Ενημερωτικά Δελτία

Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες,

Σας στέλλω την αγάπη μου και τις πιο εγκάρδιες ευχές μου για υγεία, χαρά, δημιουργικότητα και υπομονή να διαβούμε τις συμπληγάδες που έφερε ο απεχθής ιός.

Σε αυτό το Δελτίο σάς ενημερώνω για δύο εμβληματικές, ξεχωριστές εκδηλώσεις του Δήμου μας, όπως σας είχα ενημερώσει στο προηγούμενο Δελτίο. Σας θυμίζω ότι το Συμπόσιό μας μεταδιδόταν ζωντανά από τη διαδικτυακή τηλεόραση PemptousiaTV της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, και τώρα έχει αναρτηθεί στα βίντεο της Πεμπτουσίας και στην Ιστοσελίδα μας, ώστε να μπορούμε όλοι μας να το απολαύσουμε και να μάθουμε πολλά για το Λευκόνοικό μας!

Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη

Δήμαρχος Λευκονοίκου

 

Αποκαλυπτήρια Προτομής του Ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου 

Το Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021, τελέστηκαν από τον Έντιμο Υπουργό Άμυνας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, τα Αποκαλυπτήρια Προτομής του Ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού, του πρώτου πεσόντα στις μάχες της Τηλλυρίας το 1964, (η προτομή του οποίου από το Λευκόνοικο βρέθηκε το 2017 στις ελεύθερες περιοχές), καθώς και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονημένων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου, μέσα σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, η οποία συνδύαζε εθνική ανάταση, χριστιανικό ήθος, μνήμες, νόστο πατρίδας, συγκίνηση, ποιητικό λόγο.

Η εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, διήρκεσε ακριβώς μία ώρα και ξεκίνησε με άφιξη φλόγας από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και εικονική αφή στις στήλες θυμιάματος από ομάδα καταδρομέων. Στη συνέχεια, καλωσόρισε τους παρισταμένους, επισήμους, συγγενείς των ηρώων και πολλούς Λευκονοικιάτες και φίλους του Δήμου, η Πολιτιστική Λειτουργός του Δήμου Λευκονοίκου, Δρ Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κ. Μιχάλη Μιχαήλ, εκ μέρους της οικογένειας του ήρωα, τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο», κ. Νίκο Αθανασίου, τη Δήμαρχο Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη,   και τον Έντιμο Υπουργό Άμυνας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη.

Ακολούθως, έγινε Προσκλητήριο Πεσόντων, τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής και του Μνημείου από τον Έντιμο κ. Υπουργό, κατάθεση στεφάνων από την αδελφή του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού, κ. Μαρούλα Ζαρβού-Μιχαήλ, τον Έντιμο κ. Υπουργό Άμυνας, τον εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Ταξίαρχο Σολωμό Σολωμού, τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχη Στυλιανό Τίνανα, τον Στρατηγό Χαράλαμπο Λόττα, Πρόεδρο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εθελοντών Αγωνιστών 1963-64, και τη Δήμαρχο Λευκονοίκου.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Μουσικός κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα, η οποία τραγούδησε το «Ανδρών Ηρώων», υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της ΣΜΕΦ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Ανδρέα Ευσταθίου, μεταφέροντάς μας πίσω στα χρόνια του Λευκονοίκου μας, όπου το τραγουδούσαμε ως χορωδία του Γυμνασίου μας στο Ηρώον στην κεντρική πλατεία της κωμοπόλεώς μας. Η εκδήλωση τελείωσε με μονόλεπτο σιγή στη μνήμη των ηρώων μας και τον Εθνικό μας Ύμνο. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης Τιμητικό Άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδιδε τιμές.

Ως Δήμος Λευκονοίκου, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, καθώς και  τον Συνταγματάρχη Κρίστη Πετρίδη για τη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθειά τους. Η λαμπρότητα και το μεγαλείο της εκδήλωσης οφειλόταν στη δική τους συνέργεια.

Μεγάλη τιμή για τον Δήμο μας είναι η σύνθεση επιγράμματος από τον Ποιητή και Ακαδημαϊκό Κυριάκο Χαραλαμπίδη για «Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα», το οποίο απήγγειλε στη διάρκεια της εκδήλωσης. Εκφράζουμε τις άπειρες ευχαριστίες μας στον αγαπημένο Ποιητή!

Επιστημονικό Συμπόσιο «Το Λευκόνοικο από την αρχαιότητα έως σήμερα»

Ο Δήμος Λευκονοίκου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο» σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών διοργάνωσαν τριήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Το Λευκόνοικο από την Αρχαιότητα έως σήμερα», από τις 8-10 Οκτωβρίου 2021 στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, ο  Υ.Π.Π.Α.Ν., κ. Πρόδρομος Προδρόμου, κήρυξε εκ μέρους του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία περιλάμβανε καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, Δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και κεντρική ομιλία από τη Δήμαρχο Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, η οποία παρουσίασε τις εμβληματικές εκδηλώσεις του Δήμου την τελευταία πενταετία, ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες Λευκονοίκου, ο Ποιητής και Ακαδημαϊκός Κυριάκος Χαραλαμπίδης και ο Διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας και Πανεπιστημιακός Κυριάκος Ιωάννου. Στην αντιφώνησή τους οι δύο τιμώμενοι μάς εντυπωσίασαν με την ποιότητα του λόγου τους.

Η εκδήλωση τελείωσε με τραγούδια από τις χαρισματικές κυρίες μας, την κ. Μάρω Εξηντάρη- Μήτσα, μουσικό και τέως γυμνασιάρχη, και τη Δρα Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου Λευκονοίκου, οι οποίες συνεπήραν με τις φωνές τους το ακροατήριο. Στο τελευταίο τραγούδι, το παραδοσιακό «Γιασεμίν», τραγούδησαν μαζί με τον αγαπημένο φίλο του Δήμου μας, βαρύτονο κ. Κύρο Πατσαλίδη, και ξεσήκωσαν όλες τις ψυχές που μέθυσαν με το νέκταρ της μουσικής και της ποίησης. Η εκδήλωση ήταν εξαιρετική και από απόψεως προσέλευσης κόσμου, επιπέδου αλλά και συγκινησιακής φόρτισης.

 

Οι επόμενες δύο μέρες του Συνεδρίου ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες με πρωτότυπες παρουσιάσεις από εκλεκτούς/-ές και έγκριτους επιστήμονες, οι οποίοι/-ες άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους συνέδρους. Φύγαμε όλοι και όλες σοφότεροι. Μορφωθήκαμε. Φορτιστήκαμε συναισθηματικά. Μάθαμε πολλά νέα στοιχεία για την κωμόπολή μας, στοιχεία τα οποία για πρώτη φορά έρχονται στην επιφάνεια. Καταληκτικά, ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο Συμπόσιο από όλες τις απόψεις. Ένα ταξίδι ψυχής και μνήμης! Ένα νοσταλγικό ταξίδι γνώσης!

Άπειρες ευχαριστίες οφείλουμε στους ομιλητές/-τριες, στους συνεργάτες μας, στους επισήμους, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στους φίλους αλλά και στους συνδημότες και συνδημότισσές μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ιδιαιτέρως, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών με την οποία συνεργαστήκαμε, και ιδιαιτέρως στον Πρόεδρό της Δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου και τον Αντιπρόεδρο Δρα Ιωάννη Ηλιάδη, όπως και στους επίσημους χορηγούς μας, στο ΡΙΚ, στον κ. Λύσανδρο Νίκου Ιωάννου, με καταγωγή από το Λευκόνοικο, ιδιοκτήτη της Pizza Hut και του καφέ Nero για τη γενναιόδωρη προσφορά του σε όλη τη διάρκεια του Συμποσίου, αλλά και στη διαδικτυακή τηλεόραση Pemptousia TV της Μονής Βατοπαιδίου για τη ζωντανή μετάδοση του Συμποσίου μας και τις τρεις ημέρες.

 

 

 

        

 

 

 

 

 

 

 

 


  • Κοινοποιήστε: