους του Δήμου εκφράζω τις πιο θερμές ευχαριστίες μας προς τον κ. Καρούσο, όπως και προς τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, για την προσφορά 2,000 ευρώ για την 3η Γιορτή του Οφτού!
Επίσης, ευχαριστίες εκφράζω για την παρουσία τους του και στον Α΄ Αντιπρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. κ. Γιώργο Γεωργίου, τον βουλευτή του Α.Κ.Ε.Λ., κ. Νίκο Κέττηρο, τον βουλευτή κ. Νίκο Γεωργίου, τον πρώην βουλευτή κ. Ισίδωρο Μακρίδη, τον Πρόεδρο των Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, κ. Μιχάλη Τζιώρτα, κ.ά. Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στην παρουσία του κ. Σωτήρη Πίττα, Νομικού, ο οποίος χρηματοδότησε την ανέγερση του Μνημείου των Ηρώων του Δήμου έξω από το οίκημα του Σωματείου μας.

Επιπρόσθετα, εκφράζω τις άπειρες ευχαριστίες στους συνεργάτες μου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Σωματείου, αλλά και προς τις φίλες μου οι οποίες ετοίμασαν με μεγάλη προθυμία τα όμορφα ζυμαρικά τα οποία κεράσαμε σε όλο τον κόσμο. Στις κ. Σωτηρούλα Μακρίδη-Γεωργίου, Παναγιώτα Μ. Κονναρή, Βασιλική Α. Κονναρή, Φλώρα Χατζησυμεού-Μιλτιάδους, Άννα-Μαρία Κ. Καστάνα, Αντρούλα Χατζησωτηρίου, Χρυσούλα Γρηγορίου-Γεωργίου, Σοφούλα Χριστοφόρου-Χωματένου κ.ά.

Ευχαριστίες εκφράζω και εκ μέρους όλου του Δήμου μας και στους τηλεοπτικούς σταθμούς Αντένα και Άλφα οι οποίοι κάλυψαν στα Δελτία τους τη συνεστίαση, αλλά και σε όλους τους δημοσιογράφους οι οποίοι μας φιλοξένησαν πριν και μετά την εκδήλωση, την κ. Κατερίνα Αγαπητού, τον κ. Νικήτα Κυριάκου, τον κ. Λουκά Χάματσο, την κ. Αθηνά Βιολάρη, τον κ. Χριστόδουλο Χριστοδούλου, την κ. Μαρία Αντρονίκου, και την κ. Στέφανη Φλωρίδου.

Προχωρώντας, ευχαριστίες εκφράζω στην Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου Λευκονοίκου, Δρα Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, για την παρουσίαση του προγράμματος, την Αναπληρώτρια Γραμματέα του Δήμου, κ. Αντιγόνη Χατζηγεωργίου-Παναγή, την κ. Μιράντα Παττίχη-Αργυρού και την κ. Θεοδώρα Κημήτρη, για τη βοήθειά τους στην ταξιθέτηση, τους κυρίους Χρίστο Τζιαλλή, Ξενή Παντελή και Σωτήρη Χούτρη για τη μουσική και τα τσιαττιστά τους, τον κ. Μάριο Πίττα ο οποίος ανέλαβε, όπως κάθε φορά, τη φωτογράφηση της εκδήλωσης στο Σωματείο, και τον κ. Ελισσαίο Κουρτέλλα στην εκκλησία, και τις κυρίες οι οποίες βοήθησαν στην τακτοποίηση των ζυμαρικών.

Επιπλέον, ευχαριστίες εκφράζω προς τη δασκάλα του χορού και τα παιδιά του χορευτικού συγκροτήματος «Λευκόνοικο» που χόρεψαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και προς τον υπεύθυνο του κυλικείου, κ. Σταύρο Χαραλάμπους, και τους συνεργάτες του για την εξυπηρέτηση του κόσμου.

Αναντίλεκτα, ήταν μία πάρα πολύ επιτυχημένη εκδήλωση σε καιρούς πανδημίας, στην οποία ως Δήμαρχος εξέφρασα την ευαρέσκειά μου για τη συμπεριφορά του κόσμου του Λευκονοίκου, τόσο κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας η οποία ήταν πολύ κατανυκτική όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Σωματείο. Δήλωσα περήφανη για τον κόσμο μας και πρόσθεσα ότι σεμνύνομαι για την ποιότητα, την ευγένεια και το ήθος τους.

Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη,
Δήμαρχος Λευκονοίκου

Συνάντηση Δημάρχου Λευκονοίκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Αρχές Αυγούστου είχα τη μεγάλη ευλογία, τιμή και χαρά να συναντηθώ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη σε μία Έκθεση Εικόνων της Παναγίας από την Κύπρο. Ο Παναγιώτατος, μετά την Παράκληση προς την Παναγία μας, μάς ευλόγησε και δέχτηκε με χαρά τις εκδόσεις του Δήμου μας που του πρόσφερα.

Συγκίνηση αφάνταστη ένιωσα, επίσης, όταν ανέβηκα να διδάξω στην έδρα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Μοναδική εμπειρία!

Απόδοση Τιμής στον Δήμο Λευκονοίκου και τη Δήμαρχο για τις εκδόσεις των Πεπραγμένων Δήμου Λευκονοίκου από τον Ε.Π.Ο.Κ.

Την Παρασκευή, 8/9/2022, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας, Δρ Ηρακλής Ζαχαριάδης, πρόσφερε ειδικά Τιμητικά Διπλώματα στη Δήμαρχο Λευκονοίκου, τιμώντας τον Δήμο και την ίδια για τις εκδόσεις των Πεπραγμένων Δήμου Λευκονοίκου.

Προγραμματίζεται:
Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου στις 16 Νοεμβρίου στη Λεμεσό.


  • Κοινοποιήστε: