Ενημερωτικά Δελτία

Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες,

Καλό και Ευλογημένο Πάσχα.

Είθε ο Χριστός που θα αναστηθεί να φέρει τη λύτρωση και στη δοκιμασία που περνά όλη η ανθρωπότητα στις μέρες μας.

Εύχομαι να είστε όλοι και όλες καλά μαζί με τις οικογένειές σας, και σύντομα να ανταμώσουμε, όπως παλιά. Να έχουμε πάντοτε υπ’ όψιν μας ότι, έστω και αν έχουμε εμβολιαστεί, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης και ατομικής υγιεινής.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας αυτής, σας ανακοινώνω με μεγάλη χαρά ότι τρία στοιχεία του Δήμου Λευκονοίκου, τα λευκονοικιάτικα υφαντά, το παραδοσιακόν οφτόν και η τσιπόπιτά μας, έχουν εγγραφεί το 2020, στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Είναι μεγάλη επιτυχία και τιμή για τον Δήμο μας, εν μέσω πανδημίας, ανάμεσα στα εννέα στοιχεία που έχουν εγγραφεί, τα τρία να είναι δικά του. Αυτή είναι η παράδοσή μας, αυτός είναι ο πολιτισμός μας. Αυτή είναι η κληρονομιά που αφήνουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Καλή Ανάσταση, φίλες και φίλοι. Το άγιο Φως της Ανάστασης, ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας.

Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη

Δήμαρχος Λευκονοίκου

 

Ευχαριστίες Δήμου Λευκονοίκου

Εκ μέρους όλων των συνδημοτών και συνδημοτισσών μας, εξέφρασα τις άπειρες ευχαριστίες μας στην Κυπριακή Εθνική Επιτροπή ΟΥΝΕΣΚΟ και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υ.Π.Π.Α.Ν. για τη συμπερίληψη των τριών στοιχείων του Δήμου Λευκονοίκου στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Για να φτάσουμε στην εγγραφή αυτών των στοιχείων, ακολουθήθηκαν από το 2017 κάποιες διαδικασίες, και ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους φίλους και τις φίλες μας που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του όμορφου στόχου. Το πιο απαιτητικό στοιχείο ήταν τα λευκονοικιάτικα υφαντά, το οποίο ήταν και το πιο πολύτιμο. Έπρεπε, όπως με συμβούλεψαν καλές φίλες και φίλοι, ειδήμονες, να αποδείξουμε ότι αυτή η τέχνη συνεχίζεται και σήμερα. Αυτή η τέχνη που βοήθησε πολλές από τις γυναίκες μας να ορθοποδήσουν στους χαλεπούς καιρούς της προσφυγιάς μας.

Χάρηκα πάρα πολύ αυτό το όμορφο ταξίδι. Όταν έγραφα αυτές τις εργασίες, ένιωθα πολύ ευτυχισμένη. Μεταφέρθηκα νοερά σε όμορφες εποχές και σε άλλους ανθρώπους που τους έζησα ή τους έχω ακουστά. Απόλαυσα τις μυρωδιές, άκουσα τους ήχους, είδα με τα μάτια άλλων τις εικόνες, αλλά και θυμήθηκα δικές μου εμπειρίες.

Οι ευχαριστίες και τα εύγε ανήκουν σε όλους και όλες που με τις διηγήσεις τους έκαναν τις αιτήσεις μας εξαιρετικές και πλουσιότατες, που ευχαρίστησαν όσους τις διάβασαν. Επίσης, ευχαριστώ από καρδιάς την κ. Μαρία Χατζημηνά, Μαθηματικό, εκ μητρογονίας από το Λευκόνοικο, κόρη της Θεολόγου Καίτης Σείσου, που έμαθε την τέχνη του αργαλειού και μας βοήθησε στην αίτησή μας. Είναι μεγάλη η χαρά για τον Δήμο μας. Συντηρούμε τα έθιμά μας, την πολιτιστική μας ταυτότητα. Αυτά τα στοιχεία που έχουν εγκριθεί, πλέον κατοχυρώθηκαν σε μας. Κληρονομιά στις επόμενες γενεές. «Οι καιροί ου μενετοί». Δεν σηκώνουν άλλη αναβλητικότητα. Να περισώσουμε ό,τι μπορεί να διασωθεί. Όσο ζουν οι άνθρωποι που έζησαν και δημιούργησαν στο Λευκόνοικο.

Ας είναι η τωρινή διάκριση του Δήμου μας ένα μνημόσυνο σε όλους και όλες, τους Λευκονοικιάτες και τις Λευκονοικιάτισσες, που έκαναν τρανή την κωμόπολή μας!

Ας είναι ένα μνημόσυνο στους πρώην Δημάρχους μας και στους πρώην Κοινοτάρχες μας! Σε όλους τους προγόνους μας!

Οι αιτήσεις μας που υποβάλαμε για την έγκρισή μας έχουν αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του Δήμου μας, dimoslefkonikou.org  και μπορείτε να τις διαβάσετε.

 

Ανακάλυψη Αρχαίων Αντικειμένων από το Λευκόνοικο

Μετά από ενδελεχή έρευνα που κάναμε στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία, σας ανακοινώνω ότι καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν, με ειδική άδεια της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αντικείμενα που βρέθηκαν στο Λευκόνοικο το 1973 και ανήκουν στην Ελληνιστική Εποχή.

Ως Δήμος Λευκονοίκου εκφράζουμε τη μεγάλη χαρά μας γι’ αυτή την ανακάλυψη και τις ευχαριστίες μας στο Μουσείο και τη Διευθύντριά του, Δρα Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου.

Υποτροφία στη μνήμη του ήρωα Πέτρου Βελούση από το Λευκόνοικο

Τα αδέλφια του ήρωα Πέτρου Βελούση, απόφοιτου του Γυμνασίου Λευκονοίκου, Χάρης Βελούσης και Άννα Βελούση-Σπιθουράκη, που ζουν στην Αθήνα, προσέφεραν μία υποτροφία στη μνήμη του μ. Πέτρου.

Η υποτροφία ύψους 1000 ευρώ αποφασίστηκε να δοθεί στον φοιτητή του Παν. Κύπρου-τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών- Μάριο Ρούσο, εγγονό του Δήμου και της Παναγιώτας Σεκκέ από το Λευκόνοικο, τον οποίο συγχαίρουμε και του ευχόμαστε καλές σπουδές.

Απολογισμός Δημάρχου Λευκονοίκου για το έτος 2020.

Μπορείτε να τον διαβάσετε, όπως και των προηγούμενων τριών χρόνων, στην Ιστοσελίδα μας.

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκονοίκου στη διαδικτυακή διάλεξη
«Λάθη και παραλείψεις στην εμβληματική «9η Ιουλίου του 1821…» του Βασίλη Μιχαηλίδη και η ιαματική παρουσία της χειρόγραφης παράδοσης», με ομιλητή τον Δρα Κυριάκο Ιωάννου, στις 24 Ιανουαρίου 2021.

Συνεργασία Δημάρχου Λευκονοίκου με την ομάδα «Ηχώ της Κύπρου 1821-2021».

 

Συγχαρητήρια στην Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου Λευκονοίκου

Συγχαρητήρια στην Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου Λευκονοίκου, Φιλόλογο Δρα Ειρήνη Παρασκευά- Ροδοσθένους, η οποία έχει προαχθεί σε Πρώτη Λειτουργό Εκπαίδευσης (ΠΛΕ) στο Υ.Π.Π.Α.Ν.

 

80χρονα Ανωτέρας Σχολής-Γυμνασίου Λευκονοίκου, 1940-2020

Το 2020, λόγω της πανδημίας, δεν μπορέσαμε να τιμήσουμε τα 80 χρονα της Ανωτέρας Σχολής- Γυμνασίου Λευκονοίκου. Ευελπιστούμε ότι φέτος ίσως  τα καταφέρουμε!

Προγραμματίζονται:

1)Αποκαλυπτήρια Μνημείου Ηρώων Δήμου Λευκονοίκου και Προτομής του ήρωα Αναστάσιου Ζαρβού, έξω από το Οίκημα του Δήμου μας, στις 12 Ιουνίου. Θα σταλεί μήνυμα.

Η ανέγερση του μνημείου κατακυρώθηκε στην εταιρεία S. Gypsiotis, στην οποία ο Δήμος πλήρωσε συνολικά 9,246 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την οικογένεια Πιερή Γυψιώτη, η οποία ανέλαβε την ανέγερση της στήλης πάνω στην οποία τοποθετήθηκε η προτομή του ήρωα Αναστάσιου Ζαρβού.

2) Κοινές εκδηλώσεις με τους άλλους Κατεχόμενους Δήμους:

-22 Ιουνίου 2021: Επίδοση Ψηφίσματος στις Πρεσβείες και τα Η. Ε. με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στις 20 Ιουνίου.

-19 Ιουλίου 2021: Αντικατοχική Εκδήλωση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στις 7μ.μ.

-28 Σεπτεμβρίου 2021: Πανηγυρική Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

3) Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Το Λευκόνοικο από την αρχαιότητα έως σήμερα» σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών.

Οι θεματικοὶ άξονες του Συμποσίου περιλαμβάνουν την ιστορία, αρχαιολογία, φιλολογία, λαογραφία, τοπογραφία, φυσικό περιβάλλον, οικονομία, πολιτιστικὴ γεωγραφία, χαρτογραφία.

Το Συμπόσιο, πρώτα ο Θεός, θα διεξαχθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Θα σας ενημερώσουμε.

4)Ο ποδοσφαιριστής της Ακαδημίας Ανόρθωσης FC, Χαράλαμπος Κυριάκου, θα αγωνίζεται φέτος για το Λευκόνοικο. Σε κάθε αγώνα θα φορά τη φανέλα του, Αρ. 28, που θα γράφει ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ.

Παράκληση 

Παρακαλούνται όσοι έχουν διασώσει άλμπουμς με φωτογραφίες από το Λευκόνοικο να μας ειδοποιήσουν για να τα φωτογραφίσουμε.


  • Κοινοποιήστε: