Ενημερωτικά Δελτία

Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες,

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!

Καλό Μήνα! Μάης μυρωδάτος!

Περάσαμε κι εμείς, και περνούμε, μαζί με όλη την υφήλιο, τη δοκιμασία του ιού. Το μέλλον είναι αβέβαιο, γι’ αυτό απαιτείται όλοι να προσέχουμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, μέχρι να βρεθεί μια λύση σε αυτή την πανδημία που ενέσκηψε, που ευτυχώς και στην Κύπρο και στην Ελλάδα καταφέραμε να την περιορίσουμε ως τώρα σε χαμηλά επίπεδα.

Λόγω αυτής της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε, δεν μπορούμε να συναντηθούμε ούτε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις. Γι’ αυτό όσοι μπορούν, ας παρακολουθούν την Ιστοσελίδα μας ή τη σελίδα μας «Μνήμες Λευκονοίκου».

Αυτές τις ημέρες του περιορισμού μας, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε με συγκίνηση το ντοκιμαντέρ που γύρισε το ΡΙΚ, το Πάσχα του 1973, στο Λευκόνοικο. Το ντοκιμαντέρ το έχουμε αναρτήσει στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και στην Ιστοσελίδα του Δήμου μας. Είναι ένα μέρος από την Ιστορία, τις Παραδόσεις και τον Πολιτισμό μας.

Επιπλέον, στις 29 Απριλίου 2020, στην εκπομπή του ΡΙΚ «Εμείς και ο κόσμος μας» με τον κ. Λουκά Χάματσο, παρουσιάστηκε μεγάλο μέρος από το μεγάλο ντοκιμαντέρ μας με τίτλο: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν», το οποίο ετοιμάσαμε σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη κ. Μιχάλη Γεωργιάδη,  βασισμένο σε συνεντεύξεις πολλών συνδημοτών/-τισσών μας κάποιας ηλικίας, κάποιοι από τους οποίους ήδη έχουν φύγει. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να καταγράψουμε όσο πιο πολλούς/-ές και από άλλες ηλικίες.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μαζί με άλλους πέντε κατεχόμενους Δήμους προσφέραμε το ποσό των 6,000 ευρώ στο Υπουργείο Υγείας για τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία. Ταυτόχρονα, πρόσφεραν προσωπικά η Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο το ποσό των 1000 ευρώ στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου για αγορά χρήσιμου υλικού.

Το τριήμερο Συνέδριο για το Λευκόνοικο που προγραμματίζαμε για τον Μάϊο, αναβάλλεται ασφαλώς, και θα το προγραμματίσουμε σε ευθετότερο χρόνο.

Συνδημότες και συνδημότισσες,

Δύναμη, υπομονή και προσευχή. Να έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό. Εμείς περάσαμε πολύ χειρότερα και τα καταφέραμε. Όμοια θα γίνει και τώρα.

Η χάρις του Θεού είναι στην καρδιά μας!

 

Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη

Δήμαρχος Λευκονοίκου

 

Παιδικές χριστουγεννιάτικες γιορτές

Από κοινού ο Δήμος Λευκονοίκου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», επαρχίας Λευκωσίας  (3 Ιαν. 2020), Λεμεσού(5 Ιαν.2020) και Λάρνακας-Αμμοχώστου, (12 Ιαν.2020) πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη μας ετήσια παιδική χριστουγεννιάτικη γιορτή.
Τα παιδάκια του Λευκονοίκου απόλαυσαν τα μαγικά του ταχυδακτυλουργού και πήραν τα δώρα τους από τον Άγιο Βασίλη.
Ευχαριστώ πολύ τους Προέδρους των Επαρχιακών Συμβουλίων του Σωματείου μας, τα μέλη, αλλά και όσους και όσες εργάστηκαν για την πραγματοποίηση και την επιτυχία των εκδηλώσεων.

 

Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας στον Δήμο Λευκονοίκου στις 14 Ιανουαρίου 2020

 

Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας στον Δήμο Λευκονοίκου από τον π. Σταύρο Χριστοφή, ιερέα με καταγωγή από το Λευκόνοικο. Ο πατήρ Σταύρος επιδαψίλευσε λόγια αγάπης και καταλλαγής και ευχήθηκε καλή συνεργασία και συμπόρευση.

 

Δενδροφύτευση εις μνήμην του μ. Δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού

Ο Δήμος Λευκονοίκου συμμετείχε στη δενδροφύτευση που  πραγματοποίησε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων εις μνήμην του τέως Δημάρχου Αμμοχώστου και Προέδρου της, μ. Αλέξη Γαλανού, το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020, στο Πάρκο Ακαδημίας στην Αγλαντζιά, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών.

Συνέντευξη της Δημάρχου Λευκονοίκου

Η Δήμαρχος συμμετείχε στην εκπομπή “Κύπριοι του κόσμου”, στο ΡΙΚ 1, στις 25 Ιανουαρίου 2020, όπου αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν την περσινή χρονιά που γιορτάζαμε τα 80χρονα του Δήμου μας. Στη διάρκεια της εκπομπής, προβλήθηκαν, επίσης, και σκηνές από το ντοκιμαντέρ μας.

 

Αποκαλυπτήρια των προτομών των ποιητών Βασίλη Μιχαηλίδη και Κώστα Μόντη

Στις 29 Ιανουαρίου του 2020, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Λύκειο Παραλιμνίου, όπου έγιναν τα Αποκαλυπτήρια των προτομών του Εθνικού μας Ποιητή, του Βασίλη Μιχαηλίδη, και του Ποιητή Κώστα Μόντη.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Λύκειο Παραλιμνίου, η Σχολική Εφορία Παραλιμνίου και το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης».

Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου παρέστησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Νικόλας Μπάκας και κ. Σωτήρης Κόκκινος, ενώ παρούσα ήταν και η Πολιτιστική Λειτουργός του Δήμου μας, Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους.

 

Συγκεντρώσεις γυναικών

Στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας από τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Πιερή Γυψιώτη στις 30 Ιανουαρίου, στη Λάρνακα οι γυναίκες γιόρτασαν τη μέρα της γυναίκας στις 12 του Μάρτη 2020, όπου η Δήμαρχος χάρισε σε όλες τις γυναίκες γαρύφαλο, ενώ στη Λεμεσό προγραμματίστηκε εκδήλωση για να τιμήσουμε τη μέρα της γυναίκας την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020, η οποία ακυρώθηκε, λόγω της έκτακτης κατάστασης.

 

Διήμερο σε ξενοδοχεία στην Πάφο

Τα Επαρχιακά Συμβούλια Λεμεσού και Λευκωσίας του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο» διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία ένα διήμερο ( 1η -2α Φεβρουαρίου και 29η Φεβρ.-1η Μαρτίου 2020 αντιστοίχως) σε ξενοδοχείο στην Πάφο. Ήταν μια ευκαιρία να συναντηθούν φίλοι και γνωστοί και να περάσουν όμορφα, να θυμηθούν τη γειτονιά και τους ανθρώπους της, τους συμμαθητές και συμμαθήτριές τους και να ψυχαγωγηθούν με όμορφα τραγούδια και χορούς, αλλά και με τα τσιαττιστά των συνδημοτών τους, κ. Σωτήρη Χούτρη και κ. Χρίστου Τζιαλλή, αλλά και του κουμπάρου του κ. Ξενή Παντελή.

Για άλλη μια φορά, συγχαίρουμε τους Προέδρους και τα μέλη των Επαρχιακών Συμβουλίων του Σωματείου μας για την άψογη διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών που έχουν καταστεί θεσμός.

 

Εκδήλωση για τις Σήκωσες

Το βράδυ της 1ης Μαρτίου 2020, της Κυριακής της Τυρηνής, το Επαρχιακό Συμβούλιο Λάρνακας-Αμμοχώστου του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο», διοργάνωσε εκδήλωση για τις «Σήκωσες» στο οίκημα του Σωματείου στη Λάρνακα, με στόχο να διατηρηθεί η μνήμη της κωμόπολής μας και να θυμηθούν οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νεότεροι πώς γιόρταζαν τις Σήκωσες στο Λευκόνοικο. Το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του Σωματείου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν όμορφα εδέσματα αλλά και πουρέκκια, τσιπόπιτες, διπλοπισιήδες, χόρεψαν και τραγούδησαν.

Εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου, εκφράζω τις ευχαριστίες μας και συγχαίρω τον  Πρόεδρο και τα μέλη του Επαρχιακού Συμβουλίου Λάρνακας-Αμμοχώστου, όπως και όλους τους φίλους και τις φίλες που φρόντισαν να περάσουμε μια υπέροχη βραδιά.

 

Επίσκεψη Επαρχιακού Γραμματέα ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, κ. Νίκου Γεωργίου, στις 10 Μαρτίου 2020, στον Δήμο Λευκονοίκου

Ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, κ. Νίκος Γεωργίου, συνοδευόμενος από τον Δημοτικό Σύμβουλο Αγλαντζιάς κ. Κύπρο Χ΄΄ Κυπριανού, από την Αμμόχωστο, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Λευκονοίκου στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου συναντήθηκαν με τη Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους υπαλλήλους του Δήμου.          Κατά τη συνάντηση, η Δήμαρχος, αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες, τους ευχαρίστησε για την ευγενική τους πρόθεση να επισκεφθούν τους Κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες για να ενημερωθούν για τα προβλήματα των προσφύγων κατοίκων τους. Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή τους, τονίζοντας ότι αυτό είναι το χρέος τους, να είναι εκεί και όπου τους χρειάζεται ο κόσμος και να έχουν μια αμφίδρομη επικοινωνία. Ανέφερε, δε, ότι η επίσκεψή του δεν έχει μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά ουσιαστικό, αφού εκ Μητρογονίας είναι Λευκονοικιάτης.                                                                         Στη συνέχεια, συζήτησαν πολλά από τα προβλήματα που απασχολούν τους πρόσφυγες, όπως την άνιση κατανομή βαρών, την υπεραξία της γης στις ελεύθερες περιοχές και την αδυναμία των προσφύγων να βοηθήσουν τα παιδιά τους, το στεγαστικό πρόβλημα για τα νέα ζευγάρια, το θέμα της Μητρογονίας, τα οικονομικά και άλλα προβλήματα των ανθρώπων που ξεσπιτώθηκαν, τον πόθο της επιστροφής, κ.ά. Μάλιστα, μετά από 45 χρόνια ταλαιπωριών και την απουσία λύσης στον ορίζοντα, τόνισαν ότι χρειάζονται να παρθούν μέτρα ενίσχυσης των προσφύγων και συμφώνησαν ότι οι εκτοπισμένοι θέλουν την αξιοπρέπειά τους.

Εισφορές για επιδιόρθωση-συντήρηση  μνημείων Λευκονοίκου.

 Κατάθεση σε   Ειδικό Λογαριασμό του Προσφυγικού Σωματείου  «ΤΟ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ»

 1. Δήμος Αγίας Νάπας:  €2.000
 2. Ανώνυμος: €1.500
 3. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη: €1.000
 4. Πιερής Γυψιώτης: €1.000
 5. Ανώνυμος: €1.000
 6. Δήμος Παραλιμνίου: €500
 7. Σωτήρης Κόκκινος: €500
 8. Λύσανδρος Λυσάνδρου: €500
 9. Μαρία Τακούσιη: €200
 10. Δημήτρης Αντ. Δημητρίου: €200
 11. Λεύκιος Παπανικολάου: €200
 12. Σοφούλης Ιωάννου Χατζηπαναγή: €100
 13. Σταυρούλα Κάππα: €100
 14. Σάββας Λεωνίδα & Υιοί: €100
 15. Σάββας Λούκα Παίδιου: €100
 16. Νίτσα Ζαρβού-Κουμουδιού: €50
 17. Φώτης Τσιολάκης: €20
 18. Μιχάλης Κυπριανού: €20

 Εισφορές μέχρι 11 Μαΐου 2020: €9.090           


 • Κοινοποιήστε: