Τεθνεώτες-Επικήδειοι

Επικήδειος στον Κυριάκο Παττίχη

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

Ώρα 11:00 π.μ.

Εκκλησία Αγίας Μαρίνας Καψάλου, Λεμεσός

Είναι με θλιμμένη την ψυχή και με βαριά βήματα που οδηγηθήκαμε σήμερα στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας για να παρακολουθήσουμε την εξόδιο ακολουθία και να συνοδεύσουμε στην τελευταία του κατοικία τον φίλο και συναγωνιστή Κυριάκο Παττίχη.

Δακρύσαμε όλοι με το άγγελμα του θανάτου του και σε όλους εμάς τους συναγωνιστές του της ΕΟΚΑ είναι μια θλιβερή μέρα του Ιούλη.

Η πατρίδα έχασε έναν μεγάλο ιδεολόγο αγωνιστή της ελευθερίας. Έναν αγωνιστή της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Πιστός στον όρκο που έδωσε, όταν εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ.

Γεννήθηκε στο Λευκόνοικο τον Οκτώβρη του 1928 και εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του. Εντάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ από τις πρώτες ημέρες της έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα.

Έλαβε μέρος στην καταδρομική επιχείρηση για ανατίναξη του υποσταθμού της ΑΗΚ στο Λευκόνοικο. Αναγνωρίσθηκε από τους φύλακες του υποσταθμού και καταζητήθηκε από τους Άγγλους κατακτητές.

Ως καταζητούμενος πλέον ήταν υποχρεωμένος να ζει σε κρησφύγετα για να μη συλληφθεί. Ανέλαβε ως υποτομεάρχης τον Μάρτη του 1957 και τελούσε κάτω από τις διαταγές και την καθοδήγηση του τομεάρχη Καρπασίας, του μεγάλου αγωνιστή Φώτη Παπαφώτη. Είχε υπό τις διαταγές του και την καθοδήγησή του το Λευκόνοικο, τη Γύψου, το Λάπαθος, τις Γούφες, τον Άγιο Νικόλαο και την Τρυπημένη.

Ως υπεύθυνος στον τομέα Λευκονοίκου φρόντιζε για την καλύτερη εκπαίδευση των διάφορων ομάδων, τη χρήση των όπλων που διέθετε η οργάνωση, των ναρκών, των χειροβομβίδων, των ηλεκτρικών κανονιών.

Καθοδηγούσε τις ομάδες του και για σημαντικές αποστολές της ΕΟΚΑ, είτε ρήξη χειροβομβίδων είτε τοποθέτηση ναρκών. Γενικά ήταν ο ιθύνων νους στην οργάνωση στον τομέα Λευκονοίκου.

Ως άνθρωπος ήταν γνήσιος Λευκονοικιάτης, προικισμένος με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Σεμνός και λαμπρός Αγωνιστής, γενναίος στην ψυχή και πάντα έτοιμος να δώσει και τη ζωή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ για Λευτεριά. Έζησε και έδρασε με το όνειρο για μια ελεύθερη πατρίδα, ενωμένη με τη Μητέρα Πατρίδα, την Ελλάδα.

Εμείς, οι αγωνιστές του Λευκονοίκου, θα τον θυμόμαστε και κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στη σεπτή σωρό του.

Η οικογένειά του και η σκλαβωμένη κωμόπολή μας πρέπει να είναι περήφανοι για τον υποτομεάρχη μας, τον άνθρωπο που έγραψε με χρυσά γράμματα μέρος της ιστορίας του αγώνα της ΕΟΚΑ στην περιφέρεια του Λευκονοίκου.

Η Ένωση Αγωνιστών Αμμοχώστου, την οποία εκπροσωπώ, τιμά σήμερα τον μεγάλο Αγωνιστή, τον φλογερό πατριώτη που με τη δράση του λάμπρυνε τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Φίλε συναγωνιστή, Μάστρε, όπως σε αποκαλούσαμε τότε στον Αγώνα, καλό σου ταξίδι και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Αιωνία σου η μνήμη.

Σάββας Λ. Παίδιος

 


  • Κοινοποιήστε: