Ενημερωτικά Δελτία

Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες, φίλοι και φίλες,

Οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν μία περίοδος έντονης δραστηριότητας. Μας βοήθησε και η ύφεση της πανδημίας, γι’ αυτό και μπορέσαμε να επισκεφθούμε τους αδελφούς μας στη Δυτική Λέσβο, να συμμετάσχουμε σε διαφωτιστική αποστολή στην Πράγα, αλλά και να διοργανώσουμε μία εξαιρετική εκδήλωση για τη Μικρασία με τον Δήμο Λεμεσού, για την οποία ευγνωμονώ τον εκλεκτό Δήμαρχο Λεμεσού, κ. Νίκο Νικολαΐδη, και την κ. Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου, την ακάματη και δραστήρια Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί μας σε αυτή την εκδήλωση που έγινε στη ζεστή και όμορφη αίθουσα στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού.

Επίσης, με πρόσκληση του Δημάρχου Γυθείου, συμμετείχα σε συνέδριο για τον Ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, Επίτιμο Δημότη Λευκονοίκου, από τις 18-20 Νοεμβ.

Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2023. Είθε να είναι η χρονιά της επιστροφής στο Λευκόνοικό μας!

Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη,
Δήμαρχος Λευκονοίκου

Επίσκεψη στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Καταρχάς, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, του καλού μας φίλου, κ. Ταξιάρχη Βέρρου, επισκεφθήκαμε τον Δήμο τους από τις 12-15 Οκτωβρίου 2022, για να συνεορτάσουμε τον Άγιο Ιγνάτιό τους στην Ι. Μ. Λειμώνος στην Καλλονή, γι’ αυτό από καρδιάς τούς ευχαριστούμε.

Η αντιπροσωπία η οποία αποτελείτο από τη Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους, κ. Ιωάννη Σιακαλλή και κ.Σωτήρη Κόκκινο, την Πέμπτη, 13/10/2022, προσκύνησε την εικόνα του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο, επισκέφθηκε την εορτάζουσα Ιερά Μονή Λειμώνος στην Καλλονή και προσκύνησε τον Άγιο Ιγνάτιο, αλλά είχε και την ευκαιρία να συμμετάσχει στη σύσκεψη του αδελφού Δήμου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας, κ. Στέλιο Πέτσα, στην οποία συζητήθηκαν τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο.

Επιπρόσθετα, την Παρασκευή, 14/10/2022, στις 11 π.μ., εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες και τους κεκοιμημένους στο Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία Λευκονοίκου στη Μήθυμνα και, στη συνέχεια, η αντιπροσωπία συμμετείχε στα εγκαίνια του νέου Λιμεναρχείου Μηθύμνης τα οποία τέλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Δήμο Λευκονοίκου.

Αποστολή Διαφώτισης της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων στην Πράγα

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων πραγματοποίησε με επιτυχία αποστολή διαφώτισης στην Πράγα, με την ευκαιρία της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 1ης και 4ης Νοεμβρίου 2022.

Η αντιπροσωπία της Επιτροπής, η οποία απoτελείτο από τον Πρόεδρο και Δήμαρχο Κυθρέας, δρα Πέτρο Καρεκλά, τη Δήμαρχο Ακανθούς, κ. Ελένη Χατζημιχαήλ, και τη Δήμαρχο Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου- Παναγίδη, έγινε δεκτή από κρατικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της τσεχικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά συναντήθηκε επίσης και με εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.
Την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα την καταστροφή της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου στα κατεχόμενα, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κύπρου στην Πράγα και την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η επίσκεψη της αντιπροσωπίας της Επιτροπής στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Πράγας, όπου οι Δήμαρχοι απέτισαν φόρο τιμής στους 17 Κύπριους συμπατριώτες μας (12 Ελληνοκύπριους και 5 Τουρκοκύπριους) που άφησαν τα κόκκαλά τους στην ξένη γη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και τάφηκαν εκεί.

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πράγα, και ιδιαίτερα προς τον Πρέσβη μας, κ. Αντώνη Θεοχάρους, για την άρτια διοργάνωση των επαφών και της εκδήλωσης, καθώς και για τη ζεστή φιλοξενία της αποστολής.

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή 1922-2022

Ήταν μία εκδήλωση συναισθηματικά φορτισμένη, μία μουσική πανδαισία, στη διάρκεια της οποίας τραγουδήσαμε όλοι και όλες μαζί με τους καταπληκτικούς μουσικούς μας, τα αδέλφια Λοΐζο και Λέανδρο Ελευθερίου, και τον Παναγιώτη Μαρίνου, εκ μητρογονίας Λευκονοικιάτη, γιο της Ελενίτσας Πόππου, αλλά και τις τραγουδίστριες, τη μουσικό μας, Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα, τη Γαβριέλα Ασημένου, εγγονή του Μιχάλη Τακούσιη, όπως και τον τραγουδιστή μας, Ανδρέα Πόππο, που μας μάγεψαν και μας συνεπήραν σε ένα όμορφο ταξίδι στη Σμύρνη και στην Πόλη αλλά και σε όλη τη Μικρασία την αγαπημένη, σε όλες τις αλησμόνητες πατρίδες.

Ομιλητής ήταν ο αειθαλής κ. Γρηγόρης Κλόκκος, εκπαιδευτικός και μελετητής της Μικρασίας, ο οποίος κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ


  • Κοινοποιήστε: