Δελτία Τύπου

Ο Δήμος Λευκονοίκου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο» σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών διοργάνωσαν τριήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Το Λευκόνοικο από την Αρχαιότητα έως σήμερα», από τις 8-10 Οκτωβρίου 2021 στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, ο Υ.Π.Π.Α.Ν., κ. Πρόδρομος Προδρόμου, κήρυξε εκ μέρους του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία περιλάμβανε καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, Δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και κεντρική ομιλία από τη Δήμαρχο Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, η οποία παρουσίασε τις εμβληματικές εκδηλώσεις του Δήμου την τελευταία πενταετία, ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες Λευκονοίκου, ο Ποιητής και Ακαδημαϊκός Κυριάκος Χαραλαμπίδης και ο Διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας και Πανεπιστημιακός Κυριάκος Ιωάννου. Στην αντιφώνησή τους οι δύο τιμώμενοι μάς εντυπωσίασαν με την ποιότητα του λόγου τους.

Η εκδήλωση τελείωσε με τραγούδια από τις χαρισματικές κυρίες μας, την κ. Μάρω Εξηντάρη- Μήτσα, μουσικό και τέως γυμνασιάρχη, και τη Δρα Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργό Εκπαίδευσης στο Υ.Π.Π.Α.Ν. και Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου Λευκονοίκου, οι οποίες συνεπήραν με τις φωνές τους το ακροατήριο. Στο τελευταίο τραγούδι, το παραδοσιακό «Γιασεμίν», τραγούδησαν μαζί με τον αγαπημένο φίλο του Δήμου μας, βαρύτονο κ. Κύρο Πατσαλίδη, και ξεσήκωσαν όλες τις ψυχές που μέθυσαν με το νέκταρ της μουσικής και της ποίησης. Η εκδήλωση ήταν εξαιρετική και από απόψεως προσέλευσης κόσμου, επιπέδου αλλά και συγκινησιακής φόρτισης.

Οι επόμενες δύο μέρες του Συνεδρίου ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες με πρωτότυπες παρουσιάσεις από εκλεκτούς/-ές και έγκριτους επιστήμονες, οι οποίοι/-ες άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους συνέδρους. Φύγαμε όλοι και όλες σοφότεροι. Μορφωθήκαμε. Φορτιστήκαμε συναισθηματικά. Μάθαμε πολλά νέα στοιχεία για την κωμόπολή μας, στοιχεία τα οποία για πρώτη φορά έρχονται στην επιφάνεια. Καταληκτικά, ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο Συμπόσιο από όλες τις απόψεις. Ένα ταξίδι ψυχής και μνήμης! Ένα νοσταλγικό ταξίδι γνώσης!

Άπειρες ευχαριστίες οφείλουμε στους ομιλητές/-τριες, στους συνεργάτες μας, στους επισήμους, στους φίλους αλλά και στους συνδημότες και συνδημότισσές μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ιδιαιτέρως, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών με την οποία συνεργαστήκαμε, και ιδιαιτέρως στον Πρόεδρό της Δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου και τον Αντιπρόεδρο Δρα Ιωάννη Ηλιάδη, όπως και στους επίσημους χορηγούς μας, στο ΡΙΚ, στον κ. Λύσανδρο Ιωάννου, με καταγωγή από το Λευκόνοικο, ιδιοκτήτη της Pizza Hut και του καφέ Nero για τη γενναιόδωρη προσφορά του σε όλη τη διάρκεια του Συμποσίου, αλλά και στη διαδικτυακή τηλεόραση Pemptousia TV της Μονής Βατοπαιδίου για τη ζωντανή μετάδοση του Συμποσίου μας και τις τρεις ημέρες.

Να μας αξιώσει ο Θεός να διοργανώσουμε το επόμενό μας Συμπόσιο στη μεγαλόπρεπη Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου.

13 Οκτωβρίου 2021


  • Κοινοποιήστε: