Ενημερωτικά Δελτία

Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες,

Καλή και ευλογημένη νέα χρονιά σε όλα τα παιδιά μας, τα νέα βλαστάρια του Λευκονοίκου μας, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο. Εύχομαι να τα φωτίζει ο Θεός στον δρόμο της Αρετής και να τα καλοστρατίζει.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας παρακαλέσω όσοι και όσες έχουν κείμενα για το Λευκόνοικο, πεζά ή ποιητικά, να μας τα στείλουν μέσω του email του Δήμου μας , για να συμπεριληφθούν στον φετινό τόμο των Πεπραγμένων του Δήμου μας που θα είναι αφιερωμένος στα 80χρονά του.

Επιπλέον, σας παρακαλώ θερμότατα, όσοι και όσες έχετε φωτογραφίες από τη ζωή μας στην κωμόπολή μας, να τις αναρτάτε στη σελίδα μας «Μνήμες Λευκονοίκου» ή να επικοινωνείτε μαζί μας για να κανονίσουμε τον τρόπο παραλαβής τους. Είναι πολύ σημαντικό να διασωθούν ηλεκτρονικά αυτά τα ντοκουμέντα, αφού σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ έχουμε αρχίσει αυτό το όμορφο έργο από τις αρχές του 2017. Επίσης, όσοι και όσες έχουν Άλμπουμς με φωτογραφίες, μπορούμε να τις φωτογραφήσουμε για να τις συμπεριλάβουμε στις εκδόσεις μας, κυρίως του Γυμνασίου μας, το οποίο του χρόνου συμπληρώνει 80 χρόνια από την ίδρυσή του. Μην το αμελήσετε. Είναι πολύ σημαντική η διάσωση αυτών των ντοκουμέντων, όπως και των κειμηλίων που κάποια άτομα διέσωσαν από το Λευκόνοικο. Όσοι και όσες έχουν ακόμη κειμήλια, παρακαλώ να μας ενημερώσουν.

Ταυτόχρονα, είναι επάναγκες, επείγει να ετοιμάσουμε τα γενεαλογικά μας δέντρα. Κάθε οικογένεια θα ήταν καλό να ετοιμάσει το δικό της, σε συνεννόηση και με τα μεγαλύτερα μέλη της. Μπορείτε να παίρνετε πληροφορίες από τον κ. Λούη Αθανασίου, στο τηλέφωνο του Δήμου μας. Όσοι τα τελειώνουν, να μας πληροφορούν για να τα συλλέγουμε. Παράλληλα, μπορείτε να καταγράφετε ιστορίες του Λευκονοίκου μας, από όσους θυμούνται, για να τις διασώσουμε, όπως και να καταγράφετε τους γείτονές σας ή ό,τι άλλο νομίζετε ότι είναι σημαντικό να διασωθεί.

Αξίζει να  σας ενημερώσω ότι ήδη, με δική μας παρέμβαση, έχει παρακολουθήσει μαθήματα Υφαντικής Τέχνης στην Υπηρεσία Χειροτεχνίας η κόρη της κ. Καίτης Ν. Σείσου, της Θεολόγου, η κ. Μαρία Χατζημηνά, Μαθηματικός, η οποία έχει ενθουσιαστεί από την τέχνη του λευκονοικιάτικου υφαντού. Όποιες κοπέλες ενδιαφέρονται να μάθουν την τέχνη αυτή, θα επικοινωνήσουμε και πάλι με την Υπηρεσία Χειροτεχνίας. Με αυτό τον τρόπο, θα εγγράψουμε τα Υφαντά μας στον Εθνικό Κατάλογο της Ουνέσκο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Επιπρόσθετα, αρχίζει η συλλογή των εισφορών για την επιδιόρθωση της εκκλησίας του Σωτήρα μας. Όπως σας έχουμε ενημερώσει και προηγουμένως,

για τον σκοπό αυτό, το Σωματείο μας έχει ετοιμάσει διπλότυπα αποδείξεων, και, όσοι επιθυμούν, μπορούν να συνεισφέρουν γι’ αυτόν τον ευγενή σκοπό.

Επίσης, σας ενημερώνω ότι περιμένουμε

να αρχίσει η επιδιόρθωση του κοιμητηρίου μας.  Θα ενημερωθείτε, μόλις έχουμε νεότερα.

Μαζί με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών ετοιμάζουμε μεγάλο Συνέδριο για το Λευκόνοικο, την άνοιξη του 2020, και θα θέλαμε να παρακαλέσουμε νέους επιστήμονες να λάβουν μέρος. Θα βρουν αιτήσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα μας.

Επιπλέον, ζητάμε από τους νέους μας να μας στείλουν ονόματα και διευθύνσεις ηλεκτρονικές στη διεύθυνση lefkoniko@cytanet.com.cy για να επικοινωνεί μαζί τους το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Λευκονοίκου. Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή της νεολαίας μας, γι’ αυτό παρακαλούνται οι γονείς να προτρέπουν τα παιδιά

τους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας, γιατί σε αυτούς ανήκει το μέλλον της κωμόπολής μας.

Παράλληλα, θα θέλαμε να ενημερωθούμε ποια παιδιά μας σπουδάζουν στο εξωτερικό, για να συναντηθούμε ή να τους φέρουμε σε επαφή και να γνωριστούν μεταξύ τους. Σας παρακαλούμε να  τηλεφωνήσετε στη Δήμαρχο, στο τηλ.99 694347.

Ταυτόχρονα, παρακαλούνται όσοι έχουν μελέτες για το Λευκόνοικο να τις στείλουν για να κατατεθούν σε μια Τράπεζα Μελετών.

 

 

Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη

Δήμαρχος Λευκονοίκου

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν» στη Νίσυρο της Δωδεκανήσου

Αντιπροσωπία του Δήμου Λευκονοίκου, αποτελούμενη από τη Δήμαρχο, κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, και τους Δημοτικούς Συμβούλους, κ. Βίκη Κτίστη και κ. Σωτήρη Κόκκινο, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Νισύρου, κ. Χριστοφή Κορωναίου, βρέθηκαν στο νησί αυτό της Δωδεκανήσου και παρουσίασαν το Σάββατο, 6 Ιουλίου 2019, το ντοκιμαντέρ  «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ… της Μεσαρκάς καμάριν» στην κατάμεστη αίθουσα του Ζωσιμοπούλειου Θεάτρου στο Μανδράκι Νισύρου.

Κηδεία Αλέξη Γαλανού    Ο Δήμος Λευκονοίκου με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη λύπη και τον συγκλονισμό του για τον αδόκητο θάνατο του Αλέξη Γαλανού, Δημάρχου Αμμοχώστου, στις 15 Ιουλίου 2019. Η Δήμαρχος υπέγραψε το Βιβλίο Συλλυπητηρίων που ανοίχτηκε στην Ένωση Δήμων Κύπρου για τον Αλέξη Γαλανό, παραβρέθηκε στην κηδεία στις και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Δήμου. Ο μ. Αλέξης Γαλανός καταγόταν και από το Λευκόνοικο.

Τρισάγιο στο Στρατόπεδο του Πυροβολικού στον Δελίκηπο                                                    Στις 23 Ιουλίου, η Δήμαρχος μαζί με άλλους συνδημότες μας  παρέστη σε Τρισάγιο,  στο Στρατόπεδο του Πυροβολικού στον Δελίκηπο, για τα παλληκάρια μας της 181 ΜΠΠ που έπεσαν στον Πενταδάκτυλο, πριν από 45 χρόνια.

Εσπερινός του Σωτήρος και της Παναγίας         

 Στις 5 Αυγούστου γιορτάσαμε τον Σωτήρα μας μαζί με τον Δήμο Ακανθούς στο ξωκκλήσι του Χρυσοσώτηρα στην Ορόκλινη. Προσευχηθήκαμε να φέρει τη λύτρωση τον τόπο μας. Στις 14 Αυγούστου, παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γιορτάσαμε μαζί με τον Μητροπολίτη μας, κ. Βασίλειο, και τον Αρχιμανδρίτη μας, κ. Αυγουστίνο Καρρά, στο ξωκκλήσι της Παναγίας της Παναγιώτισσας στον Πρωταρά. Βιώσαμε μια πνευματική πανδαισία.

30ο Διεθνές Συνέδριο των Πόλεων Αγγελιαφόρων της Ειρήνης στο Σαράγιεβο της Βοσνίας              

Από τις 25 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου η Δήμαρχος μαζί με τον Δημ, Σύμβουλο, κ. Γιαννάκη Σιακαλλή, συμμετείχαν στο Συνέδριο της ομάδας «Πόλεις Αγγελιαφόροι της Ειρήνης», όπου η Δήμαρχος παρουσίασε με διαφάνειες εργασία της για τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου, και κατασυγκίνησε.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ

1)Εκδρομή Συνταξιούχων                                               

Στις 12 Οκτωβρίου 2019 εκδρομή συνταξιούχων στη Μητρόπολη Ταμασού και γεύμα στο κέντρο Λυσόραμα στον Λυθροδόντα.

2)Διαφωτιστική εκδήλωση στο Βερολίνο

Από τις 14 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2019 προγραμματίζεται αντικατοχική-διαφωτιστική εκδήλωση στο Βερολίνο σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία, στην οποία θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ μας με γερμανικούς υποτίτλους: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν». Προγραμματίζονται διάφορες συναντήσεις με παράγοντες της δημόσιας ζωής, με σκοπό τη διαφώτιση για το πρόβλημα της κατοχής και της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

3)ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ                     

Στις 31 Οκτωβρίου, στις 8μ.μ., προγραμματίζεται μαζί με τον Δήμο Λατσιών μεγάλη Συναυλία της Ορχήστρας του κ. Μάριου Μελετίου στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, με την ευκαιρία των 80 χρόνων του Δήμου μας. Παρακαλείστε όπως προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήριά σας προς 3 ευρώ από τα γραφεία του Δήμου Λατσιών.

Στις 2 Νοεμβρίου προγραμματίζουμε Θεία Λειτουργία στον Αρχάγγελό μας, αν μας επιτρέψουν οι αρχές του ψευδοκράτους, και, στη συνέχεια, Συνεστίαση στο κέντρο Κοσμύρια στην Αραδίππου, όπου θα γιορτάσουμε το 3ο ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και  τη 2η Γιορτή του Οφτού.

4)Τετραήμερο εκδηλώσεων στον Δήμο Λεμεσού σε συνεργασία με τους Κατεχόμενους Δήμους και τις Κατεχόμενες Κοινότητες από τις 14-17 Νοεμβρίου 2019 διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Την Εκδήλωση-Έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν μαθητές/τριες αλλά και όλος ο κόσμος, ώστε να γνωρίσουν την ιστορία και τις παραδόσεις του κάθε κατεχόμενου δήμου και κατεχόμενης κοινότητας.

Στις 7 Δεκεμβρίου προγραμματίζουμε Συνέδριο για τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, μ. Θεόδουλο Καλλίνικο, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, τη Μητρόπολη Μόρφου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Κολλέγιο CDA.


  • Κοινοποιήστε: