Ενημερωτικά Δελτία

 

 Ενημερωτικό Δελτίο

Οκτώβριος -Δεκέμβριος 2019

αρ. δελτίου 58

Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες,

Τελειώνει και ο τρίτος χρόνος του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου, και σας υπενθυμίζουμε ότι τη νέα χρονιά θα γιορτάσουμε τα 80χρονα του Γυμνασίου μας. Μάλιστα ο Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, μας πρότεινε στην περσινή μας Εκδήλωση Τιμής προς τους Καθηγητές μας,  η Ιερά και Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου να αναλάβει τη φωτοαναστατική έκδοση των οκτώ τόμων του περιοδικού  «Φωτεινή Πορεία» που εκδιδόταν στο Γυμνάσιό μας από το 1965 ως το 1973. Υπολογίζουμε να γίνει η παρουσίαση του βιβλίου το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ταυτόχρονα, σας ενημερώνουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την προσεχή χρονιά να προχωρήσει στη δημιουργία χορωδίας στη Λεμεσό, με μαέστρο την κ. Γαβριέλα Ασημένου, κόρη της κ. Σωτηρούλας  Μιχάλη Τακούσιη. Παρακαλούνται, όσοι και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη χορωδία, να τηλεφωνήσουν στο τηλέφωνο  99787045.

Επιπλέον, σας ζητάμε να μας ενημερώσετε για τα παιδιά σας  που σπουδάζουν είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, για να τα γνωρίσουμε και να τα φέρουμε κοντά στον Δήμο μας, όπως έγινε με τους φοιτητές/τριές μας στην Αθήνα. Μπορείτε να μου τηλεφωνείτε στο τηλέφωνο 99 694347.

Επιπρόσθετα, περιμένουμε να μας στείλετε υλικό για την έκδοση των Πεπραγμένων του Δήμου μας για το 2019. Μπορείτε να στείλετε ποιήματα, κείμενα, μελέτες, ή ό, τι άλλο θέλετε, σύντομα.

Αξίζει να σας πληροφορήσουμε ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί εκδόθηκαν τα Πρακτικά του περσινού 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Μητροπολίτη Κιτίου, Κυπριανό Οικονομίδη, και γι’ αυτό ευχαριστούμε από καρδιάς τους αγαπημένους φίλους του Δήμου μας, Καθηγητή Θεοδόση Πυλαρινό από την Αθήνα και τον Δρα Κυριάκο Ιωάννου, που ανέλαβαν οικειοθελώς την επιμέλεια του τόμου. Προγραμματίζεται παρουσίασή του αρχές του 2020, και, όσοι έρθουν στις παρουσιάσεις, θα πάρουν και τον τόμο των Πρακτικών. Σας συνιστώ να το διαβάσετε, όταν το πάρετε, για να μάθετε πολλά άγνωστα σε μας στοιχεία για το Λευκόνοικό μας που θα μας κάνουν πολύ περήφανους/ες.

Με βάση το βιβλιαράκι που ετοίμασε ο πατήρ Κυριάκος Ρήγας το 1995, σας ανακοινώνουμε ότι είναι έτοιμο για έκδοση ένα νέο βιβλιαράκι πολύγλωσσο για τον Δήμο μας για σκοπούς διαφώτισης.

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι προγραμματίζεται από τις 8-10 Μαΐου Συνέδριο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Λευκονοίκου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, με εξέχοντες επιστήμονες. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να μας το δηλώσουν.

Τέλος, ευχαριστώ το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Πρόεδρο και τα Επαρχιακά Συμβούλια του Σωματείου μας, το Προσωπικό του Δήμου μας, τον κ. Λούη Αθανασίου και την κ. Κυριακή Κόκκινου, όπως και όλους τους φίλους και όλες τις φίλες που βοηθούν σε κάθε εκδήλωσή μας. Τους ευγνωμονώ, γιατί με τη συνεργασία και την αγάπη γίνονται θαύματα.

 

Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη

Δήμαρχος Λευκονοίκου

 

Εκδρομή Συνταξιούχων

Το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019, ο Δήμος Λευκονοίκου δεξιώθηκε τους συνταξιούχους του. Μετά από προσκύνημα και ξενάγηση στη Μητρόπολη, κατέληξαν για γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής.

Αντικατοχική-Διαφωτιστική Εκδήλωση Δήμου

Λευκονοίκου στο Βερολίνο(15-17 Οκτωβρίου 2019)

Αντιπροσωπεία του Δήμου Λευκονοίκου, αποτελούμενη από τη Δήμαρχο, κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, και τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Νικόλα Μπάκα, επέστρεψε πλήρως ικανοποιημένη από τις επαφές που είχαν στην πρωτεύουσα της Γερμανίας με σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής ζωής, αλλά και από την προβολή του ντοκιμαντέρ «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν», στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο. Η αντιπροσωπεία ευχαριστεί τον Πρέσβη μας στο Βερολίνο, κ. Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, και άλλα μέλη της Πρεσβείας μας για όλη τη βοήθειά τους στις συναντήσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, της Καγκελαρίας, αλλά και με βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής, φίλους της Κύπρου.

Επίσης, σε επίσκεψη στο Μουσείο Newes, στο νησί των Μουσείων, ανακάλυψαν ένα κεραμικό με συλλαβική γραφή που ανήκει στον 5ο με 3ον αιώνα π.Χ., από το Λευκόνοικο.
«Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου» 31 Οκτ-2 Νοεμβρίου 2019

Ο Δήμος Λευκονοίκου στις 31 Οκτ. στις 10 π.μ. στο ΓΤΠ πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου για τις «Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου», στην οποία η Δήμαρχος, κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, πλαισιωμένη από τις κυρίες, Μάρω Εξηντάρη Μήτσα, Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους και Κυριακή Κόκκινου,  παρουσίασε τις εκδηλώσεις με την ευκαιρία των 80 χρόνων παρουσίας του.

Κατ΄ αρχάς η Δήμαρχος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τη στήριξη και την προβολή των εκδηλώσεων του Δήμου Λευκονοίκου, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες της στον Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», όπως και τους προηγούμενους Δημάρχους, Κοινοτάρχες και τα Δημοτικά Συμβούλια για την προσφορά τους στον Δήμο μας.

Το βράδυ στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, σε συνεργασία με τον Δήμο Λατσιών, ο Δήμος Λευκονοίκου γιόρτασε τα 80χρονά του με χαιρετισμούς, παρουσίαση διαφανειών και                                                                                                                                                               τραγούδια από τις κ. Μάρω Εξηντάρη Μήτσα και Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, οι οποίες καταγοήτευσαν τον κόσμο, και, στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε Συναυλία του Μάριου Μελετίου, με τίτλο «Αξέχαστα κι αγαπημένα», υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίο, λόγω κωλύματος, εκπροσώπησε η Υπουργός, κ. Βασιλική Αναστασιάδου. Για τις Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου ήρθε αντιπροσωπεία από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, στον οποίο ανήκει και η Μήθυμνα, με την οποία είχαμε αδελφοποιηθεί επί δημαρχίας του μακαριστού, Λυκούργου Κάππα.

Το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, αφού το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε να γίνει Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο. Ακολούθησε μνημόσυνο των πεσόντων αλλά και όλων των αποθανόντων στην προσφυγιά Λευκονοικιατών, έγινε κατάθεση στεφάνων και, στη συνέχεια, τρισάγιο στους τάφους τεσσάρων ηρώων του Δήμου που είναι θαμμένοι στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα.

Το μεσημέρι, σε κέντρο στην Αραδίππου, ακολούθησε Συνεστίαση με τίτλο: «3ο Ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και 2η Γιορτή του Οφτού», υπό την αιγίδα του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Θεοδόση Τσιόλα, ο οποίος στον χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Δήμου Λευκονοίκου στο νησί μας, ανακοίνωσε και εισφορά 1000 ευρώ στον Δήμο μας.

 

Η συνεστίαση είχε αρκετή επιτυχία, και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος,  κάλεσε αντιπροσωπεία του Δήμου Λευκονοίκου να επισκεφτεί τη Λέσβο, στις 8 Δεκεμβρίου που γιορτάζουν την απελευθέρωση του βορείου τμήματος του νησιού τους από τον ελληνικό στρατό το 1912.

 

Συμμετοχή Δήμου Λευκονοίκου στις Μνήμες Κατεχόμενης Γης (14-15 Οκτωβρίου)

Ο Δήμος Λευκονοίκου συμμετείχε μαζί με τους άλλους κατεχόμενους Δήμους στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης», στον Δημοτικό Κήπο Λεμεσού, με δικό του περίπτερο, στο οποίο εκτέθηκαν φωτογραφίες, βιβλία, ημερολόγια, κεντήματα και υφαντά της κωμόπολής μας. Από το περίπτερό μας πέρασαν, πέρα από τους επισήμους, και μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σχολεία της πόλης και της επαρχίας Λεμεσού.

 

Στις 15 Νοεμβρίου, έγινε Εκδήλωση Καταδίκης του Ψευδοκράτους στο Λανίτειο Θέατρο στο οποίο η Δήμαρχος πήρε μέρος με μια Βιωματική Αφήγηση για την εισβολή.

 

 Συναντήσεις Δημάρχου Λευκονοίκου στην Αθήνα

 Σε ιδιωτική επίσκεψη τον Νοέμβριο στην Αθήνα, η Δήμαρχος  επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη, τον Δήμαρχο Περιστερίου, κ. Αντρέα Παχατουρίδη, μια λαμπρή προσωπικότητα, που εκλέγεται για 5η θητεία στον Δήμο του,  τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Κωνσταντίνο Λούλη, όπως και  τον Πρέσβη μας, κ. Κυριάκο Κενεβέζο.

Σε όλες τις συναντήσεις πρόσφερε και τον τόμο «Πεπραγμένα του Δήμου Λευκονοίκου 2017-2018».

Ταυτόχρονα, με την ευκαιρία ενός Συνεδρίου, συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με Υπουργούς αλλά και με στελέχη πρώτης γραμμής της ελληνικής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα, συναντήθηκε, επιπρόσθετα, και με φοιτητές και φοιτήτριες από το Λευκόνοικο, και ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωριστούν τα νέα παιδιά μεταξύ τους, να μιλήσουν για το Λευκόνοικο και να θυμηθούν παλιούς ανθρώπους της κωμόπολής μας.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ

Την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019, η Σχολική Εφορία Λευκονοίκου βράβευσε τους άριστους μαθητές και μαθήτριες, αποφοίτους Λυκείου 2018-2019,  ενώ τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα «Ελένης Θ. Σαββίδου» και «Κυριακής Θούπα», απένειμαν τα οικονομικά βοηθήματα σε φοιτητές και φοιτήτριες, με καταγωγή από το Λευκόνοικο.

Επίσης, ο Κοινοτάρχης Λευκονοίκου, κ. Ντίνος Γρηγορίου, απένειμε βραβείο στον άριστο των αρίστων αποφοίτων μας, στη μνήμη των πρώην Δημάρχων, Κοινοταρχών και Σχολικών Εφόρων για την προσφορά τους στην ανάπτυξη του Λευκονοίκου και ειδικά της Παιδείας.
Το βραβείο απονεμήθηκε στην Αναστασία Ζεβεδαίου, εγγονή εκπαιδευτικών, της κ. Τασούλας και του κ. Λεύκιου Παπανικολάου, η οποία έχει την πιο υψηλή βαθμολογία στο Απολυτήριο.

Συγχαίρουμε όλα τα παιδιά μας και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη ζωή τους.

         

 Λεωφ. Κυρηνείας 91, 2113 Αγλαντζιά

Τ. Θ. 14069, 2153 Αγλαντζιά

Τηλ. 22462951 Φαξ 22462952

Email: lefkoniko@cytanet.com.cy

Ιστοσελίδα: dimoslefkonikou.org


  • Κοινοποιήστε: