Ενημερωτικά Δελτία

Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες, φίλοι και φίλες.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι από το προηγούμενο Ενημερωτικό μας Δελτίο, Νοέμβριος 2021-Απρίλιος 2022, έχουν εκδοθεί τρία βιβλία που έχουν σχέση με την κωμόπολή μας. Οι εκδόσεις αυτές είναι απότοκο του ελεύθερου χρόνου που είχαμε τον καιρό της πανδημίας, τον οποίο αξιοποιήσαμε δεόντως για να υλοποιήσουμε το όραμά μας να αφήσουμε για τις επόμενες γενιές υλικό για την Ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του Λευκονοίκου μας.

Η έκδοση για την οποία σεμνυνόμαστε και νιώθουμε μεγάλη τιμή και εθνική υπερηφάνεια είναι το Λεύκωμα: «Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα».

Η δεύτερη έκδοση, η οποία ήρθε από την Αθήνα, στην οποία εκδόθηκε, τρεις μέρες μετά, στις 23 Μαΐου 2022, είναι μια φωτοαναστατική ανατύπωση του περιοδικού των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Λευκονοίκου «Φωτεινή Πορεία», 8 τεύχη, από το 1966-1973, δωρεά της Ι. Μ. Μονής Βατοπαιδίου, της οποίας ο ηγούμενος, ο Γέροντας Εφραίμ, είναι απόφοιτος του Γυμνασίου μας.

Τα οκτώ τεύχη μάς δώρισε στην Εκδήλωση Τιμής προς τους Καθηγητές και Καθηγήτριες του σχολείου μας, το 2018, η κ. Χρυστάλλα Χατζηγεωργίου, στη μνήμη του συζύγου της, Γεώργιου Χατζηγεωργίου από τη Γιαλούσα, ο οποίος ήταν καθηγητής του Γυμνασίου μας. Αμέσως, ο Γέροντας Εφραίμ προσφέρθηκε να τα εκδώσει η Μονή του. Τελικά, είχαμε και χορηγούς, το ζευγάρι των φίλων μας, Konstantin και Alla Shavel, πνευματικών παιδιών του Γέροντα Εφραίμ.

Την έκδοση αυτή είχαμε τη χαρά και την τιμή να επιμεληθούν οι Καθηγητές Θεοδόσης Πυλαρινός και Κυριάκος Ιωάννου, οι οποίοι έγραψαν και την Εισαγωγή.

Η έκδοση αυτή είναι η μόνη που θα πουληθεί από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων, Μαθητών και Απογόνων Ανωτέρας Σχολής-Γυμνασίου Λευκονοίκου προς 20 ευρώ για τα μέλη του Συνδέσμου και 25 ευρώ για όσους θέλουν να γραφτούν μέλη. Όσοι ενδιαφέρεστε να την αποκτήσετε, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου, στο τηλ. 99 694347 ή με την Πρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Καλλιόπη Καμιντζή-Σώζου, στο τηλ. 99 696521, ή με την Αντιπρόεδρο, κ. Ελένη Πιτσιλλίδου- Ροτσίδου, στο τηλ. 99603683.

Η τρίτη έκδοση είναι τα «Πεπραγμένα Δήμου Λευκονοίκου 2019» τ.2, στην οποία περιλαμβάνονται οι περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις μας στην Κύπρο αλλά και το εξωτερικό, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σε μία ευλογημένη χρονιά και ταυτόχρονα πολύ δημιουργική. Το 2019 ήταν η χρονιά που τιμήσαμε τα 80χρονα του Δήμου μας.
Ταυτόχρονα, μαζί με τις δράσεις μας, δημοσιεύουμε και φωτογραφίες από την παρουσίαση του Δήμου μας στα Μ.Μ.Ε., διάφορα άρθρα τα οποία έχουν σχέση με την κωμόπολή μας, ποιήματα, ενθυμήματα και φωτογραφίες από τη μαθητική ζωή στο Λευκόνοικο κ.ά.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη,
Δήμαρχος Λευκονοίκου

«Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα»

Με μεγάλη συγκίνηση, χαρά, τιμή και εθνική υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα έκδοση του Δήμου μας η οποία είναι αφιερωμένη στα παλληκάρια μας που έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση της πατρίδας μας από το 1964-1974, όπως ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκονοίκου. Με τη βοήθεια του Θεού θα προχωρήσουμε και στην έκδοση Λευκώματος για τους ήρωές μας από το 1931, 1945 και 1955, στο άμεσο μέλλον.

Σε αυτό το Λεύκωμα «Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα» ο τίτλος είναι παρμένος από το επίγραμμα που είχε την ευγενή καλοσύνη να συνθέσει για τους ήρωές μας, μετά από παράκλησή μας, ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας Ποιητής, ο Ακαδημαϊκός Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Επίτιμος Δημότης Λευκονοίκου. Οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μας θα είναι εσαεί για τη μέγιστη τιμή που μας έκανε!

Σε αυτό περιλαμβάνονται κείμενα που είχα γράψει παλαιότερα για κάποιους ήρωές μας, οι επικήδειοι που μου ανέθεσαν οι συγγενείς των πιο πολλών ηρώων να εκφωνήσω στις κηδείες τους, πριν εκλεγώ Δήμαρχος, αλλά και επικήδειοι συγγενών και συμπολεμιστών τους, διανθισμένοι με όμορφους στίχους ταιριαστούς για τον ηρωισμό τους.

Στο τέλος, παρατίθεται και Φωτογραφικό Επίμετρο από τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού, καθώς και του αναθεωρημένου Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου, που τελέστηκαν στις 12 Ιουνίου 2021, από τον Έντιμο Υπουργό Άμυνας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, έξω από το προσωρινό Οίκημα του Δήμου μας στο Πλατύ Αγλαντζιάς, με τη μεγάλη συνεισφορά του Γ.Ε.Ε.Φ., όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του Τιμητικού Αγήματος αλλά και της Σ.Μ.Ε.Φ. Οι ευχαριστίες μας, τόσο στον Υπουργό Άμυνας όσο και στο Γ.Ε.Ε.Φ. είναι βαθύτατες.

Η πρώτη φωτογραφία στη σελ.6 είναι καθαρά συμβολική. Ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ε.Φ., Στρατηγός Δημόκριτος Ζερβάκης, καταθέτει στεφάνι στους ήρωές μας, τον Ιούλιο του 2020! Τον ευχαριστούμε και τον ευγνωμονούμε για την τιμή που μας έκανε!
Άπειρες ευχαριστίες, όμως, οφείλω και σε αρκετούς φίλους και φίλες για τη συμπαράσταση, τις συμβουλές και τη βοήθειά τους, ιδιαιτέρως στον αγαπημένο μου Δόκτορα Κυριάκο Ιωάννου, Νεοελληνιστή, επίσης Επίτιμο Δημότη Λευκονοίκου, και την καλή μου φίλη, τη γραφίστρια κ. Αλεξία Στάικου. Πολλές ευχαριστίες, όμως, οφείλω και στους συγγενείς των ηρώων μας για τις πληροφορίες καθώς και για τις φωτογραφίες που μου έδωσαν. Τέλος, ευχαριστίες εκφράζω στο Δημοτικό μας Συμβούλιο.

Εύχομαι το Λεύκωμά μας να κοσμεί κάθε σπίτι συνδημότη και συνδημότισσάς μας, για να υπενθυμίζει στις νέες γενιές μας τον ηρωισμό των παλληκαριών της κωμόπολής μας.

Και για να θυμηθούμε τον Ολύμπιο Περικλή στον Επιτάφιο Λόγο του, η παρούσα έκδοση θα αποτελέσει έναν φωτεινό οδοδείκτη για τους νέους μας, που θα τους παρακινεί στον δρόμο της τιμής, της αξιοπρέπειας και της λεβεντιάς.

Ανακοινώσεις

1) Ως Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων είχαμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να συναντηθούμε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί μας, την Παρασκευή, 17 Ιουνίου.

2)Σας πληροφορούμε ότι μαζί με το Σωματείο μας προγραμματίζουμε εκκλησιασμό στο ανακαινισμένο ξωκκλήσι του Σταυρού μας, το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022, αν μας επιτρέψουν, βεβαίως, οι κατοχικές αρχές. Μετά τον εκκλησιασμό, πρώτα ο Θεός, προγραμματίζουμε συνεστίαση στο Σωματείο μας στη Λάρνακα.
Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω την Επιτροπή Πρωτοβουλίας του Σωματείου μας για την επιδιόρθωση του Σταυρού, αλλά και όσους εισέφεραν χρηματικά ποσά για την ανακαίνιση του Σταυρού μας, πρωτίστως τους αδελφούς μας της Ένωσης Λευκονοικιατών Αγγλίας, τους οποίους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τη βοήθεια.

3) Σας παρακαλώ, όταν μπορείτε, στις κηδείες να καλείτε τα Φιλανθρωπικά μας Ιδρύματα για εισφορές, γιατί από αυτά τα έσοδα βοηθούνται οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας.

4) Σας ενημερώνω ότι μόλις άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία, μαζί με τον αδελφό Δήμο Λύσης, προσφέραμε από 1000 ευρώ για να διατεθούν για αγορά φαρμάκων, μέσω της Εταιρείας ΜΕΤΟΧΕΜΙ, για τα παιδάκια που υποφέρουν από τον πόλεμο.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!


  • Κοινοποιήστε: