Επιστημονικό Συμπόσιο Δήμου Λευκονοίκου "Από την αρχαιότητα έως σήμερα"

Επιστημονικό Συμπόσιο «Το Λευκόνοικο από την αρχαιότητα έως σήμερα»

Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη,

Δημάρχου Λευκονοίκου

Ο Δήμος Λευκονοίκου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο» σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών διοργάνωσαν τριήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Το Λευκόνοικο από την Αρχαιότητα έως σήμερα», από τις 8-10 Οκτωβρίου 2021 στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, ο  Υ.Π.Π.Α.Ν., κ. Πρόδρομος Προδρόμου, κήρυξε εκ μέρους του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου. Και τους δύο τούς ευχαριστούμε από καρδιάς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία περιλάμβανε καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, Δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και κεντρική ομιλία από τη Δήμαρχο Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, η οποία παρουσίασε τις εμβληματικές εκδηλώσεις του Δήμου την τελευταία πενταετία, κάνοντας αναφορά και στους προκατόχους της, ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες Λευκονοίκου, ο Ποιητής και Ακαδημαϊκός Κυριάκος Χαραλαμπίδης και ο Διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας και Πανεπιστημιακός Κυριάκος Ιωάννου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εν ζωή ποιητής όχι μόνο της κυπριακής αλλά και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει, μάλιστα, συνθέσει και ένα επίγραμμα για «Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα»

Από την άλλη, ο Δρ Κυριάκος Ιωάννου έχει μέχρι σήμερα συγγράψει ή επιμεληθεί δώδεκα βιβλία, από τα οποία τα έξι αφορούν εξ ολοκλήρου στον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Επίσης, για τον λευκονοικιάτη ποιητή μας έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εξήντα επιστημονικές μελέτες του και έχει φέρει στο φως περισσότερα από σαράντα άγνωστα ποιήματα του ποιητή της Ρωμιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή, μέσω της χειρόγραφης μορφής της επικής σύνθεσης “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)”, έχει διορθώσει και αποκαταστήσει τα νοηματικά συμφραζόμενα του εμβληματικού αυτού ποιήματος.

Και για τους δύο επίτιμους δημότες μας είμαστε πολύ περήφανοι/-ες και τους ευγνωμονούμε για την προσφορά τους στον Δήμο μας.

Η εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και ο Επίσκοπος Λήδρας κ. Πορφύριος, αλλά και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης με τη σύζυγό του, ο Υποστράτηγος Παναγιώτης Παντελίδης και οι συνταγματάρχες, Στυλιανός Τίνανας, Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, και Στυλιανός Λαμπαδιάρης, και οι δύο με τις συζύγους τους. Η παρουσία των φίλων μας ελλαδιτών αξιωματικών μάς θύμισε την αγάπη που είχαμε πάντα στην κωμόπολή μας για τους Έλληνες αδελφούς μας, ιδιαιτέρως τον καιρό που υπήρχε η Μεραρχία στο Μερσινίκι και πολλοί αξιωματικοί έμεναν στο Λευκόνοικο μαζί με τις οικογένειές τους. Από τότε έμειναν πολλές φιλίες και κουμπαριές που συνεχίζονται και σήμερα.

Ταυτόχρονα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι βουλευτές, Γιώργος Κουκουμάς, Νίκος Γεωργίου, Γιώργος Κάρουλας και Δημήτρης Δημητρίου.

Επιπλέον, παρόντες ήταν και οι Δήμαρχοι Κυθρέας, Καραβά και Ακανθούς, εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδας, του Αρχηγού της Αστυνομίας, ο πρώην Υπουργός κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ο πρώην βουλευτής κ. Ισίδωρος Μακρίδης, πρώην και νυν αξιωματούχοι του Υ.Π.Π.Α.Ν., Λυκειάρχες και Γυμνασιάρχες, ο Διευθυντής Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, κ. Γιάγκος Παπακυριακού, εκπαιδευτικοί, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, κ. Μιχάλης Τζιώρτας, οι κοινοτάρχες Λευκονοίκου, Γύψου και Αγκαστίνας, ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης, ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Γεωργιάδης, οι κ. Γεώργιος Κολοκασίδης και Λάμπης Κωνσταντινίδης, εγγονοί του αείμνηστου γιατρού του Λευκονοίκου Μιχάλη Παπαπέτρου, ο πρώην αντιδήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Χρήστος Χριστοφόρου, νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, φίλοι και φίλες αλλά και πλήθος κατοίκων του Λευκονοίκου οι οποίοι φορτίστηκαν συναισθηματικά από αυτό το ταξίδι ψυχής και μνήμης!

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και για το ζευγάρι των φίλων μας Τουρκοκυπρίων, της Χούλιας και του Ερκίν, εκπαιδευτικών, οι οποίοι μας τιμούν συνήθως με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις μας. Με τη Χούλια είμαστε πατρικοί φίλοι. Θυμάμαι τη μητέρα της έγκυο το 1973, όταν εγώ τελείωνα το Γυμνάσιο Λευκονοίκου, πριν φύγω για την Αθήνα. Είχε έρθει να μας φέρει χρισταρκές που έκανε με την ευκαιρία του μπαϊραμιού τους. Σε λίγο καιρό γέννησε τη Χούλια. Από τότε συνεχίζεται η φιλία μας.

Η αναφορά του Δρα Κυριάκου Ιωάννου στον τουρκοκύπριο Κκιόρογλου που ήταν «με καλόν γάλα βυζασμένος», όπως αναφέρει ο Βασίλης Μιχαηλίδης, μου έδωσε το έναυσμα για να αναφερθώ στη φιλία μας με τη Χούλια και την οικογένειά της. Η μητέρα της ήταν πολύ χαρούμενη, επειδή τα παιδιά της τον καιρό του πολέμου ήταν πολύ μικρά, κι έτσι, όπως έλεγε: «δεν σκότωσαν γριστιανούς».

Η εκδήλωση τελείωσε με τραγούδια από τις καλλικέλαδες κυρίες μας, την κ. Μάρω Εξηντάρη- Μήτσα, μουσικό και τέως γυμνασιάρχη, και τη Δρα Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργό Εκπαίδευσης στο Υ.Π.Π.Α.Ν., Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου Λευκονοίκου, οι οποίες συνεπήραν με τις φωνές τους το ακροατήριο. Η κ. Μάρω Μήτσα τραγούδησε τον Ύμνο του Δήμου μας, «Στο Λευκόνοικον», του λαϊκού μας ποιητή Αντώνη Αντωνίου, και από το Άξιον Εστί, «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», ενώ η Δρ. Ροδοσθένους τα τραγούδια: «Μικρή πατρίδα» και «Όμορφη Πόλη».

Στο τελευταίο τραγούδι, το παραδοσιακό «Γιασεμίν», τραγούδησαν και οι δύο μαζί με τον αγαπημένο φίλο του Δήμου μας, βαρύτονο κ. Κύρο Πατσαλίδη, και ξεσήκωσαν όλες τις ψυχές που μέθυσαν με το νέκταρ της μουσικής και της ποίησης. Άπειρες ευχαριστίες και πολλή αγάπη στις φίλες και τον φίλο μας Κύρο, όπως και στον πιανίστα μας κ. Μάριο Ιωάννου!

Οι επόμενες δύο μέρες του Συνεδρίου ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες με πρωτότυπες παρουσιάσεις από εκλεκτούς/-ές και έγκριτους επιστήμονες, οι οποίοι/-ες άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους συνέδρους. Φύγαμε όλοι και όλες σοφότεροι. Μορφωθήκαμε. Μάθαμε πολλά νέα στοιχεία για την κωμόπολή μας, στοιχεία τα οποία για πρώτη φορά έρχονται στην επιφάνεια.

Οι τελευταίες δύο ανακοινώσεις αφορούσαν στο ποιητικό και πεζό έργο της αγαπημένης μας φιλολόγου, Πρεσβυτέρας Κυριακής Παρασκευά. Οι ομιλητές, ο αγαπημένος μαθητής της κ. Γιάννης Πεγειώτης, ο οποίος παρουσίασε με πολλή αγάπη το πεζογραφικό της έργο, και ο Δρ Κυριάκος Ιωάννου, ο οποίος παρουσίασε το ποιητικό της έργο, μας φόρτισαν τόσο συναισθηματικά, όπως και η παρέμβαση της κόρης της Ειρήνης Παρασκευά-Ροδοσθένους, ώστε φύγαμε από το Συνέδριο με την υπόσχεση ότι, με τη βοήθεια του Θεού και των ειδημόνων μας, θα αναδείξουμε το έργο της το οποίο δεν έχει πάρει τη θέση που του αξίζει. Ήταν το καλύτερο κλείσιμο του Συμποσίου μας με τη γυναίκα-πρότυπό μας, με την καθηγήτριά μας που μαζί με άλλους συντέλεσαν στο «ευ ζην» μας μετά τη μετοικεσία μας, αφού είχαμε το χρυσό βραχιόλι της μόρφωσης.

 

Άπειρες ευχαριστίες οφείλουμε στους ομιλητές/-τριες, στα μέλη του Προεδρείου, στους συνεργάτες μας, τα μέλη της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής, στους επισήμους, στους φίλους αλλά και στους συνδημότες και συνδημότισσές μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ιδιαιτέρως, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών με την οποία συνεργαστήκαμε, και ιδιαιτέρως στον Πρόεδρό της Δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου και τον Αντιπρόεδρο Δρα Ιωάννη Ηλιάδη, όπως και στους επίσημους χορηγούς μας, στο ΡΙΚ, στον κ. Λύσανδρο Ιωάννου, με καταγωγή από το Λευκόνοικο, ιδιοκτήτη της Pizza Hut και του καφέ Nero για τη γενναιόδωρη προσφορά του σε όλη τη διάρκεια του Συμποσίου, αλλά και στη διαδικτυακή τηλεόραση Pemptousia TV της Μονής Βατοπαιδίου για τη ζωντανή μετάδοση του Συμποσίου μας και τις τρεις ημέρες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον συμμαθητή του Γέροντα Εφραίμ, τη δημοσιογράφο κ. Μαρία Γιαχνάκη και την κ. Πέπη Οικονομάκη για τη συνεργασία και την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Αναντίλεκτα, το Συμπόσιό μας ήταν ένα νοσταλγικό ταξίδι γνώσης! Μας γέμισε όμορφα συναισθήματα!

Να μας αξιώσει ο Θεός να διοργανώσουμε το επόμενό μας Συμπόσιο στην Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου.

 

 

 


  • Κοινοποιήστε: