Ενημερωτικά Δελτία

Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες,

με τη βοήθεια του Αρχαγγέλου Μιχαήλ μας οι εργασίες αναστήλωσής του οδεύουν προς το τέλος τους, και, όπως μας πληροφόρησε ο επικεφαλής της Δικοινοτικής Επιτροπής κ. Τάκης Χατζηδημητρίου, αναμένει ενημέρωση για την ημερομηνία παράδοσης του έργου. Ο συντηρητής των τοιχογραφιών πατήρ Κυριάκος Παπαϊωακείμ μάς πληροφόρησε ότι βρίσκουν συνεχώς νέες τοιχογραφίες.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεργασία και με το ΚΔΣ του Σωματείου μας, ορίσαμε ως πιθανή ημερομηνία τέλεσης της πρώτης Θείας Λειτουργίας μετά το 1974, το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017, νοουμένου ότι θα τύχει έγκρισης.

Μόλις έχουμε νεότερα, θα σας ενημερώσουμε.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς

Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη

Δήμαρχος Λευκονοίκου

 ΔΡΑΔΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ

1)Την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017, και ώρα 7:30 μ.μ., στο οίκημα του Δήμου Λευκονοίκου στο Πλατύ Αγλαντζιάς, ο Μητροπολίτης Μόρφου, σε μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα με πολυπληθές ακροατήριο, μίλησε με θέμα: «Ο επίκαιρος βίος του θαυμαστού Χατζηφλουρέντζου», από τη Μηλιά Αμμοχώστου.

 2)Στις 14 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με νέους και νέες από το Λευκόνοικο που διαμένουν στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου στο Οίκημα του Σωματείου μας. Παραβρέθηκαν γύρω στα 35 άτομα, τα οποία φιλοξένησε το Σωματείο μας, Λάρνακας-Αμμοχώστου, και πραγματικά περάσαμε υπέροχα.

3)Στις 18/6/2017, τελέστηκε, παρουσία της Αντιδημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων, το Μνημόσυνο του ηρωομάρτυρα Μιχαλάκη Μιχαήλ στην εκκλησία του Απ. Ανδρέα στην Ορόκλινη, όπου προσκλήθηκε από την οικογένεια η Δήμαρχος να εκφωνήσει τον επιμνημόσυνο λόγο.

4) Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, Μνημόσυνο των Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και του πρώτου Γραμματέα του Δήμου Λευκονοίκου από το 1939, μ. Μιχάλη Παπαδημητρίου.

5) Βράβευση του Δήμου Λευκονοίκου ως γενέτειρας του Βασίλη Μιχαηλίδη.

Την Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017, το ΡΙΚ στα πλαίσια της διοργάνωσης του Διαγωνισμού Κυπριακού Τραγουδιού, τίμησε τον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη για το μνημειώδες έργο του που άφησε ως ιερή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΡΙΚ κ. Θανάσης Τσόκκος στον κατεχόμενο Δήμο Λευκονοίκου, γενέτειρα του ποιητή. Την πλακέτα παρέλαβε η Δήμαρχος Λευκονοίκου κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη.

6)Την Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017, σε Πνευματική Εκδήλωση του Δήμου Λεμεσού στο Κηποθέατρο της πόλης για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη, προσκλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό και η Δήμαρχος Λευκονοίκου, η οποία ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λεμεσού για την τιμή που γίνεται προς τη γενέτειρα του ποιητή, να αντιπροσωπευτεί στη μεγαλειώδη εκδήλωσή τους, και, ταυτόχρονα, ευχήθηκε τη φιλοξενία της αγαπημένης πόλης του ποιητή μας να την ανταποδώσουμε κι εμείς στην κωμόπολή μας, σαν έρθει η ευλογημένη ώρα της επιστροφής στη γενέθλια γη μας.

7)Από τις 10-12 Ιουλίου 2017 η Δήμαρχος Λευκονοίκου μαζί με τη Δήμαρχο Ακανθούς βρέθηκαν στο Λονδίνο εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων για τις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής, ως προσκεκλημένες της Ομοσπονδίας Κυπριακών Σωματείων Μ. Βρετανίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους είχαν συνάντηση με τον πρέσβη της Κύπρου, όπως και με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο. Μίλησαν, επίσης, και στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου.

Στην εκδήλωση που έγινε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά την ομιλία του κυβερνητικού εκπροσώπου και τις τοποθετήσεις Βρετανών βουλευτών, η Δήμαρχος Λευκονοίκου πήρε τον λόγο, και με ευγένεια, αλλά και με πάθος και συναισθηματική φόρτιση, μίλησε για την κωμόπολή της, τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, όπως και για τον πόθο της επιστροφής. Ξεκάθαρα είπε ότι θέλει να πάει στο σπίτι της, στη γενέθλια γη της, όπως και όλος ο κόσμος του Λευκονοίκου. Τόνισε εμφαντικά το συναισθηματικό δέσιμο με τη Μάνα Γη μας, αλλά και τους θύμισε την ενσυναίσθηση, δηλαδή να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση μας. Τόνισε, επιπλέον, την απώλεια χρήσης της περιουσίας μας για 43 χρόνια, όπως και για

Κάποιος βουλευτής ρώτησε αν υπάρχουν πρόσφυγες στην αίθουσα, και πήρα τον λόγο και με ευγένεια, αλλά με πάθος και συναισθηματική φόρτιση, μίλησα για την κωμόπολή μου, για την προσφυγιά μας, για τον πόνο του ξεριζωμού και τη λαχτάρα της επιστροφής. Ξεκάθαρα είπα ότι θέλω να πάω στο σπίτι μου, στον τόπο μου, στη γενέθλια γη μου. Τόνισα το συναισθηματικό δέσιμο με τη Μάνα γη μας.

Μίλησα, στη συνέχεια, για ενσυναίσθηση, τους ζήτησα να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση μας, αν θα άρεσε σε κανένα να του κλέψουν το βιος του, όσα με κόπο και ιδρώτα μάς άφησαν οι πρόγονοί μας. Μίλησα, επιπρόσθετα, για απώλεια χρήσης της περιουσίας μας για 43 χρόνια, την οποία καρπούνται παράνομα κάποιοι άλλοι, ενώ ο κόσμος μας με τόση περιουσία σήμερα βιώνει τις συνέπειες της κρίσης και υποφέρει.

Μαζί μας στην εκδήλωση ήταν ο Λευκονοικιάτης Κυριάκος Ακαθιώτης και ο Κωνσταντίνος Πίττας, εγγονός του μ. γιατρού Βάσου Οικονομίδη.

8)Παιδιά του Δήμου μας συμμετείχαν στις κατασκηνώσεις του Δήμου Νέας Ιωνίας στο Αλεποχώρι Αττικής, από τις 17 μέχρι τις 29/7/2017. Τα συνόδευε η Μαρία Δημητρίου, κόρη της Δώρας Περικλέους. Τα παιδιά μας άφησαν άριστες εντυπώσεις και πρώτευσαν σε διαγωνισμούς.

9)Την Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, τελέστηκε Εθνικό Μνημόσυνο από τον Δήμο Λευκονοίκου, το Προσφυγικό μας Σωματείο και τις οικογένειες των ηρώων του 1974, ενώ παράλληλα αναπέμφθηκε δέηση για την ανεύρεση των αγνοούμενων κατοίκων του Λευκονοίκου. Μετά το μνημόσυνο, τελέστηκε τρισάγιο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

10)Στις 10 /8/2017 η εφημερίδα Φιλελεύθερος είχε δισέλιδο αφιέρωμα στην κωμόπολή μας με τίτλο «Περιδιάβαση στον λευκόν οίκον».

11)Η ιστοσελίδα του Δήμου μας έχει ανανεωθεί χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά της Μαρίας Ιουλιανού(Σαρρή), εγγονής του Θάσου Αθανασίου, την οποία και ευχαριστούμε δημόσια. Μπορείτε να την επισκέπτεστε, στη διεύθυνση dimoslefkonikou.org. Σας υποσχόμαστε ότι θα τη βελτιώσουμε όσο μπορούμε.

12)Στις 13 /8/2017 τελέστηκε το μνημόσυνο των πεσόντων στην Τηλλυρία το 1964, όπου πρώτος πεσών ήταν ο ήρωάς μας Αναστάσιος Ζαρβός. Την ίδια μέρα η

Δήμαρχος παραβρέθηκε και μίλησε στο μνημόσυνο του ήρωά μας Νίκου Μανδρίτη στα Κελλιά Λάρνακας.

13) Στις 11 και 13 Αυγούστου συνδημότες και συνδημότισσές μας συμμετείχαν στις παρακλήσεις προς τιμήν της Παναγίας, στο ξωκλήσι της Παναγίας Παναγιώτισσας στον Πρωταρά, όπως και την παραμονή του Δεκαπενταυγούστου, όπου κάναμε τη γιορτή της Παναγίας, και ο ιερέας ευχήθηκε για όλους τους κατοίκους της κωμόπολής μας.

ΔΙΑΦΟΡΑ

1)Ο Αρχιτέκτονας κ. Διομήδης Μυριανθέας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την πορεία των εργασιών του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

2)Συγγενείς των ηρώων μας της 181 ΜΠΠ, μαζί με τη Δήμαρχο, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για τις θλιβερές επετείους στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Ελευθερώτριας στο Πλατύ Αγλαντζιάς και στο στρατόπεδο του τάγματος στον Δελίκηπο.

3)Η Δήμαρχος προσκλήθηκε σε εκπομπή του ΡΙΚ για τον Βασίλη Μιχαηλίδη, καθώς επίσης και είχε συναντήσεις με Δημάρχους άλλων κωμοπόλεων, και συμμετείχε σε εκδηλώσεις τους, όπως της Αθηένου,  της Αγλαντζιάς, της Αγίας Νάπας, της Δερύνειας, της Σωτήρας, της Μόρφου, της Ακανθούς, των Λειβαδιών, αλλά και σε εκδηλώσεις κοινοτήτων, όπως της Μηλιάς, του Πραστειού, του Φλαμουδιού, των Μαντρών, του Μαρωνίου κά. Συμμετείχε, επίσης, στην Ανοικτή Συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου και στο Συνέδριο των Αποδήμων.

Προγραμματίζονται:

1)Φέτος θα κάνουμε τη γιορτή του Αγίου Φωκά στην Αθηένου, την Πέμπτη, 21/8, στον εσπερινό.

2)Συνεστίαση της Ένωσης Λευκονοικιατών Αγγλίας στο κέντρο Ελιζέ στο οποίο θα παρευρεθούν η Δήμαρχος, τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Πρόεδρος του Προσφυγικού μας Σωματείου. Σε αυτήν θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ που ετοιμάστηκε για το Λευκόνοικο, και θα γίνει και έκθεση φωτογραφιών.

3)Την 1/10/2017 ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας κάλεσε τον Δήμο μας να παρουσιάσει τα υφαντά του στο φεστιβάλ τους στην Κοφίνου.

4)Στις 15 /10/2017, θα συμμετάσχουμε με δικό μας περίπτερο στο 1ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων, «Η Αθηένου στο πιάτο σας», στο Κωνσταντίνειο Δημοτικό Πάρκο Αθηένου.

5)1/11/2017, θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία, Πνευματική Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη.

6)4/11/2017, εκκλησιασμός στον Αρχάγγελο Μιχαήλ Λευκονοίκου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  • Κοινοποιήστε: